Medya
  • 28.9.2005 10:03

MEDYA İHALELERİNE FIRTINA GİBİ GİREN CANWEST İLK KEZ KONUŞTU...

Kutman, "Türkiye'nin artık Canwest'in radarında olduğunu" söyledi. Yüzde 25'lik yabancı sermaye sınırının caydırıcı olmadığını belirtti. "Yüzde 25 hisse ile gelirin yüzde 95'ini alabilirler" dedi.

Önce televizyon sonra gazete

Soru: Gazeteyle ilgileniyorlar mı?
Kutman:
Eninde sonunda girecekler yazılı basına da. Entegre olmak zorundalar. Şu aşamada, televizyonu almadan girerler mi bilmiyorum?

Soru: Anladığımız kadarıyla, önce televizyon ayağını tamamlamak istiyorlar. Basına girmek isteyen başka yabancı sermaye var mı ?
Kutman:
Var; çok var. Meksika'dan var, Hindistan'dan var, Hong Kong'dan var. Yazılı basın konusunda çok enteresan bir gelişme olabilir. Çok büyük bir grup, bedava gazete çıkarmak üzere hazırlık yapıyor. Çok ciddi bir fizibilite hazırlamışlar. Gazetede iki etken var: Birisi haber etkeni; bu herkeste aynı. Onun haricinde köşe yazarlığı önemli.

Canwest yerel ortakla büyüyecek

Süper ve Metro FM'i alan, Star TV'de son ana kadar yarışan TGRT ile temasa geçen Canwest, Türk ortakla büyüyecek

Kanadalı medya devi Canwest son dönemde Türkiye'nin gündemine oturdu. TMSF'nin satışa sunduğu Süper ve Metro FM'i yüksek fiyatla alarak dikkatleri üzerine çeken, Star TV ihalesinde Doğan ve Ciner Grubu ile son ana kadar yarışan ve daha sonra TGRT ile dirsek temasına geçen Canwest'in Yönetim Kurulu Başkanı Leonard Asper, Türkiye'deki büyüme stratejilerini ilk kez BUGÜN'e açıkladı. Türkiye'ye övgüler yağdıran, son dönemdeki ekonomik durumu çarpıcı bulan Asper, bu gelişmeleri dikkate alarak Türkiye'ye ilgi gösterdiklerini ve yerel bir ortakla büyümeye karar verdiklerini söyledi. İşte Asper'den çarpıcı açıklamalar:

CAZİP ÜLKE TÜRKİYE
Bugün:
Özellikle Türkiye ile ilgilenmenizin nedenleri nelerdir?
Asper: Uluslararası arenaya açılmak şirketimizin geleceği için önemli bir fırsat. Bir süredir Türk medya sektörünü izliyorduk. Türkiye'deki ekonomik göstergeler, diğer pek çok ülkeye göre çok daha iyi. Son dönemde elde edilen yüksek büyüme rakamları ülkeyi zenginleştirdi ve insanların alım gücünü artırdı. Özellikle AB ile yürüttüğünüz olumlu ilişkiler Türkiye'yi bu anlamda yatırım yapmak için daha cazip bir ülke haline getirdi. Tüm bunlar Türkiye'de sağlıklı bir özel sektörün olduğunu ve buna bağlı bir reklam sektörünün de büyüyeceğini gösteriyor.

TANIDIK YÜZLER
Bugün:
Türk medya sektörüne yönelik gözlemlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Asper: Türk medya sektörü hali hazırda tüketicisine inanılmaz, müthiş seçenekler sunuyor. Sektör aynı zamanda büyük bir rekabet ve başarılı olunacak pek çok fırsatı içinde barındırıyor. Tam da Canwest'in çok başarılı olduğu ve tecrübe edindiği bir ortam. Başarılı olmakta önemli etkenlerden biri de hangi ülkede faaliyet gösteriyorsanız o ülkenin tanıdığı yüzlerle medyada varolmamız gerekiyor. Türkiye'deki çalışma programımızda yerel ortaklarla birlikte Türk tüketicinin istediği ve beklediği gibi yayın akışı hazırlamak öncelikli geliyor. Satın aldığımız ve halen ilgilendiğimiz radyo istasyonlarında her kesimden, her yaştan insanın ilgisini çekecek programlar sunacağımız konusunda kendimize güveniyoruz.

TGRT için pazarlık yaptılar

Özelleştirme ihaleleriyle gündeme gelen Global Menkul Değerler'in sahibi ve Canwest'in Danışmanı Mehmet Kutman, Bugün gazetesine konuştu. İşte sorularımız ve Kutman'ın cevapları.

Soru: Süper FM'e 33 milyon dolar verdi de, Star'ı niye almadı?
Kutman: Tamamen matematiksel ve rakamsal. Radyoyu iyi bir fiyata aldıklarına inanıyorlar. Televizyondaki maksimum limitleri 306 milyon dolardı. 305 milyon 750 bin doları verdiler ve çekildiler. Radyonun ayda 500 bin dolar kadar reklâm geliri var. Aydın Doğan'ın Star TV'ye daha büyük para vermesi mantıklı. Çünkü entegre oluyor.

Soru: Canwest, Star'ı almadı. Şimdi ne yapacak?
Kutman: Şu anda TGRT ile görüşüyorlar. TGRT'de bu işin danışmanlığını Park Raymond James yürütüyor. Bu firma TGRT'nin satışı için aracılık ediyor. Biz ise Canwest için aracılık yapıyoruz.

Soru: Medya zarar ediyor deniliyor.
Kutman:
Belki gazeteler zarar ediyor ama, televizyonlar çok büyük para kazanıyor. Şöyle; Türkiye'deki toplam reklam harcaması, GSMH'nin binde dördü. Bu oran Polonya'da yüzde 1.8'dir. Polonya AB yoluna girmeye başladığında, binde 36 idi. 4 sene içinde reklam harcaması GSMH'nin yüzde 1.8'ine çıktı. Bizim Türkiye için beklentimiz, 2009 - 2010 yıllarında, reklam harcamasının GSMH'nin yüzde 1'ine tırmanması. 5 milyar doları geçecek, 6 milyar dolara yakın bir reklam pastası bekliyoruz.

Soru: TGRT olmazsa ne olacak ?
Kutman: Kral TV, CİNE 5 hepsine bakılacak. Türkiye artık radara girdi. Reklam sektörü yabancı sermayeye entegre oldu, sıra medyaya geldi. Bu Türkiye'ye fayda sağlar. Yabancı sermayeyle entegre olan bir medya, Türkiye'nin yurt dışında tanıtımını da sağlayabilir. Yabancı basında Türkiye hakkında çok sayıda olumlu haber çıkabilir.

Soru: Televizyonda yabancı sermayenin yüzde 25 oranıyla sınırlı olması caydırıcı değil mi?
Kutman: Hayır. yüzde 25 hisseye sahip olsalar bile, gelirin yüzde 95'ini alabilirler. Sentetik finans enstrümanları ile, "yüzde 25 özel hissedir; bu özel hisse gelirin yüzde 95'ini alır" diyebilirsiniz. Soru: Canwest Türkiye'de medyaya girmeye kararlı mı? Kutman: Çok kararlılar.

Rekabet artacak

Bugün: Medya sektörünün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Asper: Gelişen teknoloji günümüz medya tüketicisini oldukça aktif bir konuma yerleştiriyor. Ulusal sınırların önemi azalıyor. Ulusal medya düzenleyicileri sınırlarını aşan mecralardan ulaşan yayınları düzenleme görevini yürütmekte zorlanacaklar. Türkiye'de ise Türkçe yayın bir süreliğine belki uluslararası yayınlardan kaynaklanan rekabet ortamından Türk medya sektörünü koruyabilir. Ancak eninde sonunda Türk medyası da dünyaya adapte olacak.

Star önemli fırsat

Bugün: Bize Türkiye ile ilk nasıl ilgilenmeye başladığınızı ve Türkiye'yi nasıl gördüğünüzü anlatabilir misiniz?
Asper: Dostlarım ve birlikte Türkiye'de iş yaptığım kişiler bana Türkiye'ye yakından bakmamı tavsiye ettiler. Biz Türkiye'de iki şey gördük. İlki ekonomik gelişme ve çok partili demokratik yapının içindeki kurumların size sunduğu cazip yatırım ortamı. İkinci olarak da ilgi alanımız olan medya sektörü ile ilgili önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğimiz Star Medya Grubu ile ilgili ihaleler idi.

250 gazete 30 TV sahibi

1960'DA İsrael Asper tarfından kurulan Canwest'in başında bugün 40 yaşındaki Leonard Asper bulunuyor. Canwest'in 30'u aşkın televizyon kanalı bulunuyor. Bu kanalların lokomotifi Global TV ise Kanada'nın ilk özel televizyonu. Asper, sadece Kanada'da 11'i ulusal, 8'i kablolu olmak üzere 19 televizyonu ve çok sayıda yerel ve bölgesel radyo ve televizyon kanallarına sahip. İsrail'in en prestijli gazetelerinden Jerrussalem Post'unda aralarında olduğu 250'yi aşkın günlük ve haftalık gazetesi bulunan Asper'in gazetelerinin günlük tirajı 5 milyonu geçiyor. Asper, 1991'de Yeni Zelandalı TV3 kanalına ortak oldu. 1992'de Avustralya'da Network Ten ve 1998'de İrlanda'da TV3 kanalını kurdu. Avustralya'da Eye Corp. şirketi ile açık hava reklamcılığın da önde gelen isimlerinden. Canwest şirketinin sadece televizyon yayınlarından kazancı yıllık 1 milyar doları aşıyor.(BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:01

İLGİLİ HABERLER