Gündem
  • 4.5.2004 02:24

İŞTE SON ANKET!..

Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?`` sorusuna verilen cevaplar şöyle: ANAP % 1.6, GP % 2, SP % 4.1, DEHAP % 4.1, DYP % 8.9 işte AKP ve CHP'nin oyları....

Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi ANAR`ın Nisan ayı araştırması dün neticelendi. Henüz dumanı tüten son verilere göre AK Parti oylarını arttırmaya devam ediyor.

``Bugün milletvekili seçimleri olsa hangi partiye oy verirsiniz?`` sorusuna verilen cevaplar şöyle: AK Parti % 47.5, CHP % 16.2, MHP % 10.1, DYP % 8.9, DEHAP % 4.1, SP % 4.1, GP % 2 ve ANAP % 1.6.

AK Parti`ye kesinlikle oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı % 32. Buna göre AK Parti, alabileceği oyların limitine ulaşmış durumda değil. Hükümetin performansı bu oyların nereye kadar çıkabileceğini de gösterecek. Nisan ayında hükümet % 62.5 oranında ``başarılı`` bulunuyor. Oysa ana muhalefet partisi CHP`nin başarılı bulunma oranı % 13.4. CHP`ye kesinlikle oy vermeyeceğini söyleyenler ise deneklerin % 60`ı.

Başbakan Erdoğan`ın performansı hükümetin genel performansından daha başarılı bulunuyor: % 73.2. CHP, MHP ve DYP`liler bile % 50`ler oranında Başbakan`ı başarılı olarak nitelendiriyor. Erdoğan`ın en başarılı bulunan yönü ``cesaret ve kararlılığı`` (% 36). ``Çalışkanlığı`` ve ``halka yakınlığı`` ikinci sırada geliyor.

Görünen o ki, AK Parti`nin oylarını sürükleyen faktör hükümetin başarısı, hükümetin başarısını sürükleyen ise R. Tayyip Erdoğan`ın performansı... Eğer AK Parti Genel Merkezi kendi geleceğini sadece hükümetin geleceğine endekslerse yanlış yapar.

KKTC halkının Annan Planı çerçevesindeki bir çözüme bakışını referandum sonuçlarıyla öğrendik. Peki Türkiye halkı bu sonuçları nasıl değerlendiriyor? Kıbrıs`taki referandum sonuçlarını ``olumlu`` bulanların oranı % 60.3, ``olumsuz`` bulanların oranı % 25.7. AK Partililerin % 67`si, CHP`lilerin % 50`si, MHP`lilerin % 59`u ve DYP`lilerin % 67`si sonuçları ``olumlu`` olarak değerlendiriyor. Tabii ``olumlu`` bulunan, sonuçların ``evet-hayır`` şeklinde çıkmış olması, yani bugünkü durum. Zaten neredeyse tüm parti liderleri bugün gelinen noktayı ``iyi bir aşama`` olarak görüyor. Hükümet açısından da iç siyasal dengelerde bu sonuç prim yapıyor, ancak orta ve uzun vadede kesin bir sonuca gidilememesinin ne gibi olumsuzluklar doğuracağını şimdiden kestirmek zor. Halkın yaklaşık % 60`ı hükümetin Kıbrıs politikasını ``olumlu`` olarak değerlendiriyor. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök`ün Kıbrıs`la ilgili basın toplantısındaki açıklamaları (% 48) ve MGK`nın Kıbrıs`la ilgili tavrı (% 46) da olumlu bulunuyor. MHP`lilerin % 56`sı ve DYP`lilerin % 69`u bu açıklamaları olumlu karşıladığını ifade ediyor.

Kıbrıs sorununun geldiği nokta ve geleceğiyle ilgili genelde iyimser bir hava var.

``Bu sorun artık çözülemez`` diyenlerin oranı sadece % 16. ``Çözüm yolunda önemli bir adım atıldı, kısa vadede çözülebilir`` diyenlerin oranı ise % 50. Sorunun daha derinleştiği ve uzun müzakerelerle bir netice alınabileceği kanaatini taşıyanların oranı % 20.

Özellikle referandumun sonuçları irdelendiğinde ``Kıbrıs`ın geleceği daha kötü olacak`` diyen karamsarların oranı % 19.9, geri kalanlar Kıbrıs`ın geleceğinin daha iyi olacağını (% 37), ambargoların kalkacağını (% 24) ve bağımsızlığın tanınabileceğini (12) düşünüyorlar.

Hayır cephesiyle ilgili Türkiye toplumunun bakışı ise çok olumlu bir tablo ortaya koymuyor. Muhalefet parti liderlerinin KKTC`ye giderek kampanya yürütmesini olumsuz karşılayanların oranı % 60.

Siyasi liderlerden Kıbrıs politikası olumlu bulunan tek kişi Başbakan Erdoğan (% 63). Diğer liderler izledikleri politikalarda % 50`leri aşan oranlarda ``olumsuz`` görülüyor.

Sonuç olarak hükümetin Kıbrıs politikası başarılı bulunuyor ve AK Parti oylarını arttırıyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:08

İLGİLİ HABERLER