Gündem
  • 23.2.2007 09:27

SAĞLAM RAPORUNA GÜVENDİK TEPEMİZE YIKILDI

Gece yarısı büyük bir gürültüyle çökerek 2 kişiye mezar olan 5 katlı Huzur Apartmanı için geçen yıl belediyenin sağlam raporu verdiği ortaya çıktı. Binanın enkazında eşi Kaside Demir’i kaybeden Gülhan Demir’in isyanı büyük. Çünkü o, Zeytinburnu Belediyesi’ne güvenip, tüm birikimini ve can güvenliğini oturduğu daireye bağlamış karısıyla. Ancak bin bir umutla, ev sahibi olduk sevinciyle yerleştiği bina bir gece ansızın tepesine çökerek hayat arkadaşını aldı elinden.

Bizi mağdur ettiler
Gülhan Demir evlerini 14 ay önce banka kredisiyle aldıklarını anlatırken öfkesine de gözyaşlarına da gem vuramıyor: “Bankadan kredi talep ettik, belediyenin bina için sağlam raporu vermesini istediler. Gidip Zeytinburnu Belediyesi’nden raporu aldık ve krediyi çektik. Evi tam 60 bin YTL’ye satın aldık. Sonradan binanın hasarlı olduğunu öğrendim. Yine de çökeceği aklıma gelmemişti. Madem hasarlıydı belediye nasıl sağlam raporu verdi bu binaya. İnsanların hayatı hiç mi umurlarında değil! Mağdur durumdayız. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum.”

İskan izni 87’de verildi
Huzur Apartmanı’na yapı kullanma izin belgesinin, yani iskan izninin 18 Kasım 1987 tarihinde verildiği ortaya çıktı. ANAP’lı Muzaffer Çavuşoğlu’nun belediye başkanlığı koltuğunda oturduğu bu tarihte, müteahhit Ali Aktaş, iskan izni için başvurdu. Belediyeden gerekli izin çıktı. İskan izninde, dönemin İmar ve Planlama Müdürü Mahmut Kutlu’nun da imzası bulunuyor.

Ben de krediyle aldım şimdi ‘boşalt’ diyorlar
HUZUR Apartmanı’nın çevresindeki 3 binaya da ‘taşıyıcı kolonların hasarlı’ olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verildi ve boşaltılmaları istendi. Bu binalardan birinde de bir daireye belediye geçen yıl sağlam raporu vermiş. Bir yıl önce banka kredisi çekerek 70 bin YTL’ye daire satın alan Hamide Bektaş, “Belediyeden sağlam raporu aldık. Bu sayede banka kredisi çektik. Daha 18 bin YTL borcumuz var. Ortada kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyor. Huzur Apartmanı’ndan kurtulan aileler de Zeytinburnu Öğretmenevi’ne yerleştirildi. Aileler, “Şimdiden ’kendinize kalacak yer bulun’ demeye başladılar” diye isyan ediyor.

Üflesen yıkılacak binlerce bina var!
Marmara depreminden etkilenen İstanbul, Kocaeli ve Adapazarı ve çevre illerde Huzur Apartmanı gibi hasarlı olduğu halde mesken olarak kullanılan binlerce bina var. Depremde en büyük zararı gören İstanbul Avcılar’ın Ambarlı mahallesi 2 yıl önce yaşanan toprak kayması nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi ilan edildi ve 499 bina ile 52 blok için yıkım kararı alındı. Ancak şu ana kadar yalnızca 13 bina yıkıldı. Yıkım kararı çıkan binalarda oturulmaya devam ediliyor.

Kocaeli’nde 22 bin bina
Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, “O binalar her an yıkılabilir. Ancak afetzede duygusal davranıyor. Yıllardır kazandığıyla satın aldığı evleri terk etmek istemiyor” diyor. Bayındırlık İl Müdürlüğünün verilerine göre de Kocaeli’nde 22.584 orta, 111 ağır hasarlı bina var. Marmara depreminden en çok etkilenen Adapazarı’nda da 4.362 orta hasarlı konut bulunuyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:35

İLGİLİ HABERLER