Gündem
  • 9.10.2005 14:50

OSMANLI PADİŞAHLARI KUTSAL EMANETLERİN AYAĞINA GİDERDİ

İSTANBUL’da bugün başta Topkapı Sarayı olmak üzere çok sayıda camide, tekkede ve evlerde Sakal-ı Şerif mevcut bulunuyor.

 Ama, İslámiyet’te ‘eşyanın kutsallığı’ diye bir kavram olmadığı için, Hazreti Muhammed’e ait olduğuna inanılan ‘lihye-i saadet’ denilen sakal telleri, hırkalar ve diğer eşyalar kutsal bir kimlik değil, ‘saygı gösterilen tarihi ve dini hatıralar’ olma özelliği taşıyorlar.

Topkapı Sarayı’nda bulunan  ‘kutsal emanetler’ diye isimlendirilen objeler, padişahların yaptırttığı altın ve gümüş mahfazalarda bohçalar içerisinde korundular ve padişahından sokaktaki sıradan insanına kadar asırlar boyunca hemen her Müslüman tarafından büyük saygı gördüler. Geçmişin en güçlü hükümdarları bile saraydaki yahut bir başka mekándaki sakal-ı şerifi veya bir diğer emaneti huzuruna getirtmedi; objelerin sahibine, yani Hazreti Muhammed’e gösterilen saygıdan dolayı, hep ‘ziyaretlerine’ gidildi.

Kültür ve Türizm Bakanı Atilla Koç’un Atatürk Havalimanı’nda bulunduğu sırada Eyüpsultan’daki Sakal-ı Şerif’i ayağına getirtmesi, işte bu yüzden konunun tarihteki ilk örneği olma özelliğini taşıyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER