Bilim
  • 7.10.2012 11:15

Niels Bohr'un büyük kaçışı

Atom bombasının temeli olan kuantum teorisinin ve ağır su teorilerinin babası olan Nükleer fizikçi Niels Bohr'un hayatında çok önemli olaylar var.
Niels Bohr, atom bombası üzerine çalışırken aynı zamanda Hitler'in bilimadamları benzer bir çalışma yürütüyordu.1940 Nisan ayında Naziler Danimarka'yı işgal etti. Bohr'un annesi Yahudi kökenliydi.Danimarka'ya giren Almanlar, ülkede ciddi bir Yahudi avı başlattı.1943 yılının Eylül ayında Almanlar ülkedeki bütün Yahudileri tutuklama kararı verdi.Tutuklanacaklar listesinde Niels Bohr'da vardı.Bir öğrencisi aracılığıyla tutuklanacağını öğrenen Niels Bohr, ülkeden kaçmaya karar verdi.

KILPAYI KURTULDU

Nükleer fizikçi Niels Bohr, Danimarka'da Almanlar'ın elinden kıl payı kurtulmuştu. Almanlar Danimarkalı direnişçilerle çatışırken, evinin arka kapısından, içinde paha biçilmez ağır su (nükleer bomba yapımında kullanılan bir madde) bulunan bir bira şişesiyle kaçmıştı. İngiltere'ye ulaşmayı başardı fakat sonradan şişenin içindekinin bira olduğu anlaşıldı. Ağır suyu da belki de bir Alman askeri içti.

Niels Bohr o çatışmadan kaçmayı başaramasaydı Atom bombası Amerikalıların değil Almanların elinde olacaktı ve dünya tarihi oldukça farklı bir yöne gidecekti.

Danimarka'dan İngiltere'ye oradan da Amerika'ya kaçan Niels Bohr, Japonya'ya atılan atom bombasının hazırlayıcısı oldu.Bu konudaki bütün bilgi ve deneylerini Amerikalılara teslim etti.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 14:35

İLGİLİ HABERLER