Yaşam
  • 8.3.2007 07:17

'ORGANINIZ AHİRETTE SİZE DÖNECEK'!..

Organ bağışına dini nedenlerden dolayı uzak duranlar için fetva yayınlayan Diyanet "Organlarınız ahirette size geri döner" dedi. Diyanet fetvasında şartların uygun olması halinde canlıdan canlıya organ nakline de izin verildi.

DİYANET İşleri Başkanlığı (DİB), organ bağışına yönelik dini direnci ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir fetva yayınladı. Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz tarafından hazırlanan ve bağışla ilgili tüm dini şüpheleri ortadan kaldırmaya yönelik fetvada, ahirette insanların bedenen ve ruhen dirileceği inancı nedeniyle organlarından ayrılmak istemeyenlere "Endişeye gerek yok, organ sizin organınız. Ahirette size geri döner" denildi.

KULLANAN SORUMLU

Karagöz, organ bağışında dindar-günahkár ayrımı yapılmasının da mümkün olmayacağını belirterek, "Müslüman veya dindar olmayana organ vermenin, onun günah işlemesine yardımcı olmak veya ömrünü uzatmak olarak değerlendirmek İslam ile bağdaşmaz" dedi. Fetvada, "Kendisine başkasının organı nakledilen kimsenin günah işlemesi halinde sorumluluk kime ait olacak? Organın ilk sahibine mi yoksa organ nakledilene mi?" sorusuna ise "Sorumlulukta asıl olan iradedir. Dolayısıyla sorumlusu da o organları kullanan şahıstır" cevabı verildi.

CANLIDAN NAKİL

Bugüne kadar "canlıdan canlıya organ nakli" konusunda ise herhangi bir adım atmayan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuyu da "Fıkıh Prensipleri" açısından tartışmaya açtı. Yayınlanan fetvada, "Vericiyi riske sokmadığı ve sağlığını veya görünümünü bozmadığı taktirde; tıbbi verileri esas almak şartıyla organ nakline olumlu bakmanın, İslami prensipler ve dini hükümler amaçlarıyla daha uyumlu bir tavır olduğu söylenebilir" değerlendirmesi yapıldı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:13

İLGİLİ HABERLER