Dünya
  • 12.5.2021 23:30

Odunu tükenen Hindular ölüleri Ganj Nehri'ne atıyor

Hindistan: Yakacak odun bulamayan Hindular cesetleri Ganj Nehri'ne atıyor

Son 24 saatte 4 bin 205 kişinin ölümüyle bugüne kadarki en yüksek günlük can kaybı sayısına ulaşılan Hindistan'da durum 'içler acısı'.

Son 24 saatte 4 bin 205 kişinin ölümüyle bugüne kadarki en yüksek günlük can kaybı sayısına ulaşılan Hindistan'da durum 'içler acısı'. Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının belirtilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısını yaparken, cansız bedenlerin Ganj nehrinde yüzdüğü belirtiliyor.

Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Hindistan'da sağlık sistemi çökmüş durumda. Büyük şehirlerde en azından temel sağlık hizmetlerine 'ulaşılabiliyor'. Ancak kırsal kesimlerde durum tam tersi.

Yerel halk, sağlık hizmetlerinden yoksun olduğu gibi ülke genelinde ölülerin yakıldığı krematoryumlarda yaşanan yoğunluk ve odun sıkıntısı nedeniyle cenazelerini artık Ganj nehrine bırakıyor.

Odun bulabilen 'şanslılar' ise naaşlarını sokak aralarında ya da açık alanlarda geleneksel yöntemlerle yakarak sevdiklerine karşı son görevlerini yerine getiriyor.

İnsanlar odun sıkıntısı nedeniyle ölülerini yakmak yerine Ganj nehrine bırakıyor

Yetkililer de iki ayrı eyalette Ganj'da yüzerken bulunan 70'den fazla cesedi araştırdıklarını söyledi.

Uttar Pradesh'in Ghazipur bölgesinden üst düzey hükümet yetkilisi M P Singh, "Şu anda bu cesetlerin nereden geldiğini söylemek bizim için çok zor" açıklamasında bulundu.

Yerel sakinlerden Akhand Pratap ise "insanlar odun sıkıntısı nedeniyle ölülerini yakmak yerine kutsal Ganj nehrine batırıyor" dedi.

Cenaze sahipleri yakma işlemi sonrası külleri bırakıyor

Özellikle başkent Yeni Delhi'deki bir başka sorun ise Covid-19 kurbanlarının krematoryum işlemi sonrasında yakınları tarafından terk edilmesi. Yetkililer, cenaze sahiplerinin yakma işlemi sonrası külleri bıraktığını, bu işlemin gönüllülere kaldığını söylüyor.

Shri Deodhan Sewa Samiti yardım kuruluşundan bir gönüllü olan Ashish Kashyap "Kuruluşumuz bu külleri tüm krematoryumlardan topluyor ve geleneksel işlem gereği Haridwar nehrine götürüyor" diyor.

Aşılama kampanyası

Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Hindistan'da aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak'tan bu yana 175 milyon 235 bin 991 doz aşı yapılsa da kampanya, henüz salgını durdurabilecek düzeye ulaşmadı.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi konumundaki Hindistan Serum Enstitüsünün (SII) Üst Yöneticisi (CEO) Adar Poonawalla, Financial Times gazetesine verdiği röportajda, aşı sıkıntısı olduğu ve bunun birkaç ay süreceği uyarısında bulunmuştu.

Dünya genelinde en çok Covid-19 vakasının görüldüğü ikinci ve virüs kaynaklı en çok ölümün kaydedildiği üçüncü ülke konumundaki Hindistan’da salgının başından bu yana 23 milyon 340 binden fazla vaka görüldü, 254 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Euronews

Güncellenme Tarihi : 12.5.2021 23:42

İLGİLİ HABERLER