Yaşam
  • 2.11.2006 13:05

SELDE CAN KAYBI 35'E YÜKSELDİ...

 Türkiye'yi etkisi altına alan yağışlar can almaya devam ediyor.

 Dün Diyarbakır, Şırnak ve Kilis'ten gelen 23 ölüm haberinin ardından, sel bu kez de Batman'ı vurdu. Kentte 11 kişi sular altında kalarak öldü. Şırnak'ta da bir kişinin ölmesiyle toplam ölü sayısı 35'e yükseldi.
      Sel ve su baskınlarında ölen, kaybolan ve yaralananların illere göre dağılımı şöyle:
     

İli Ölü Kayıp Yaralı
Diyarbakır 20 5 -
Şırnak 4 - 2
Şanlıurfa - 2 -
Mersin - 1 1
Batman 11 - 13
Toplam 35 8 16
     
     YARDIMLAR

      Başbanaklık'tan yapılan açıklamada, Şırnak'a 1000 battaniye, 200 çadır, 1 seyyar mutfak ve 100 kampet, Diyarbakır'a 2 seyyar mutfak, 1000 kişilik kumanya ve 500 battaniye, Şanlıurfa'ya 1575 battaniye, 150 yatak, yeterli miktarda kumanya, 300'er adet teflon tava, su bidonu, tencere, 3'lü ocak ile mutfak seti gönderildiği bildirildi. Şanlıurfa'da ayrıca günde 2 öğün 1800 kişilik sıcak yemek çıktığı belirtildi.
      Afete maruz kalan illerde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğine işaret edilen açıklamada, Diyarbakır'da yapılan çalışma sonucunda 278 konutun hasar gördüğünün tespit edildiği, hayvan zayiatının ise 1389 olarak belirlendiği kaydedildi.
     
İl il hava durumu

     
     Batman:

      Raman ve Batı Raman dağlarından gelen sularla birlikte sağanak yağış İluh Deresi'nin taşmasına yol açtı. Derenin taşması sonucu meydana gelen selde aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.
      Su baskınları sonucu Petrolkent, Karşıyaka, Çay, Çamlıca ve İpragaz mahalleleri tamamen, Huzur, Hürriyet, 19 Mayıs, İluh mahalleleri de kısmen sular altında kaldı. Kentte bir çok ev de kısmen yıkıldı.
     
     Rafineride üretim durduruldu

      Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin (TÜPRAŞ) Batman Rafinerisi'nde üretim, sel nedeniyle durduruldu.
     
     Okullar iki gün tatil

      Kentte bazı kişiler evlerinin önünde yardım beklerken, bazı kişiler de kendi imkanlarıyla evlerindeki eşyayı çıkarmaya çalışıyor. Okulların iki gün tatil edildiği Batman'ın büyük bölümü çamurla kaplanırken, beş mahallesi tamamen dört mahallesi de kısmen sular altında kaldı.
      Suyun kendi akışına bırakıldığı ve suların çekilmesinden sonra temizleme çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca sağlanan kumanyalar askerler tarafından vatandaşlara dağıtılıyor.
     
     Hayvanlar telef oldu

      Selden zarar gören vatandaşların bir bölümü kapalı spor salonuna, bir bölümü Belediye Konukevi'ne yerleştirilirken, bazı vatandaşlar da yakınlarının yanına yerleşti. Onlarca araç suların sürüklemesi sonucu devrilirken, kentte yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan sel sularına kapılarak telef oldu.
     
     Bitlis:

      Bitlis ve ilçelerinde beş gündür devam eden yağış birçok yerleşim biriminde sel baskınlarına ve heyelana yol açtı. Mutki ilçesine bağlı 26 köy ve 30 mezranın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Bu köylerde ikamet eden yaklaşık 150 kişi Mutki merkezde mahsur kaldı. Mutki-Meydan karayolu ulaşıma kapandı ve yola çok büyük kaya parçaları yuvarlandı.
      Adilcevaz Kaymakamı Ömer Faruk Coşkun ise ilçede meydana gelen yağışın özellikle altyapıya büyük zarar verdiğini belirtti ve dün gece üç noktada kapanan Adilcevaz-Erciş karayolunu güç koşullar altında ulaşıma açtıklarını söyledi.
     
