Bilim
  • 31.3.2006 00:15

NASA İKİ DEV ASTEROİTİ İNCELEYECEK...

NASA, daha önce bütçe problemleri nedeniyle iptal edilen, güneş sisteminin en büyük asteroitlerinden ikisini incelemek üzere planlanan projeye yaklaşık bir ay sonra yeniden yeşil ışık yaktı. “Dawn” olarak isimlendirilen 446 milyon dolarlık proje çerçevesinde, Ceres ve Vesta isimlerindeki iki dev asteroit incelenecek. Bu asteroitlerin, güneş sisteminde oluşmuş ilk cisimlerin parçaları olduğu düşünülüyor.

NASA’nın yeninden yeşil ışık yaktığı yüksek bütçeli Dawn isimli proje ile, ‘ana kemer’ olarak tanımlanan bölgede bulunan iki dev astronot incelenecek. Vesta ve Ceres isimlerindeki bu bölgenin en büyük asteroitleri, sırasıyla 2011 ve 2015’te Dawn isimli uzay aracıyla ziyaret edilerek incelenecek. Vesta ve Ceres isimli bu dev asteroitlerin, güneş sisteminde oluşmuş ilk cisimlerin parçaları olduğu düşünülüyor. Proje, arkasındaki NASA araştırmacıları tarafından ‘hırs dolu bir görev’ olarak tanımlanıyor.

Vesta ve Ceres asteroitlerinin içinde bulunduğu, ana kemer olarak da çağrılan Asteroit Kemeri, Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında bulunan bölgeye deniyor. Asteroit Kemeri, güneş sistemindeki diğer ufak gezegen (veya bir başka deyişle ‘gezegenimsi’) kemerleri ile karıştırılmaması için sıklıkla ‘ana kemer’ olarak çağrılıyor. Güneş sisteminin en yoğun şekilde asteroit barındıran bu bölgesinde ayrıca, güneş sisteminin en büyük asteroitleri de barınıyor. Bu asteroitlerin, güneş sisteminin ilk birkaç milyon yılının yegane kalıntıları olduğu varsayılıyor.

 

/Hürriyet İnternet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER