Yaşam
  • 11.3.2006 00:05

KÖYDE YAPILAN HALK OYLAMASIYLA SİGARA İÇİLMESİ YASAKLANDI

İBRAHİM KILINÇ
AYDIN  - Aydın'ın Koçarlı İlçesi'ne bağlı Çakırbeyli Köyü'nde yapılan halk oylaması sunucunda, kahvehaneler dahil olmak üzere kapalı alanlarda sigara içilmesi resmen yasaklandı.


Merhum Başbakan Adnan Menderes'in köyü olan Çakırbeyli'de yapılan halk oylamasıyla sigaraya karşı örnek bir karar alındı. Halkın çoğunluğunun sigara tiryakisi olduğu köyde yapılan halk oylamasında, kahvehaneler dahil olmak üzere kapalı alanlarda sigara içilmesi resmen yasaklandı. TBMM'de sigara yasağıyla ilgili çalışmalar devam ederken, köyde başlayan örnek uygulamayı öğrenen Aydın Valisi Mustafa Malay, köye giderek, örnek kararı alan köy ihtiyar heyetine ve uygulanabilmesi için kararı onaylayan köylülere teşekkür etti.


Tiryakiler için ilk anda karar zor olsa da köy muhtarlığı, öğretmenler ve köy imamı İsmail Keskin, sigara tiryakilerine moral veriyor. İlk anda imkansız görünen kararı köylülerin duyarlılığı sayesinde uygulamaya geçirdiklerini belirten köy muhtarı Mehmet Demir, yaklaşık 2 haftadır köy sınırları içerisindeki kapalı alanlarda hiç sigara içilmediğini söyledi. Kararla ilgili Aydın Valisi Mustafa Malay'a bilgi veren Demir, "Her geçen gün sigaraya bağlı olarak hastalık ve ölümlerin artması üzerine, sigara içmeyenleri bu zarardan korumak için köy ihtiyar heyeti olarak toplantı yaptık. Kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklamayı düşündük. Ancak asırlardır devam eden bu yanlış geleneği bir anda muhtarlıkça yasaklamanın doğru olmayacağını düşündük. Bunun üzerine kararımızı tüm köy halkıyla paylaşıp, halk oylamasına gittik. Başta sigara tiryakileri olmak üzere halkın yüzde 99'u, kapalı alanlarda sigara içimine yasak getirilmesi için 'evet' oyu kullandı. Artık köyümüzde kapalı alanlarda sigara içmek resmen yasaklandı" dedi.


Getirilen yasak üzerine köy imamı, müftülüğün izniyle, sigaranın zararları konusunda geniş bir hutbe hazırlayarak, Cuma namazında sigaranın zararlarını anlattı. Aydın Valisi Malay ile il protokolünün de dinlediği hutbede köy imamı İsmail Keskin, "Cemiyetin bütün bünyesini saran sigara alışkanlığı her geçen gün artmaktadır. Tıp alimlerinin yaptıkları açıklamalar ve uyarılar havada kaybolan duman gibi dikkatlerden de kaybolmaktadır. Yine tıp otoritelerinin yaptığı araştırmaya göre 'bir köpeğe sadece 2 sigara içindeki zehir enjekte edilse o köpek ölür' denilmektedir. Artık sigaranın zararlarını siz düşünün. Allah-u Teala milletimizi paranın haramından, kelamın yalanından sigaranın da dumanından muhafaza etsin" ifadelerine yer verdi.


Köylülerle bir araya gelen Aydın Valisi Malay, bu kararın tüm köy, belde ve mahallelere örnek olmasını dileyerek, "Toplumda en önemli şey sağlıktır. Sigara da sağlığımızın düşmanıdır. Köylülerimizi bu bilinçli ve anlamlı kararlarından dolayı kutluyorum" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:50

İLGİLİ HABERLER