Gündem
  • 10.7.2009 15:56

PKK'YA KARŞI IRAK SINIRINA "SU" ENGELİ

Şırnak'ta, özellikle Silopi'nin Hezil çayından başlayıp Uludere İlçesi'ndeki sınır kesimini suyla kapatacak olan ve yörede 'güvenlik barajları' olarak adlandırılan baraj sularıyla birlikte örgüte Türkiye'deki yandaşlarının lojistik desteğinin de önüne geçilmiş olacak.

Ele geçirilen Şırnak kesimindeki barajlarla ilgili DSİ haritasında, PKK'nın önemli geçiş noktaları, barındıkları yerler tamamen suyla doluyor. Haritaya göre baraj suları PKK'lıların sığınak olarak kullandığı yüzlerce mağarayı da dolduracak.

Barajlara karşı çıkan DTP Şırnak milletvekili Sevahir Bayındır ise TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Bayındır, "Bu barajlarla Irak ve Türkiye Kürtleri arasına, mevcut sınırın yanı sıra sudan yeni bir sınır çekiliyor. Barajlar yüzünden bölgede büyük bir tehcir sorunu yaşanacak" dedi.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından, Irak ile İran sınır kesimlerinde enerji depolama amacıyla hazırlanan proje kapsamında geçen yıl yörede 'PKK'ya karşı güvenlik barajları' olarak adlandırılan 11 barajın ihalesi yapılarak yapımlarına başlandı. Şırnak sınırlarında 7, Hakkari'de ise 4 adet olarak planlanan barajlar devreye girdiğinde, PKK'lıların sınırdan sızmalarının da önüne geçilecek.

Şırnak'ın Irak sınırındaki Uludere ilçesi Hezil ve Ortasu çaylarının üzerinde 'Silopi', 'Şırnak', 'Uludere', 'Ballı', 'Kavşaktepe', 'Musatepe' ve 'Çetintepe' adlarında 7, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde Güzeldere Çayı üzerinde 'Gölgeliyamaç' ve 'Çocuktepe', İran sınır kesiminde bulunan Şemdinli ile Yüksekova ilçeleri arasında da Bembo Çayı üzerinde 'Beyyurdu' ve 'Aslandağ' barajları inşa ediliyor.

Karayolu iç kesime çekilecek

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğan Haber Ajansı'nın ele geçirdiği, Şırnak'taki baraj projeleriyle ilgili yapılacak çalışmaları gösteren ayrıntılı haritaya göre, Uludere kesimindeki bölgede baraj gölü suları altında kalacak yolların yerine ise iç kesimde karayolları tarafından yeni yollar yapılacak.

Uludere'nin İnceler bölgesinden başlayan ve barajların tam karşısından biraz daha iç kesime çekilerek yapılacak yaklaşık 45 kilometrelik yol Işıkveren, Taşdelen köylerini geçip Uludere bölgesindeki son barajın yapıldığı Ortasu Köyü'nde son bulacak.

Uludere'nin Irak sınırına yakın olan Işıkveren ve Taşdelen bölgelerinin hemen altındaki Kavşaktepe Barajı'nda 1.9 kilometre, Ortabağ Köyü yakınındaki Musatepe Barajı'nda 1.5, Gülyazı ve Ortasu bölgesinde bulunan Çetintepe Barajı'nda 2 kilometre güvenlik yolu, Şırnak barajında ise 3 kilometrelik bend yolu Şırnak İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından yapılıyor.

Derin vadi ve mağaralar suyla dolacak

Şırnak'ın sınırda bulunan Uludere İlçesi'nden Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne kadar olan ve sınırı oluşturan Aynatepe, Gürbül Dağı, Bezenik Dağı ile Düğün Dağı'nın derin vadileri ve stratejik noktaları ile PKK'lının bölgede barınma yeri olarak kullandığı yüzlerce mağara baraj gölü sularıyla dolacak. Sınıra yakın yerleşim birimlerinden PKK'ya lojistik desteği de büyük oranda kesecek.

Sınırı oluşturan dağların Kuzey Irak tarafında ise, PKK'nın genelde lojistik destek, askeri ve siyasi eğitim, eylem ve görev değişimlerinde kullandığı irili ufaklı bir çok kampı bulunuyor. Kuzey Irak'ta Zaho İlçesi'nin üst tarafındaki sınır kesiminde bulunan ve en çok kullanılan kamplardan olan Haftanin'in yanı sıra, devamında Türkiye sınırına 7 kilometre mesafede bulunan Kejan, Nazdur, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin karşısında Metine ve Zap, Şemdinli'nin karşısında ise Avaşin- Basyan ile Hakurk ve Kelareş kampları bulunuyor. PKK'lılar özellikle Şırnak tarafından Türkiye'ye sızma girişimleri, dağları çevreleyen baraj sularıyla kaplı olması nedeniyle engellenecek.

DTP: "Kürtler arasında yeni bir sınır..."

Konuyla ilgili soruları cevaplayan DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Kuzey Irak sınır kesiminde yapılan barajlarla ilgili TBMM'ye araştırma önergesi verdiklerini açıkladı.

Bir barajın yapılması için prosedürün 2- 3 yıl sürdüğüne dikkati çeken Bayındır, şunları söyledi:

"Ancak bu barajlar için o süreç işletilmedi ve yapımlarına hemen başlandı. Bu barajlar bölgenin hem ekonomik, hem ekolojik dengesini bozacak, hem de orada vadiler boyunca bulunan yerleşim yerleri sular altında kalacak. Bu adeta bir yeni tehcir planı gibidir. Buna bölgenin insansızlaştırılması planı da denebilir. Diğer taraftan ise oradaki köylüler ile Irak Kürtleri birbirleriyle akrabadır, doğal ilişkileri vardır. Bu barajlarla Kürtler arası siyasal, ekonomik sınırların tekrar çizilmesi istenmektedir. Irak ve Türkiye'deki Kürtler adeta birbirinden koparılmak istenmektedir. Bu çok tahlikeli bir zihniyettir. Eğer oraya bir takım hizmetler yapılmak isteniyorsa, GAP Projesi kapsamında toplumun refahını, kalkınmasını ön gören projeler uygulanabilir."

"Zorunlu göçe neden olacak" iddiası

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır tarafından TBMM'ye 15 gün önce verilen araştırma önergesinde, 'Sınır güvenliği' adı altında yapılan ve yapılması planlanan barajların ne kadar enerji sağlayacağı, baraj yapımıyla kaç yerleşim yerinin sular altında kalacağı, kaç köyün boşaltılacağı, ne kadar insanın göç etmek zorunda kalacağının araştırılması ve tespiti, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların bu barajlardan nasıl etkileneceğinin belirlenmesi istendi.

Önergede, "Bir bölgede yapılan barajların doğuracağı önemli sorunlardan biri de, insanların zorunlu göçle karşı karşıya kalmasıdır. Köyden kentlere göç etmek zorunda kalacak insanlar gittikleri yerlerde başta işssizlik, yoksulluk olmak üzere bir çok sorun yaşayacaklardır." denildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER