Dünya
  • 7.6.2020 14:26

Reuters duyurdu!.. Esad askerlerini Libya'ya yolluyor

Dün Mısır'da barış isteyen ve silahlı milislerin yasaklanmasını talep eden Sisi ve Hafter'in ne kadar yalancı, iki yüzlü birer alçak oldukları oldukları ortaya çıktı. Dünyaca ünlü Reuters Haber ajansı Suriye Lideri Esad'ın ordusunda yer alan askerler ile Şii milisleri savaşması için Libya'ya yolladığını duyurdu.
Reuters'in haberinde Esad'ın kendi ordusundan bazı askerler ile Şii milisleri Libya'da savaşmak için hazırladığı belirtildi. Hafter’in son yenilgilerinden sonra bu askerlerin eğitiminin dünden itibaren hızlandırıldığı çok kısa süre içerisinde Libya'ya gönderileceği açıklandı.
Libya'ya gitmeyi kabul eden Suriyeli ordu mensupları ve milislere Rusların para asker şirketi Wagner mensuplarında sözleşme imzalatıldığı da ortaya çıktı.
Rus ordusunun denetimi
Ajansın haberine göre; Rus "Wagner" Askeri Müteahhitlik Şirketi'nin bu işte paravan olarak kullanılıyor. Sözleşmeye imza atanlar savaşa değil sanki Rus inşaat şirketinin işçisi şeklinde gösteriliyor.
Eski bir Wagner üyesi, şirketin 2019 yılında ilk kez Suriyelileri Libya'ya gönderdiğini ve Reuters'in Rusya Savunma Bakanlığı'ndan ve Suriye'nin savaşçılarına Libya savaşlarına katılmalarıyla ilgili sorduğu sorulara yanıt vermediğini belirtti. 
Reuters tarafından adlandırılmayan üst düzey bir Suriye kaynağı - Hafter'ı destekleyen Rus paralı askerlerinin 300'ü Humus'tan 450'si değir bölgelerden paralı askerler bulup bunları eğitip Libya'ya yolladığını anlattı.
Bu gidenlerin önemli bir kısmının çatışmalarda öldüğünü de sözlerine ekledi.
İnsan Hakları Suriye Gözlemevi'nin Rusya'nın Mayıs 2020'de Libya'da savaşmak için 900'den fazla Suriyeli işe aldığını, Libya'da savaşın yoğunlaşması ve Suriye'deki savaşın durmasıyla işe alım hızının arttığını belirtti.

Savaşçıların eğitimi:
Paralı askerlerin maaşlarının ayda 1.000 ila 2.000 dolar arasında değiştiğini bildiren kaynaklara göre, askerler Libya'ya gitmeden önce Humus Valiliği'nde bir Rus askeri üssünde eğitim görüyorlar.

Reuters, savaşçıların Libya bölgesine taşınmasının Birleşmiş Milletler silah ambargosunun ihlali olduğunu ve Libya'daki BM Vekili elçisinin Güvenlik Konseyini 19 Mayıs 2020'de Libya'ya "büyük bir silah, teçhizat ve paralı asker akışı" durdurmaya çağırdığını belirtti.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan gizli bir rapor, Mayıs ayında Wagner'in Libya'da 1.200 kişiye sahip olduğunu ve Rusya devletinin Libya'da birliklerin varlığını reddettiğini söyledi.

Bu bağlamda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ocak 2020'de Wagner grubunun Libya'da savaşıp savaşmadığını yorumlayarak “Libya'da Ruslar varsa, Rus devletini temsil etmiyorlar ve devlet onlara hiç para ödemiyor. "dedi.

7 Mayıs'ta ABD'li yetkililer ayrıca Rusya'nın savaşçıları fraksiyonlardan ve mühimmattan Libya'ya taşımak için Esad ile birlikte çalıştıklarına dair inançlarını dile getirdiler, ancak tüm bu açıklamalara ve Birleşmiş Milletlerin kanıtlarına rağmen Hafter güçleri Suriye'den savaşçılarının işe alınmasını reddetti.

 

Güncellenme Tarihi : 7.6.2020 15:26

İLGİLİ HABERLER