Sağlık
  • 14.3.2020 23:28

Koronaya karşı uyarı: 'Ellerinizi Türkler gibi yıkayın'

Dünya genelinde corona virüse yakalananların sayısı dakikalar önce 150 bini geçti. İspanya'da bir günde 1500 yeni vaka tespit edildi ve bütün ülkenin karantina altına alınmasına karar verildi. Yunanistan'da coronavirüsten üçüncü ölüm gerçekleşti, İran'da son 24 saatte 97 kişi daha yaşamını yitirdi. ABD'deki bir televizyon programında ise, Türk tipi el yıkama ve 'Türk burgusu' ekrandaydı.

Yeryüzünde corona virüsün bulaştığı insan sayısı dakikalar önce 150 bini aştı, şimdiye kadar 5 bin 600'den fazla hasta yaşamını yitirdi. Tüm dünya alarma geçerken, İran'da bir günde 97 hasta daha yaşamını yitirdi. İtalya'nın ardından İspanya Avrupa'da tüm ülkede karantina ilan etti.

ABD Başkanı Donald Trump, akşam saatlerinde kameralar karşısına geçerek Olağanüstü Hal ilan etti. ''Farklı bir aşamadayız. Artık bazı kuralları değiştirmek gerekiyordu. Resmi olarak bugün ulusal olağanüstü hal ilan ediyorum'' diyen ABD lideri, coronavirüs salgınına karşı 50 milyar dolarlık bir fon ayrıldığını söyledi.

Hafta başına kadar Covid-19 için 500 bin kadar test kitine erişim sağlanabileceğini bildiren Trump, bir ay içinde ise 5 milyon kitin hazır olacağını vaat etti. Washington yönetimi, ayrıca Google ile ABD'lilerin nerede ve nasıl test edilebileceklerini öğrenebilecekleri bir internet sitesi üzerinde çalışıyor.

Ancak Trump'ın vaatlerine rağmen Amerika genelinde büyük bir kaos hakim. New York Times gazetesi, corona virüsü testi yaptırmanın hala zor olduğunu yazıyor. Teste erişimin hala çok sınırlı olduğunu aktaran New York Times, coronavirüse yakalanan kişilerle temas ettikleri halde hiçbir belirti göstermedikleri için teste sokulmayan Amerikalılarla konuştu.

Gazeteye göre, bazı ABD'liler ise salgının yayıldığı kentlerde yaşamalarına, ateş ve şiddetli öksürük tablosu göstermelerine rağmen yurtdışında salgının yaygın olduğu ülkelere gitmedikleri için test taleplerine ret yanıtı alıyor. Bazı şüpheli virüs taşıyıcılarıysa Amerika'da şu anda yaşanan acı gerçek, yani yeterli test kiti olmaması nedeniyle test edilemiyor.

ABD'de son verilere göre 2 bin 329 insana virüs bulaştı, 50 hasta yaşamını yitirdi. Colorado gibi eyaletlerde ilk ölümler gerçekleşti. Halihazırda 10 hasta yoğun bakımda tedavi görüyor.

Ancak birçok eyaletten gelen açıklamalar korkutucu bir tablo sunuyor. New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette vaka sayısının binlerce olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Ohio eyaleti ise, yaklaşık 100 bin insana virüs bulaşmış olabileceğini duyurmuştu.

Geçen hafta Florida'da Brezilya lideri Jair Bolsonaro ile buluşan ABD Başkanı Trump, virüse yakalandığı belirlenen Bolsonaro'nun iletişim sekreteri Fabio Wajngarten ile fotoğraf çektirmişti. Trump'ın teste girip girmeyeceği sorusu ise resmen yanıt buldu.

Trump'ın doktoru, ABD liderinin coronavirüse yakalanan iki kişiyle temas kurduğunu ancak kendisinde herhangi bir semptom görülmemiş olması nedeniyle test yaptırmasına gerek olmadığını açıkladı. Son olarak Trump test yaptırabileceğini söylemişti.

ABD’de bir televizyon kanalının programına konuk olan Dr. Mehmet Öz, koronavirüse karşı korunmak için ellerin nasıl yıkanması gerektiğini anlattı. Kalp Cerrahı Dr. Mehmet Öz, ABD'nin en çok izlenen yapımı 'The Tonight Show starring Jimmy Fallon' programına Programda virüslerden korunmanın yollarını anlatan Öz, el temizliğinin önemini ve nasıl yapılması gerektiğini açıkladı.

Doktor Öz, 'Turkish Twist-Türk burgusu' adını verdiği yöntemi, en etkili el yıkamaya örnek gösterdi.

Programda çoğu insanın yanlış şekilde el yıkadığını ifade eden Doktor Öz, el yıkamada önemli olanın parmakların ve avuç içlerinin yıkanması olduğunu söyledi: "Bir cerrahın ellerini nasıl yıkadığını göstereceğim. Ellerinin arkasını yıkıyorsun diyelim. Ancak bu önemli değil. Yüzüne dokunanlar parmakların. Eline sabunu aldıktan sonra 'Türk burgusunu-Turkish twist' yapıyorsun.

Daha sonra parmaklarını ve baş parmaklarını ovalıyorsun. Ciddiyim, biz bunu tıp fakültesinde öğreniyoruz. Daha sonra avuç içini (sabunla) 'yağlıyorsun'. Bu toplamda 20 saniye. Ellerini yıka. Musluğu kapatmak ve kapıyı açmak için havlu kağıdı kullan ve dışarı çık. Sadece bu bile tek başına koronavirüs kapma riskini yarıya indiriyor."

 

Güncellenme Tarihi : 15.3.2020 00:19

İLGİLİ HABERLER