     Şırnak:

      Sağanak yağışlar Şırnak'ta da etkili oldu. Bugün kentte hayvanlarını kurtarmaya çalışırken sel sularına kapılan bir kişi öldü. Şırnak Valiliği'nce il merkezi, ilçe ve köylerdeki tüm okullar iki gün tatil edildi. Şırnak-Uludere karayolunun su baskınlarından hasar görmesi nedeniyle ulaşım güçlükle yapılıyor.
     
     Mardin:

      Mardin-Savur karayolu da yolun hasar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Bu arada, dün akşam saatlerinde kapanan Mardin-Diyarbakır karayolu da tek taraflı olarak ulaşıma açıldı. Araç trafiği kontrollü olarak yapılıyor.
     
     Şanlıurfa:

      Şanlıurfa ve ilçelerinde birkaç günden bu yana aralıklarla etkili olan yağışlar ve sonrasında oluşan sel nedeniyle birçok köy ile ulaşım sağlanamıyor. Birçok köyde ev, ahır ve araçlarda hasara yol açan sel nedeniyle E-90 kara yolunun 25-30. kilometresi arasındaki asfalt yolda çökmeler meydana geldi.
      Şanlıurfa ve ilçelerinde dün akşam saatlerinde bazı köyler sel tehlikesine karşı boşaltıldı, Şanlıurfa-Mardin kara yolunun yaklaşık 9 saat ulaşıma kapanması sebebiyle bazı vatandaşlar yolda mahsur kaldı. Gece meydana gelen su taşkınları ise Şanlıurfa-Mardin ve Şanlıurfa-Diyarbakır kara yolundaki bazı köprülerde hasara yol açtı.
      Dere yatakları ve tarımsal sulamada kullanılan tahliye kanallarının taşması sonucu, bazı köylerin etrafında su birikintileri ve göletler oluştu. Elektrik kesintisinin yanı sıra telefon, internet ve GSM hatlarında da arızalar meydana geldi.
      Merkeze bağlı Kaynaklı, Yarımsu ve civarındaki köylerde sel tehlikesine karşı dün boşaltılan evler çamura bulandı. Kaynaklı köyü yakınlarında bir çekici, birkaç otomobil, traktör ve tarım alet ve makineleri çamura saplandı. Söz konusu köy ve civarındaki köylerde yaşayanlar, gece Çamlıdere İlköğretim Okulu ve civardaki köylerde bulunan yakınlarının yanına yerleşti.
      Gece saatlerinde Siverek-Hilvan arasındaki ''Cehennem Deresi'' köprüsünün kısmen çökmesi nedeniyle Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında ulaşım halen sağlanamıyor.
     
     İstanbul:

      Sarıyer'de su baskını sonucu çöken gecekondunun enkazı kaldırılırken, içeride olduğu sanılan kişiye rastlanmadı.
     
     Antalya:

      Gazipaşa ilçesinde yağış ve fırtına nedeniyle seralarda meydana gelen zararın 1 milyon YTL civarında olduğu tahmin ediliyor.
     
     Muş:

      Muş'ta sağanak yağış nedeniyle meydana gelen su taşkınlarında 25 küçükbaş hayvan telef oldu. Malazgirt ilçesinde 13, Altınova beldesinde de 7 ev su altında kalabileceği ihtimaliyle boşaltıldı.
      Özçimen, ''evi boşaltılan vatandaşlar, yakınlarının yanına yerleştirildi. Ayrıca sağanak yağış sonrası debisi artan Karasu Nehri ve bazı köylerdeki derelerde, DSİ ekiplerince çalışma başlatıldı. Vatandaşı su taşkınlarından korumak için ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürecek'' dedi.
     
Dün 23 kişi öldü

      Türkiye'de iki gündür etkili olan selin ardından dün Diyarbakır'ın Çınar ve Bismil, Şırnak'ın Silopi ve Uludere ilçeleri ile Kilis'te 23 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi güçlükle kurtarıldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Antalya, Mersin, Muğla ve İstanbul'da aşırı yağışlar yüzünden çok sayıda ev işyerini su bastı. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Muş'ta sel tehlikesine karşı çok sayıda Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:56

İLGİLİ HABERLER