Sağlık
  • 5.1.2010 03:04

PROSTATTA CİNSEL YAŞAMI KORUYAN YÖNTEM...

Prostat kanseri Avrupa, Amerika ve ülkemizde akciğer kanserinden sonra en çok rastlanan hastalık olarak biliniyor. Son yapılan araştırmalara göre, İstanbul'da yüz binde 42, Erzurum'da yüz binde 19.4, Türkiye'nin genelinde ise görülme sıklığının yüz binde 43 olduğu belirtildi. Erkeklerin prostatın kanserinden olduğu kadar, ameliyatından da korktuğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özcan, hastaların cinsellik konusunda aşırı hassas olduğunu belirterek, "Cinsel fonksiyonu kaybedebileceklerini endişesi ile tedaviyi bile erteleyebiliyorlar" dedi. Özellikle genç yaşta tespit edildiği halde bu yüzden tedaviyi erteleten ve hayatını kaybeden hastaların olduğunu belirten Özcan, "Her şeyden önemlisi sağlıklı olmaktır. Önce kanserden kurtulma sonra da yaşam kalitesini eskisi gibi sürdürebilmek en temel ilkedir" ifadesini kullandı.

ROBOTUN AVANTAJLARI

Dünyada robotik cerrahi uygulamalarının giderek yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Özcan, Amerika'da prostat kanseri vakalarının yüzde 60'nın robotik yöntemle ameliyat edildiğini vurguladı. Türkiye'de de hastaların özellikle prostat ameliyatında artık Da Vinci'yi tercih ettiğini dile getiren Prof. Özcan, "Robotik cerrahi uygulamasında daha az kesi, daha az kan kaybı, ameliyat sonrası daha az ağrı hissedilmesinin avantajları vardır. Robotik cerrahinin özellikle kan kaybı üzerinde gösterilmiş bir üstünlüğü var. İleri teknoloji ürünü cerrahi robotun katkıları ve tecrübeli bir cerrah prostat kanserinin cerrahi tedavisinde en fazla katkıyı sağlayacaktır" dedi. Prof. Özcan, Da Vinci isimli robot sayesinde ameliyat yapılan alanda dokuların büyütülerek iyi bir görüş alanı sağladığını ve sinirlerin zarar görmediğini de sözlerine ekledi.

SiNiRLERE zarar gelmiyor

Prostat ameliyatlarında cinsel fonksiyonun korunmasının hastanın yaşı ve ameliyat öncesi ereksiyon kalitesi ile doğru orantılı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özcan, "Cinsel fonksiyonun korunmasında en önemli faktörlerden biri ameliyat esnasında ilgili sinirlerin korunmasıdır" diye konuştu. Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti: "Sinirlerin tek veya iki taraflı korunması da farklılık yaratmaktadır. Çift taraflı sinir korunan hastalarda yüzde 70, tek taraflı sinir korunan hastalarda yüzde 50 oranında ereksiyon korunmaktadır. Robotik cerrahi sonrası cinsel fonksiyon daha kısa sürede geri kazanılabilmektedir. Diğer türlü ortalama 18 aylık bir süre geçmesi gerekmektedir" diye konuştu.

BUNLARI UNUTMAYIN...

Prostat kanserinin hiçbir belirti vermeden ilerleyebildiğini kaydeden Prof. Dr. Faruk Özcan, başka nedenlerle kendilerine başvuran hastalarda yapılan muayenede prostat kanserine rastladıklarını vurgadı. Özcan şu önerilerde bulundu: "50 yaşından itibaren her yıl düzenli kontrol yapılması tavsiye ediyoruz. Baba, amca, kardeş gibi yakın akrabalarda prostat kanseri hastası varsa 40 yaşından itibaren bu kontrolleri başlatıyoruz. Çünkü ailede prostat kanseri varsa diğer erkeklerde bu risk 2 ila 5 misli artmaktadır."

YAĞLI YEMEYiN!

Hastaların ayrıca yağlı besinlerden uzak durması gerektiğini ifade eden Özcan, "Prostat kanseri tarama protokolleri dediğimiz yukarıda bahsettiğim kontrollere uyulması durumunda sıklıkla prostat içine sınırlı iken yakalanabilmektedir. Önceden vakaların çoğu metastaz yapmış halde görülürken son yıllarda daha erken ve mutlak tedavi edilebilir halde görülme oranı artmıştır" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:27

İLGİLİ HABERLER