Sağlık
  • 28.6.2007 12:04

İŞYERİNDE SAĞLIKLI BESLENMENİN KURALLARI

Uyanık olduğumuz saatlerin yüzde 60'ını çalışarak geçiriyoruz. İş yerinde ise öğünleri atlıyor ya da fast food yiyiyoruz. İşte uzmanlardan iş yerinde doğru beslenmenin ipuçları:

Çalışanların büyük bir kısmının günün en önemli öğünü kahvaltıyı atladıkları bir gerçek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak, bunu çalışanların sabah kahvaltı edince öğlene doğru çok daha fazla acıkma endişesi taşımalarına bağlıyor. Koçak, "Sabah sadece karbonhidrat içeren bir besin yenirse protein eklenmediği için öğlene doğru kişinin kan şekeri düşebilir ve bu da aşırı derecede yeme isteği doğurur. Oysa sabah peynir+ekmek, tost veya bisküvi+süt veya tahıl gevreği+süt gibi karışımlar protein ve karbonhidrat açısından dengeli seçimlerdir" diyor.

2-3 SAATTE BİR ATIŞTIRIN

Çalışanların yeme alışkanlıkları konusunda yaptıkları bir diğer yanlışın da öğle yemeğinde ekmek yemeden sadece salata ile yetinmeye çalışmak olduğunu belirten Koçak, "Bu durum akşamüstü yağ ve şeker içeren daha zararlı besinler yemeye sebep oluyor. Oysa öğle yemeğinde tam tahıl ekmeği veya bunun yerine 2-3 kaşık bulgur pilavı tüketmek, vücuda doğru karbonhidratı vermektir. Böylece kan şekeri seviyesi akşamüstü düşmez. Bu saatlerde yenecek küçük bir öğün ise akşam yemeğinde daha az acıkmayı, dolayısıyla daha az yemeyi sağlar. Yarım simit+peynir veya diyet bisküvi+ayran veya meyve+yoğurt, sağlıklı seçimler olabilir" şeklinde konuşuyor. Yoğun iş tempoları nedeniyle çalışanların ara öğünleri de çoğu zaman atladıklarına dikkat çeken Koçak, metabolizma hızının düşmemesi için 2-3 saat ara ile bir şeyler yenmesini, atıştırma için özellikle kuru kayısı, ceviz, fındık, badem gibi yiyeceklerin tercih edilmesini öneriyor.

KURU PASTA YERİNE MEYVE

Tüketiciler Derneği Gıda Komisyonu Başkanı, Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Cengiz de iş yeri toplantılarında masalara kuru pasta ve hamur işleri yerine kuru ve taze meyveler ile fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdalar konmasının vitamin ve mineral açısından zengin, posa yönünden dengeli bir öğün hazırlanmasına yardımcı olacağını belirtiyor. Kurum çalışanlarına belirli periyotlarla beslenme eğitim seminerleri düzenlenmesinin önemini vurgulayan Cengiz, çalışanlara önerilerde bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:49

İLGİLİ HABERLER