Yaşam
  • 25.5.2004 02:39

KENAN EVREN'İ ÖLÜMDEN EZAN KURTARDI!..

1996’da Kenan Evren’e suikast düzenlemeye hazırlanan DHKP-C militanlarının, cep telefonu konuşmaları yaptıkları sırada okunan öğlen ezanı sayesinde yakalandığı ortaya çıktı. Görüşmeleri dinleyen polis, o saatte ezanın Marmaris İçmeler’de okunduğunu belirleyerek suikast timini ele geçirdi.

YEDİNCİ Cumhurbaşkanı Kenan Evren’i, intihar saldırısı şeklinde de olsa mutlaka öldürmeleri için örgütün Silahlı Propaganda Birliği (SPB) sorumlusu Ercan Kartal’dan talimat alan suikast timinin lideri Fadime Baştuğ ile Berkan Atabay, 29 Mayıs 1996’da Marmaris’e gitti. Örgütün cezaevi kuryesi İlhan Uçar ile Feria Kökener suikast timi ile cep telefonu aracılığı ile irtibat kurarak emirleri Marmaris’teki militanlara iletiyordu. Bu tarihte İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yeni kurulan teknik takip ekibi, DHKP-C üyelerinin telefon trafiğinden, örgütün bir eylem hazırlığında olduğunu belirledi.

KİLİT SÖZCÜK: İÇMELER

Örgüt elemanlarının şifreli konuşmalarından, hedefteki kişiye yönelik daha önce düzenlenen birkaç suikast girişiminde başarılı olamadıkları anlaşıldı. 3 Kasım 1996’da örgüt üyelerinin öğle saatlerinde yaptığı telefon görüşmesinde suikast timinin İçmeler’de olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine konuşmalarda geçen market ve otel gibi yerleri belirlemek için İstanbul’un Tuzla İlçesi’ndeki İçmeler’e ekipler gönderildi. Ancak İçmeler’de yapılan incelemede konuşmalarda adı geçen yerlerin hiçbiri bulunamadı.

GÜNEŞ GEÇ BATIYOR

İstihbarat Şubesi bunun üzerine banda alınan telefon görüşmesini tekrar tekrar dinlemeye başladı. Konuşmalar sırasında örgüt üyelerinden birinin arkasından ezan sesi geliyordu. Bu ezan sesi, diğer taraftaki örgüt elemanının bulunduğu noktadan gelmiyordu. Ezan sesinin geldiği saatte İstanbul’da ezanın 4-5 dakika önce okunmuş olduğunu fark eden polis, hummalı bir araştırma başlattı. Araştırma sonucunda konuşmanın, güneşin İstanbul’a göre 4-5 dakika geç battığı batıdaki bir noktadan yapıldığı saptandı.

TUZLA DEĞİL MARMARİS

Harita üzerinde yapılan taramadan sonra görüşmenin Marmaris İçmeler’den yapılmış olabileceği belirlendi. Bu gelişme üzerine İstanbul’dan bir İstihbarat ekibi Marmaris’e gitti. Telefon konuşmalarında adı geçen tüm market, otel gibi yerler teker teker belirlendi. Çok kısa bir süre içinde örgüt elemanları da tespit edildi. İstanbul’dan gelen İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Marmaris Armutalan ve İçmeler’de operasyon için düğmeye bastı.

SON DAKİKA OPERASYONU

Operasyonlarda suikast timini oluşturan SPB ekip lideri Necla Malkoç sahte kimlikli Fadime Baştuğ, Erol kod adlı Berkan Abatay, kurye İlhan Uçar ile bunlara yardım, yataklık ettikleri öne sürülen Feria Kökener, Şerif Minaz ve Oruç Bulut’u, iki tabanca ve 1 el bombası ile birlikte gözaltına aldı. Son dakika operasyonu sayesinde, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, kendisine yönelik hazırlanan üçüncü suikast girişiminden de sağ kurtulmuş oldu. 

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:16

İLGİLİ HABERLER