Sağlık
  • 7.10.2005 02:15

SİGARA, AMELİYATLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR!..

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz servisinde yapılan bir araştırma, sigaranın ameliyatlardaki başarı oranını yüzde 40 düşürdüğünü ortaya koydu.

Dünyanın en itibarlı bilimsel dergilerinden Clinical Otolaryngology’nin 30. sayısında da yayımlanan Doç. Dr. Zafer Uğuz’un 74 hasta üzerinde yaptığı araştırma, sigara içmeyenlerin kulak zarı ameliyatlarında yüzde 78,7 başarı sağlandığını, sigara içenlerde bu oranın yüzde 47,4’e kadar düştüğünü ispatladı. Uğuz, sigaranın diğer ameliyatlarda benzer olumsuz etkiler yaptığını belirterek, “Sigara, damar çeperlerinin daralmasına yol açıyor.” dedi.

2000-2002 yıllarını kapsayan araştırma, sigara içmeyenlerin daha avantajlı olduğunu açık ve net olarak gösterdi. Kandaki kotilin adlı maddeden kişinin sigara içip içmediğini anlamanın mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Uğuz, “Kotilin değeri yüksek olanlarda da kulak zarı ameliyatlarının başarı oranının düşük olduğunu bulduk. Bu sonuç aynı dergide yayımlanma safhasında.” diye konuştu. Sigaranın ameliyatlardaki başarıyı düşürmesinin sebebinin damar geçirgenliğiyle ilgili olduğunu anlatan Uğuz, “Sigara içmeyenlerde damar geçirgenliği tama yakın muhafaza ediliyor. Sigara içenlerde bu geçirgenlik yüzde 30, bazen de yüzde 60 oranında azalabiliyor.” diye konuştu. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı ise çalışmayı övüyor. Yiğitbaşı, insanların sigaradan uzak durması gerektiğini, sigaranın kulağın her türlü rahatsızlıklarında bir problem teşkil ettiğini belirtiyor.

Sigara enfeksiyona yol açıyor

Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nin düzenlediği ‘Uluslararası Dişhekimliği Kongresi’ne katılan Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Denis F. Kinane, Zafer Uğuz’un bulgularını destekleyen açıklamalarda bulundu. Kinane, “Hastalar ağızdan yapılacak cerrahi müdahalelerden en az 8 saat önce sigarayı bırakmalı. Kemiklerde bir cerrahi müdahale söz konusuysa bu süre sekiz haftaya kadar çıkmalı.” dedi. Uzun süre sigara kullanımının dokulardaki oksijenlenme oranını düşürdüğünü belirten Prof. Kinane, şunları söyledi: “Bu durum, ağız ve çeneye yapılan cerrahi müdahalelerden sonra yara iyileşme sürelerini olumsuz etkiliyor. Enfeksiyona maruz kalma riskini artırıyor. Enfeksiyon riski sigara içmeyenlerde yüzde 7 iken içenlerde yüzde 22’ye kadar çıkıyor. Hastaların hastanede kalma süresi de artıyor.”

/Şerif Erdikici  - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER