Dünya
  • 29.4.2020 22:00

İsveç'in Koronavirüse sürü stratejisi elinde patladı

İsveç hükümeti Koronavirüsle mücadele için sokağa çıkma yasağı yerine sürü stretejisini benimsedi.
'Sürü bağışıklığı' kazandırma yolunu benimseyerek salgının kontrollü bir şekilde yayılmasını amaçlayan ülkeler de bulunuyor.
Sürü bağışıklığı modeline göre toplumun büyük bir çoğunluğuna bulaşan Kovid-19, insanların hastalığa karşı bağışıklık kazanmasını sağlayacak ve böylelikle salgın kademeli olarak atlatılacak.

Bilindiği üzere İngiltere Mart ayının ortalarına kadar bu stratejiyi benimsemiş fakat bilim çevrelerinin, bu yöndemin yol açacağı ağır bedele dair uyarıları neticesinde Boris Johnson hükümeti mücadele yöntemini değiştirerek sıkı önlemler ve kısıtlamalar uygulamaya başlamıştı. Fakat İsveç ve Hollanda hâlâ sürü bağışıklığı yöntemini takip ederek salgından kurtulmayı hedeflemekte.

İsveç'in koronavirüse karşı 'önlem almama' stratejisi başarısız mı oldu?

İsveç'te koronavirüs nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısı artarken, yönetimin salgın stratejisi eleştirilerin odağında.
İsveç’in uygulamış olduğu sürü bağışıklığı stratejisi özellikle son günlerde çokça tartışılmaya başlandı. Başkent Stockholm’de vaka sayılarının epey yüksek bir seviyeye gelmesi, hükümete ve Halk Sağlığı Kurumuna (Folkhälsomyndighet) yönelik birtakım eleştirilerin daha yüksek sesle dile getirilmesine sebep oluyor.

Danimarka, Finlandiya ve Norveç gibi diğer İskandinav ülkeleriyle karşılaştırıldığında İsveç’te can kaybının yüksek olması bu stratejinin devamı konusunda tartışmalara yol açtı. Salgının henüz başındayken önlemlerini alan Danimarka ve Norveç’te sınırlar kapatılmış, eğitimlere ara verilmiş, kafe, restoran ve alışveriş merkezleri kapatılmış, toplu etkinliklere sınırlamalar getirilmişti. Finlandiya’da da benzer kısıtlamalar hayata geçirilmiş ve Helsinki’de karantina uygulanmıştı. Başarılı olan bu tedbirlerin ardından, Danimarka önlemleri kademeli şekilde kaldırmayı planlarken, Norveç salgının kontrol altına alındığını duyurmuştu. İsveç ise İskandinav ülkeleri arasında en başarısız performansı gösteriyor.

İsveç’te Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 2 bin 500'e dayandı.. Sağlık kurumundan yapılan açıklamaya göre, İskandinav ülkesinde ölü sayısı 2 bin 462 oldu. Bunun bin 128’inin başkent Stockholm ve çevresinde olduğu bildirildi. Ülkede yeni tip koronavirüs Sars-CoV-2 vaka sayısı ise 20.302'ye ulaştı.

Yaklaşık 10 milyon 300 binlik nüfusu ile İsveç‘teki vaka sayısı, diğer AB ülkelerinden daha az olsa da ölü sayısının nüfusa oranı, Almanya’nın neredeyse üç katı kadar. Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin nüfusa göre oranı İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda’da kısmen daha yüksek olsa da İsveç, İskandinav ülkeleri arasında en yüksek ölüm oranına sahip.

İsveç, koronavirüs krizinde şimdiye dek diğer Avrupa ülkelerinden çok daha farklı bir yol izledi. Birçok ülkenin virüsün yayılmasını önlemek için aldığı sert tedbirlerin aksine İsveç’te restoranlar, kafeler hiç kapatılmadı, okullar ve kreşler eğitime devam etti. Sınırlar, sadece AB üyesi olmayan ülkelere kapatıldı. Kamusal alanda 50'den fazla kişinin biraraya gelmesi yasaklandı.

Avrupa’nın geri kalanında koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesi taraftarı olanlar, şimdiye dek İsveç’i başarı örneği olarak gösterdi. Ancak kısıtlamaların gevşetilmesine şüphe ile yaklaşanlar İsveç’in çoktan başarısız olduğu kanaatinde. AB üyesi İskandinav ülkesinde, kısa bir süre önce yaklaşık 2 bin bilim insanı, İsveç hükümetine bir mektup kalame alarak, stratejisini değiştirmesini talep etmişti.

Avrupa’da yaşlı nüfusun en fazla olduğu ülkeler arasında bulunan İsveç’te yetkililer, Kovid-19 mücadelesinde 70 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin korunmasına öncelik veriyor. Kronik hastalığı olmayan genç ve orta yaş grubundaki kişilere Kovid-19’un bulaşması öncelikli bir problem olarak değerlendirilmiyor. Salgının risk grubunda olmayan kişilere bulaşmasıyla zaman içinde toplumunun büyük bir çoğunluğunun virüse karşı bağışıklık kazanacağı ve uzun dönemde hastalığın etkisinin azalacağı düşünülüyor.

Güncellenme Tarihi : 29.4.2020 21:51

İLGİLİ HABERLER