Yaşam
  • 24.6.2005 00:24

JAPONLAR'DAN 'BALİNABURGER'!..

Japonya'nın kuzeyindeki küçük bir restoran zinciri, halkın balina etine olan ilgisini artırmak amacıyla "balinaburger" satışına başladı.

Bu yeni yiyecek tam da Japon hükümetinin, Uluslararası Balinacılık Komisyonu'nun bu yılki toplantısında ticari balina avı yasağını delme girişiminin başarısız olduğu bir dönemde piyasaya sürüldü.

Japonya, bilimsel araştırma amacıyla öldürülen balinaların sayısını ikiye katlayacağını duyurmuş, komisyon üyeleri ise yapılan oylamada buna karşı çıkmıştı.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adasında bulunan restoran zincirine göre balinaburger satışları iyi gidiyor.

Restoran zincirinin sözcüsü, menüdeki yeni yemeğin Güney Kore'de düzenlenen Uluslararası Balinacılık Komisyonu'nun yıllık toplantısıyla aynı zamana denk gelmesinin ise tesadüf eseri olduğunu söyledi.

Sözcü, bir zamanlar menülerde yer alan ancak yıllar içinde popüleritesi gitgide azalan balinaburgerin, bugün daha fazla sayıda gence balina etini tatma şansı vereceğini belirtti.

Japonya'da piyasaya sürülen balina etinin tümü, her yıl araştırma amacıyla öldürülmesine izin verilen yaklaşık 700 civarında balinadan sağlanıyor.

Doğaseverler ise balinaların öldürülmesinin gereksiz olduğunu ve bilimsel gerekçesi bulunmadığını savunuyor.

Japonya'nın gelecekte balina avı sayısını ikiye katlayacağına dair duyurusu karşısında çileden çıkan doğaseverler, bunun ülkedeki pazarı vatandaşlarının yiyebileceğinden çok daha fazla balina etiyle şişireceğini söylüyor.

Hokkaido'daki burger zincirinin bu yoruma katılmayacağı ise muhakkak.

BBC

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:24

İLGİLİ HABERLER