Sağlık
  • 5.1.2005 09:18

RİNOPLASTİ: GÜZELLİK İÇİN Mİ? SAĞLIK İÇİN Mİ?

Burun, yüz görünümünü etkileyen estetik ve fonksiyonel bir organdır. Rinoplasti ise burnun dış görünümünü değiştirmeye yönelik yapılan ameliyattır. Rinoplasti ameliyatı ile burnun büyüklüğü arttırılabilir veya azaltılabilir. Burun ucu şekillendirilebilir, burun delikleri küçültülebilir. Burnun dudakla ve alınla oluşturduğu açılar değiştirilebilir.

 

Baykent Cerrahi ve Tıp Merkezi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Erhan Eryılmaz, hastanın burundan nefes alma güçlüğü varsa, rinoplastinin nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (septoplasti, konka rezeksiyonu...) ile birlikte yapılabildiğinin altını çizerek, özellikle burun cerrahisinde estetik ve fonksiyonun birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu belirtti.

 

Bu bağlamda başarılı burun estetiği yüzünüzle uyumlu doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve nefes almayı daha da rahatlatmalıdır. Standart rinoplasti ameliyatı yoktur, hastanın ihtiyaçlarını karşılayacak, hastaya özel rinoplasti cerrahisi vardır.Gerçekçi beklenti, sağlıklı birey ve psikolojik denge rinoplasti adayı için önemli kriterlerdir.  

Hastaya ait özellikler sonucu etkiler; Yaş, (erkeklerde 17, kızlarda 16 yaştan itibaren bu ameliyat yapılabilir), burun derisi,  burun eğriliği (aksı),                 aşırı büyük burun, daha önce geçirilmiş burun ameliyatları ve yara iyileşme problemleri.

Hekiminiz tarafından burun içi ve dışı ayrıntılı bir şekilde (gerektiğinde endoskopi kullanarak) muayene edilir. Ek bir hastalık ve problem var ise bu aşamada tespit edilir (sinüzit, nazal polip vs ...).

Hekiminiz rinoplasti ameliyatınız için gerekli (8 değişik açıdan) fotoğrafınızı çeker. Bu pozlar ameliyatınızı planlamada kullanılır. Ayrıca digital kamera ile alınan görüntüler üzerinde çalışma yapılır (imaging). Böylece ameliyat sonrası görüntü hakkında fikir sahibi olunur. 

Ameliyat genel anestezi altında yapılır.   Ameliyat süresi hastadaki problemlerin büyüklüğüne bağlı olarak değişir.  Ortalama 2-4 saattir. Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalınır. 5. gün alçı (splint) ve dikişler alınır. Takip eden bir hafta burun bandajı uygulanır.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:35

İLGİLİ HABERLER