Ekonomi
  • 28.8.2009 04:52

KONUT KREDİSİ ALACAKLARA ÖNEMLİ UYARI...

TÜİK verilerine göre bu yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre konut satışları yüzde 78.9 arttı...

Konut satışları bu yılın ikinci çeyreğinde patladı. Küresel krizin etkisiyle konut fiyatlarının düşmesi elinde parası bulunan vatandaşı gayrimenkul alımına yönlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte konut satışları ilk çeyreğe göre yüzde 78.9 artışla 194 bin 743 düzeyine yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise artış yüzde 72.2 oldu.

EN FAZLA ARTIŞ KARS VE IĞDIR’DA

Konut satışlarında bir önceki döneme göre en fazla artış yüzde 231 ile Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan bölgesinde gerçekleşti. Yüksek artış gösteren diğer bölgeler sırasıyla, yüzde 156 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, yüzde 123 ile Şanlıurfa, Diyarbakır, yüzde 119 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari ve yüzde 118 ile İstanbul olarak belirlendi. 2009 yılı ikinci çeyreğinde konut satışlarında bölge düzeyinde geçen yıla ve bir önceki döneme göre aynı kalan veya azalış gösteren bir bölge bulunmuyor.

Konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla artış yüzde 173 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde gerçekleşti. Yüksek artış gösteren diğer bölgeler yüzde yüzde 147 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis, yüzde 1280 ile Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan, yüzde 104 ile Konya, Karaman, yüzde 102 ile Kocaeli, Düzce, Sakarya, Bolu, Yalova ve yüzde 100 ile İstanbul bölgeleri oldu.

TAPU HARCI ETKİLİ OLDU

Satışların artmasında hükümetin aldığı önlemlerin etkili olduğu belirtiliyor. Hükümet tapu harcını da binde 15’ten binde 5’e düşürmüştü. Bu kapsamda konut, işyeri, arsa ve arazi alım-satımında, binde 5 tapu harcı ödenmişti. Hükümet ayrıca yeni konutların satışından alınan yüzde 18’lik KDV yüzde 8’e çekilmişti.

KREDİLERDE RİSK YOK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı (BDDK) Tevfik Bilgin, konut kredilerinde son dönemde bir hareketlenme olduğunu, bunun piyasalara olumlu etki yapacağını söyledi. Türkiye olarak konut kredilerinde diğer ülkelerden farklı olduklarını vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:

“En büyük farkımız faizlerin sabit olması, teminatlı bir kredi türü olması, ikincil piyasasının oluşmamış olması ve yeni yeni gelişen bir enstrüman olmasıdır. Türk bankacılık sisteminde ve Türk ekonomisinin geleceğinde konut kredileri en önemli enstrümanlardan biri olacaktır. Bugün itibariyle, dünyada yaşadığımız derin krize rağmen, konut kredilerinde çok büyük bir risk beklememekteyim.”

BANKALARA KART AYARI ÇEKERİZ

Tevfik Bilgin, kredi kartı genelinde, kullanıcılar kadar bankaların da pazarlama hataları olduğunu dönem dönem dile getirdiklerini hatırlatarak, tespit ettiklerine ceza verdiklerini bildirdi. Bilgin, “Kredi kartını, bizim koyduğumuz kurallar dahilinde kullandırmamakta ısrar eden ve kredi kartı takip oranı, bundan sonraki dönemde Türk bankacılık sisteminin genel ortalamasının dikkat çekici şekilde üzerinde olan bankalarımızın yeni kredi kartı çıkarma yetkisini askıya almayı çok hızlı ele alabiliriz” dedi.

Takibe düşmüş kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında ilk bir aylık sonuçların beklentilerin oldukça altında gerçekleştiğini belirten Bilgin, kalan süreyi hem bankaların hem de kredi kartı kullanıcılarının daha etkin kullanmasını istedi.

KREDİYİ SABİT ALIN VADE 5 YILI AŞMASIN

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran, konut kredisi alınırken, sabit faizli ve vadesi 5 yıldan uzun olmayan kredilerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Banka kredisi kullanan yüzlerce kişinin hacizle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Başaran, konut kredilerinde faizlerin ‘sabit’ veya ‘değişken’ olabildiğini, değişken faizle kredi almanın çok büyük riskler taşıyabileceğini bildirdi.

Kredilerin tümünün ‘sabit faizle’ alınmasını öneren Başaran, “Kredilerde faizler düşse bile zaten yeniden yapılandırmada masraf adı altında alınan paralar, düşen faizin etkisini bitirmekte veya azaltmaktadır” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER