Medya
  • 21.10.2018 13:19

İşte Cemal Kaşıkçı'yı öldürten yazılar

Suudilerin vahşice katlettikleri gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı ölüme götüren yazıları tekrar yayınlamaya başladı. Cemal Kaşıkçı'nın da yazdığı Washington Post. Kaşıkçı için özel bir banner hazırlayarak onun yazılarını tekrar yayına aldı.
İşte o yazılardan birisi

Jamal Khashoggi 'nin o yazısı
Konuşmaya cesaret eden entelektüellerin ve dini liderlerin korku, korkutma, tutuklama ve kamusal şiddetten söz ettiğimde ben de size bir Suudi Arabistanlı olduğumu söylüyorum, şaşırdınız mı?

Genç Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın iktidara gelmesiyle birlikte, sosyal ve ekonomik reformun kucaklaşacağına söz verdi. Ülkemizi daha açık ve hoşgörülü hale getirmekten söz etti ve ilerlememizi engelleyen şeyleri, örneğin kadınlara yönelik sürüş yasağı gibi şeyleri ele alacağını söyledi.

Fakat şimdi tek gördüğüm son tutuklama dalgası. 
Geçtiğimiz hafta, yetkililer tarafından,Veliaht prensin tahttaki yükselişinden önce yaklaşık 30 kişinin tutuklandığı bildirildi . 
Tutuklananların bir kısmı benim iyi arkadaşlarımdır ve bu çabalar, ülkemin liderliğine aykırı görüşlerini ifade etmeye cesaret eden aydınların ve dini liderlerin kamusal sarsılmasını temsil etmektedir. 
Maskeli güvenlik adamları kameralı evlere fırlatarak, her şeyi filme alarak ve gazetelere, kitaplara ve bilgisayarlara el koyduğu bu sahne oldukça dramatikti. 
Tutuklananlar Katar parası ve büyük Katar destekli bir komplonun parçası olmakla suçlanıyorlar. Kendim dahil olan birkaç kişi kendi kendine sürgündedir ve eve dönünce tutuklanabilirler.

Suudi kral kraliyet ardıç çizgisini yükseltti

Ben sürgündeyken İstanbul ve Londra'daki diğer Suudi arkadaşlarıyla konuşmak onları rahatsız ediyor. En az yedimiz var -
Suudi diasporasının özü olacağız mı? 
Arkadaşım, işadamı ve düşünür veTwitter kişiliği Essam Al-Zamil'ı da içine alan bu tutuklama dalgasını anlamaya çalışırken telefonda sonsuz saatler geçiriyoruz. 
Essam Al Zamil, Geçtiğimiz Salı günü, resmi bir Suudi delegasyonunun bir parçası olarak ABD'den döndü. ve tutuklandı.
Suudi Arabistan da nefes kesici bir şekilde hızlı bir şekilde düşebilirsiniz. Bu tamamen şok edici. 

2003 yılında ve yine 2010 yılında, “ilerici” bir gazete olan Al-Watan'ın şefi olarak işe başladım. Aradan geçen yıllar boyunca, Suudi Arabistan Büyükelçisi ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri olan Prens Turki al-Faisal'a medya danışmanı olarak hizmet verdim. Hükümet tarafından kovulup sonra da hükümete yurtdışına hizmet etmek garip görünüyor. Ancak bu gerçekten Suudi paradoksudur. 
Suudi Arabistan,son zamanlarda hem liberal reformcuların hem de muhafazakâr din adamlarının aşırı bakış açılarını denetlemeye çalışıyor. Ve tutuklamalar bu spektruma yayılıyor.

Genç, karizmatik bir lider bir yandan ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve ekonomimizi çeşitlendirmek için uzun zamandır beklenen reformları vaad ederken bu korku ve yıldırma ortamı neden bu kadar yaygındır? 
Veliaht prenses popülerdir ve reform planı, gece yarısı tutuklanan 30 din adamının, yazarın ve sosyal medya yıldızlarının çoğu tarafından desteklenmiştir.

Suudi Arabistan son aylarda, İslamcı muhalifi , ılımlı muhalifleri,sıradan vatandaşları ve hemen herkesi bir kara listeye alan yeni ve aşırı politikalar başlattı. Tutuklananlar bu listede vardı. Suudi liderliğine yakın olan köşe yazarları, İslamcıların “eradike” olduklarını defalarca talep etti. 
Veliaht prensin Müslüman Kardeşler'i hor görmesinin bir sırrı yok, ama aslında bir kişiyi Müslüman Kardeşler aktivisti olarak tanımlamak tuhaf bir çelişki. Suudi Arabistan'ın tüm siyasi İslam'ın annesi olduğu ve hatta kendisini “Yüksek Kanun” da İslami bir devlet olarak tanımladığı düşünüldüğünde, bir Suudi yetkilisinin İslamcıları üslup ettiğinde her zaman ironik buldum. laik yorumlama ve çoğu zaman Kur'an'ın bizim anayasamız olduğunu söyleriz.)

Aydınların hedef alınması şu anda Suudi Arabistan'ın ihtiyacı olan şey değil. İnsanların desteklediği büyük bir ekonomik dönüşümden geçiyoruz, bu da bizi petrolün toplam bağımlılığından arındırıp bir iş ve üretim kültürünü yeniden tesis edecek bir dönüşüm.

Bu çok acı verici bir süreçtir. Muhammed bin Salman, Essam ve diğer iktisatçılar, din adamları, aydınlar ve bu tutuklamalara sürüklenen iş adamları gibi kamuoyundan yapıcı, farklı görüşler teşvik ederek en iyi şekilde hizmet bekliyor.

Arkadaşlarım ve ben yurt dışında yaşıyoruz çaresiz hissediyorlar. Ülkemizin gelişmesini ve 2030 vizyonunun gerçekleşmesini istiyoruz. Hükümetimize karşı değiliz ve Suudi Arabistan'ı derinden önemsiyoruz. Bildiğimiz ya da istediğimiz tek ev Suudi Arabistan. Oysa biz düşman sayılıyoruz. 

Hükümetimin baskısı altında, en çok okunan Arapça gazetelerden Al-Hayat'ın yayıncısı, yayınlamı iptal etti. Hükümeti Donald Trump'a aşırı hevesli bir şekilde sarsılmasına karşı uyardığımda beni Twitter'dan yasakladı. Bu yüzden altı ayımı sessiz geçirdim, ülkemin durumunu ve benden önce gelen acımasız tercihleri ​​yansıttı.

Birkaç yıl önce birkaç arkadaş tutuklandığında acı vericiydi. Hiçbirşey söylemedim. İşimi veya özgürlüğümü kaybetmek istemedim. Ailem için endişeleniyorum.

Şimdi farklı bir seçim yaptım. Evimi, ailemi ve işimi bıraktım ve sesimi yükseltiyorum. Aksi halde cezaevinde bulunanları ihanet ederdi. O kadar çok şey yapamadığı zaman konuşabilirim. Suudi Arabistan'ın şu an olduğu gibi olmadığını bilmeni istiyorum. Biz Suudiler daha iyisini hak ediyor.

(Washington post)

By Jamal Khashoggi'nın

18 Eylül 2017

Güncellenme Tarihi : 23.10.2018 10:47

İLGİLİ HABERLER