Gündem
  • 27.3.2024 10:28

Kanada İsrail'e silah satışını durdurdu

Kanada İsrail’e Silah İhracatını Durdurma Kararı Aldı
Kanada hükümeti, Kanada Avam Kamarası’nın bağlayıcı olmayan bir kararının ardından silah ihracatını durdurduğunu duyurdu.Kanada İsrail’e Silah İhracatını Durdurma Kararı Aldı! Kararın ardından Kanada hükümeti, silah ihracatını durdurduğunu duyurdu.

Kanada Parlamentosu geçen Pazartesi, silah ihracatını durdurma önerisini oyladı ve öneri 117 karşı oya karşılık 204 oyla kabul edildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolie, Toronto Star’a hükümetin gelecekte İsrail’e silah ihracatını durduracağını söyledi.

Başlangıçtaki öneri İsrail’e silah satışını askıya almaktı ancak Parlamento bunu tamamen yasaklamak olarak değiştirdi. Teklifte ayrıca Kanada’nın uluslararası ortaklarıyla koordineli olarak bir Filistin devletinin kurulmasına destek çağrısında bulunan bir madde de yer alıyordu.

Kanada Parlamentosu, bu kararın Ottawa’nın Gazze’de ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve “iki devletli çözümü” destekleyen tutumuna ve Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın İsrail’i soykırım suçlamasıyla açtığı davayla uygun olduğunu değerlendirdi.

Kanada'nın İsrail'in silah satışını yasaklaması sektörü şaşırttı

Kanadalı savunma firmalarını temsil eden dernek, Avam Kamarası'nın İsrail'e askeri satışları sona erdirme kararı almasının ardından İsrail'e yapılan ekipman ihracatının durumu hakkında karanlıkta kaldığını söyledi.

Yasama organı, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarına ilişkin süregelen insan hakları endişeleri nedeniyle İsrail'e silah ihracatını durdurma yönündeki önergeyi 18 Mart'ta kabul etti.

Ancak hükümet bakanları, önergenin ihracatı yalnızca geçici olarak duraklatacağını ve mevcut bazı ekipman satışlarının devam ettiğini belirtti.

Sonuç, açıklama arayan savunma firmaları arasında kafa karışıklığıdır.

Kanada Savunma ve Güvenlik Endüstrileri Birliği Başkanı Christyn Cianfarani, Kanada hükümetinin şirketlerin kontrollü malları neyi, nerede, ne zaman ve nasıl ihraç edebileceklerini sıkı bir şekilde düzenlediğine dikkat çekti.

Cianfarani, Defense News'e 25 Mart'ta gönderdiği bir e-postada, "Şirketlerin bu kurallardaki değişikliklere uyabilmesi için değişikliklerin ne olduğunu bilmeleri gerekiyor" diye yazdı. "Hükümetin ihracatla ilgili politikasında yapılacak herhangi bir değişikliğin kesin ayrıntılarını hızlı bir şekilde yayınlama sorumluluğu var ve bu henüz gerçekleşmedi."

Önergenin kabul edilmesinin ardından Savunma Bakanı Bill Blair gazetecilere verdiği demeçte, İsrail'e yapılacak askeri sevkiyatlar için ihracat izinlerinin verilmesinin geçici olarak askıya alındığını söyledi. Bunun ne zaman kaldırılabileceğini belirtmedi.

Dışişleri Bakanı Mélanie Joly gazetecilere, İsrail'in Gazze'yi işgalinden kaynaklanan insan hakları endişeleri nedeniyle Kanada hükümetinin izinleri onaylamayı 8 Ocak'ta durdurduğunu söyledi.

Ancak daha sonra 20 Mart'ta Reuters, Joly'nin ofisinin İsrail'e mevcut askeri ihracat izinlerine sahip şirketlerin teslimatlarına devam edebileceklerini kabul eden bir bildiri gönderdiğini bildirdi.

Hükümetin Küresel İlişkiler Kanada'sından üst düzey bir yetkili, 20 Mart'ta Senato'nun dış ilişkiler paneline yaptığı açıklamada, önergenin İsrail'e savunma ihracatını nasıl etkileyeceğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi. Global Affairs Canada, savunma ihracatı izinlerinin denetlenmesinden sorumludur.

Avrupa, Kuzey Kutbu, Orta Doğu ve Mağrip'ten sorumlu bakan yardımcısı Alexandre Lévêque milletvekillerine şunları söyledi: "Bunlar düzeltilmekte olan şeyler" ve hükümetin "silahlara (ve) silah ihracatına yönelik her türlü ihracatı sınırlamak istediğini" belirtti. bu doğrudan Gazze'deki çatışmada kullanılabilir”.

Hükümetin belirli bir parçanın veya teçhizatın İsrail-Hamas savaşında kullanılıp kullanılmayacağını nasıl belirlemeyi planladığını ayrıntılı olarak açıklamadı .

İsrail, Kanada hükümetinin askeri mallar ve teknoloji için ihracat izni gerektiren ABD dışındaki ilk 12 destinasyon sıralamasında başı çekiyor. Kanada hükümetine göre, 2022 yılında bu tür malların İsrail'e taşınması için verilen izin sayısı 315'ti. Ve o yıl Kanada, İsrail'e yaklaşık 21 milyon Kanada Doları (15 milyon ABD Doları) değerinde savunmayla ilgili ürün ihraç etti.

İsrail, Avam Kamarası'nda kabul edilen önergeyi kınadı. Dışişleri Bakanı Israel Katz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada , "Kanada hükümetinin, İsrail'in Hamas teröristlerine karşı meşru müdafaa hakkını baltalayan bir adım atması üzüntü verici" dedi .

Silahsızlanma ve uluslararası güvenliğe odaklanan Kanadalı bir düşünce kuruluşu olan Project Ploughshares, 21 Mart'ta yeni politikanın halihazırda verilmiş olan ve "Global Affairs Canada'nın iptal etme konusunda tam yetkiye sahip olduğu" ihracat izinleri için geçerli olmaması konusundaki hayal kırıklığını dile getiren bir bildiri yayınladı.

Ayrıca Avam Kamarası önergesinin Kanada'nın askeri son kullanım parçalarının ve bileşenlerinin ABD aracılığıyla İsrail'e transferini ele almada başarısız olduğu da belirtildi.

Haber sitesi The Maple, 10 Şubat'ta Kanada hükümetinin rakamlarının, Ekim ayında başlayan Gazze savaşının ilk iki ayında yerli firmaların İsrail'e 28,5 milyon CA$ değerinde askeri malzeme gönderdiğini gösterdiğini bildirdi Bu ihracatlar arasında insansız hava araçlarına yönelik motorlar; elektronik sistemler ve uçak bileşenleri; Verileri federal hükümetin Bilgiye Erişim Yasasını kullanarak elde eden The Maple'a göre yangın kontrol ekipmanı ve yangın kontrol ekipmanı.

Güncellenme Tarihi : 27.3.2024 10:35

İLGİLİ HABERLER