Sağlık
  • 13.2.2008 17:20

ŞEKER HASTALARINA MÜJDE...

Tip 1 diyabet hastaları için yeni bir doku nakli tedavisi yönteminin kullanımı Britanya'da Ulusal Sağlık Sigortası tarafından onaylandı. Hastalığı bitirmeye aday teknikle pankreas hücreleri diyabet hastasının karaciğerine yerleştirilerek insülin üretimi sağlanıyor.

ÇOCUKLUKTA TANI KOYULUYOR

Kanada'nın öncülüğünü yaptığı yeni teknik, Londra'daki King's College hastanesinde disiplinlerarası bir ekip tarafından geliştirildi. Tüm diyabetlilerin yüzde 5-10'luk bölümünü oluşturan tip 1 diyabet, hastanın kilosu veya yaşam tarzıyla alakası olmayan ve çoğunlukla çocuklukta tanı koyulan bir hastalık. Tip 1 diyabet, vücut insülin hormonu salgılayamadığında ortaya çıkıyor. Pek çok hasta tip 1 diyabetle insülin iğnesi, egzersiz ve sıkı diyetler yoluyla mücadele etse de, önemli sayıda hasta da düşük kan şekerinin uyarı sinyallerini algılayamamaları sonucu bilinç kaybı yaşayarak hastanelere taşınıyor.

Diabetes UK'in finanse ettiği araştırmacıların bulduğu yeni prosedür 45 dakika sürüyor. Pankreasta bulunan hormon üreten Langerhans dokusundan alınarak karaciğere enjekte edilen hücrelerin ölü bir donörden alınması da mümkün. Alınan dokudaki beta hücreler insülin üretiyor ve enjekte edildiklerinde hastanın daha az iğneyle ya da hiç insülin iğnesi olmayarak sağlıklı bir yaşam sürebilmesini sağlıyor.

Langerhans adacıklarından alınan hücrelerin nakli, devlet tarafından pankreas nakline daha az zahmetli bir alternatif olarak görülmesinin yanında açık ameliyata uygun olmayan kalp hastaları için de tedaviyi mümkün kılıyor.

HASTANE MASRAFI AZALACAK

Diabetes UK yöneticisi Douglas Smallwood programa devlet eliyle finansal destek sağlanmasının hastaların hayatını değiştireceğini belirtiyor. En kötü durumdaki vakaların tedavi edilebilmesi bile diyabetle mücadelenin getirdiği hastane ve ambulans masraflarını büyük ölçüde azaltacak.

Radikal & The Guardian

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:52

İLGİLİ HABERLER