Gündem
  • 3.6.2014 03:03

Öldürülen Türklerle ilgili Taliban'dan açıklama var

Afganistan’da bir polis merkezi inşaatında çalışan Türklerin bulunduğu araç, dün sabah yanlarına yaklaşan motosikletteki kişinin üzerindeki bombaları patlatmasıyla ölüm topuna döndü. İntihar saldırısında 2 Türk mühendis ve 1 ustabaşı can verdi, bir Türk mühendis ile bir Afgan çocuk ağır yaralandı.

AFGANİSTAN’dan kara haber sabah saatlerinde geldi. Adana İncirlik’te bulunan Emta İnşaat’ın Afganistan’da Nangarhar vilayetine bağlı Behsud bölgesinde yaptığı polis merkezi inşaatında çalışanlara dün sabah intihar saldırısı düzenlendi. Başkent Kabil’in 130 kilometre doğusunda, Türklerin içinde bulunduğu servis aracı, yerel saatle 07.15 sıralarında, motosikletli intihar saldırısının hedefi oldu. Minibüse yaklaşıp üzerindeki patlayıcıları ateşleyen saldırgan ile tanınmaz hale gelen servis minibüsünde bulunan proje müdürü Fuat Taş, mühendis Ümit Ünal ve ustabaşı Halil Gül olay yerinde yaşamını yitirirken, yine Türk mühendis Ahmet Şahinoğlu ve 1 Afgan çocuk yaralandı.

CENAZELER YOLA ÇIKTI

Türk yetkililer, saldırının önce yol kenarındaki bir aracın uzaktan kumandayla patlatılmasıyla gerçekleştiği bilgisi geldiğini söylediler. Ancak daha sonra, patlamanın, yol kenarından motosikletiyle yaklaşan bir kişinin üzerindeki bombanın pimini çekmesiyle gerçekleştiği anlaşıldı. Anadolu Ajansı’na konuşan Nangarhar valilik sözcüsü Ehmadziya Abduzey de motosikletli intihar saldırısını doğruladı. Üç Türk’ün cenazelerinin karayoluyla Kabil’e, oradan sivil veya askeri bir uçakla Türkiye’ye getirileceği bildirildi.

KREDİ BORCU VARDI

Ustabaşı Halil Gül’ün Kayseri Bünyan’daki evine ateş düştü. Ağabey Atıf Gül, kardeşinin borçlarını ödeyebilmek için 4 ay önce Afganistan’a gittiğini söylerken, kuzeni Tuygun Taştan şöyle konuştu: “Akşam konuştuğumuzda, ‘İşimiz az kaldı, Irak’a geçeceğim, burası bitiyor’ dedi. Aldığı evin kredisini ödemek için gitmişti. Ben de oradaydım, 6 ay kaldım. Orada hiç güvenlik yok. Herkes herkese istediğini yapıyor.” Gül’ün, lisede yatılı okuyan kızı Zarife (14) ve oğlu Mustafa Gül’e (15), babalarının öldüğü henüz söylenmedi.
Bu arada AFP ajansı intihar saldırısının, bölgede barış umudu veren, ABD ile Taliban’ın esir değişim kararından sonra gerçekleşmesine dikkat çekti.

Taliban: Biz sizi severiz

TÜRK çalışanları taşıyan araca yönelik intihar saldırısını, Taliban örgütü üstlenmedi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Anadolu Ajansı’na, Türk halkına karşı her zaman iyi niyetli davrandıklarını söyleyerek, “Türk halkının Afgan halkıyla din bağı bulunmaktadır. Biz her zaman Türk halkını sevdik ve seviyoruz. Böyle bir saldırıyı özellikle, bile bile asla yapmayız” dedi. Sözcü Mücahit, daha önce de yanlışlıkla Taliban tarafından Logar kentinde kaçırılan Türkleri, kim olduklarının anlaşılmasından sonra serbest bıraktıklarını hatırlattı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:32

İLGİLİ HABERLER