Gündem
  • 23.10.2008 00:02

SAV, TBMM'DE KURULAN ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA ÇAĞRILACAK

ANKARA - CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Sav'ı bilgi vermek için komisyona davet etme kararı aldı.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün başkanlığında ikinci toplantısını yapan komisyon, çalışma programı ve bu programda takip edilecek usul ve esaslar ile kimlerin davet edileceğini kararlaştırdı.
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Türkiye'de devlet kontrolünde olmayan dinlemelerin çok yaygın bir şekilde yapıldığını ileri sürdü. CHP'nin, ''bir takip kararıyla dinlendiği'' yönünde bir bir iddiasının bulunmadığını ifade eden Seyhan, araştırma komisyonunun varsa dinlemenin hangi cepheden geldiğini bulması gerektiğini söyledi.
Mobil dinlemelerin, bilgisayar yazılımları sayesinde yapıldığını, Türkiye'deki dinleme cihazlarının kamu kurumları ve görevlileri dışında yaygın olarak kullanıldığını, birilerine de bunun temin edilmesine göz yumulduğunu ileri süren Seyhan, ''Daha bundan 4 ay önce İstanbul gümrüğünde 10 tane, değeri 20 bin avro olan mobil dinleme cihazı yakalanmıştır'' dedi.
Dinlemede en önemli tekniğin yazılım olduğunu, internet sayfalarında bu yazılımların bulunabileceğini anlatan Seyhan, bu yazılımların telefonlara yüklenmesi durumunda, kişinin haberi olmadan dinlenebileceğini kaydetti.
Bu yazılımların, daha önce felçli hastaları, bakıcıları izlemek için insani amaçla tasarlandığını, öğrenci olduğu sırada, bu tasarımların içinde bulunduğunu belirten Seyhan, şöyle devam etti:
''Bu yazılım yüklü bir telefonda, ben sizi aradığım zaman, sizin telefonunuz çalmıyor ama açılıyor. Ben sizi dinliyorum. Bu bir hizmet olduğu için de hem uydu yazıyor, hem de Telekomünikasyon Kurumu yazıyor. Çünkü alınmış bir hizmet var. Genel Sekreterimiz böyle bir yöntemle dinlenmiş olabilir. Biz kamu kuruluşlarını suçlamıyoruz. Yapılan araştırmalarda Telekomünikasyon Kurumu içinde görüşme süresi saati ve bedeli çıkıyor. Zaten bu yazılım programıyla çıkar. O bir gerçek görüşmedir. Dinlenme aslında gerçek bir görüşmedir. Sadece oradaki yazılım, sesin gittiğini, kullanan kişiye iletiyor.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER