Yaşam
  • 16.7.2009 16:22

SİGARA NEREDE YASAK, NEREDE SERBEST?

Sağlık Bakanı Akdağ: "Bazen kural ihlali yapıldığı zaman 'Kardeşim burası Türkiye' denirdi. Şimdi bu ülkenin halkı böylesine bir tütün mücadelesini içselleştirmiş ve btün halk katmanları olarak bir mütabakata erişmiş diyebiliriz ve Türk halkının bu husustaki medeni davranışı bir çok batılı ülkelere örnek olmuş durumdadır.

HALKIMIZIN YÜZDE 90'I BU YASAĞI DESTEKLİYOR

Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olarak bu kanun ile hepimiz iftihar ediyoruz. Bir mütabakat uygulamaları şeklinde ilerliyor. Elbette kanunun getirdiği bazı yasaklar var. Dumansız hava sahası diyoruz ve vatandaşlarımıza kendi havanı kendin koru diyoruz ve vatandaşlarımız bu mesajı da gereği gibi alıyor. Vatandaşlarımıza sorduğumuz zaman halkımızın yüzde 90'dan fazla bir kesimi devletin vatandaşı sigaradan kurtarması gerektirdiğini düşünüyor, sigaranın sağlığımızı tehdit ettiğini düşünüyor. Halkımızın yine yüzde 97'si kamu kurumlarında, toplu taşıma araçlarında ve alışveriş merkezlerinde sigaranın içilmesine karşı olduklarını açıkça ifade ediyor. Kapalı ortamlarda hava kalitesini değerlendirmeye yönelik çalışmalarda ise havanın çok ciddi şekilde iyileştiğini gördük.

Sigara içenlerin yüzde 7'si sigarayı bırakmıştır. Yasak olmamasına rağmen vatandaşların yüzde 20'si evlerinde sigara içmeyi terk etmiştir. 19 Temmuz'da ne başlıyor?

Sigaranın serbest olduğu alanlar;

Evleriniz, (Ama burada da eşinizin ve çocuklarınızın yanında içmeyiniz)

Kahvehane, lokaller ve eğlence hizmeti veren kurumların yalnızca açık alanlarında. (Tamamen müstakil terası vardır ve buralarda içilen sigaranın dumanı havaya karışıp gidiyorsa şuandaki kanunla müsade ediliyor.)

Kamu'nun istisna sayıldığı yerler var. Ruh ve sinir hastalıklarının yatarak tedavi gösterilen yerler var, Ceza infaz alanlarında yüzde 10 ile kısıtlıyoruz.

Kültür Sanat ve Eğlence yapılan yerlerin yüzde 50'sinde içilebilir.

Konaklama yerlerindeki tütün tüketilmesine müsade edilen odalar, buralarda sigara yasağı kısıtlı.

Sektörün bizden bir talebi oldu. Kapalı mekanlarda özel yerler ayrılsın buralar iyi klimatize edilsin ve buralarda serbest olsun dediler bunu görüşmemiştik ancak bu alanlarda hangi klimayı kullanırsanız kullanın ancak bu yanlıştır çünkü buralarda çalışan insanları korumak zorundayız, sigara içen bir vatandaş daha yoğun bir duman altında kalmak zorunda kaldığından dolayı bunu kabul etmedik. Esnafımızı tedirginliğe sevk edenlerin kim olduklarını çok iyi biliyoruz.

SADECE SİGARA SATANLAR VE ÜRETENLER ETKİLENECEK

Bundan rahatsız olan tek bir sektör var o da Sigara üretici ve satanlardır. Sayıda müşteri düşmesi olmuyor. Türkiye'de yaygın bir kahvehane geleneği vardır. Buralarda insanlar çay içerler sohbet ederler yerine göre birşeyler okurlar. Bu çok kültürü güçlü bir alışkanlıktır. İnsanlar buralara şiddetle gitmeye arzu duyarlar. Lokanta'da gidip hamsi yiyeceksiniz, Erzurum'un Cag kebabını yiyeceksiniz. Orada sigara yasak diye yemek mi yemeyecekisinz? Bir pastanede oturup eşinizle oturup dondurma yiyeceksiniz, birşeyler içeceksiniz burada sigara yasak diye kimse vazgeçmez.

Bir yıllık uygulamalar bize bunu gösterdi sigara içme alışkanlığını devam ettirse bile bunda azalma oluyor. Kendi sağlığı için hayırlı birşey oluyor. Esnafımızın tedirgin olmasına hiç gerek yok. Yanlış bir iletişim yapmamalıyız. 19 Temmuz'dan sonra bu kahvenin havası tertemiz olacak dememiz lazım.

Bakanlığımızın 184 numaralı hattı her zaman için vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Belediye encümenlerini önemle göreve çağırıyoruz ve işyeri sahiplerine cezalar verilecek. Bu işin bizde takipçisi olacağız ama şimdiden Belediye encümenlerimizin tamamını halkımızın sağlığını ilgilendiren bu konuya duyarlı olmaya davet ediyorum.

Başbakan'ımız bu meselenin başından beri gerçekten çok büyük destek verdi ve onun kararlı tutumu olmasaydı bu konuma gelemezdik. 16 Temmuz itibariyle de bir genelgesi var ve bu genelge ile kamuoyuna arz etmiş olduk.

TİRYAKİNİN SON DÖRT GÜNÜ YERİNE TEMİZ HAVAYA SON DÖRT GÜN

Zaman içinde Türkiye'de kapalı yerlerde sigara içilmiyor normu doğacaktır. Asıl amaç cezayı amaç alarak yola çıkmamıştır. Bazı basın yayın organlarında tiryakinin son günü son günleri gibi bilgiler var. Basınımızın bu konuda çok desteğini gördük ve bu hususta Türk Basını'na teşekkür ediyorum. Ancak Tiryaki'nin son dört günü yerine temiz havaya dört gün kaldı dersek daha memnuniyet verici olur. Değerli medya yöneticileriyle de bir toplantı yapacağım. Hem polisimizi hem jandarmamızı eğiterek bu yasağı uygularken hoşgörülü bir yaklaşım uygulaması lazım eğitimle bu işin arkasında duracaklarını biliyoruz.

Yaygın olmamakla birlikte bazı amirler odalarında kullanıyor. Bir resmi kurumda sigara içen biri görülürse vatandaş kesinlikle müdahale etsin. Hacettepe Halk Sağlığı'nın yaptığı son araştırma

Kahvehanelerde 8 ilde sigara dumanının etkilerini ölçmek üzere partikül ölçüleri yapıldı. Zararlı parçacık ölcümü yapıldı. 1 miligramda 1400'e kadar çıkan değerler tespit edilmiş. Bunun sağlığa zarar vermeyen üst sınırı 15'tir. Bir kahvede oturuyorsanız 15 mikrogram zarar olmayan bir ortam yerine 2600 mikrogram maddeye maruz kalıyorsunuz. Bütün bilim adamlarımız olarak böyle bir insiyatifi almak zorundaydık. Türk basının desteğinden eminiz.

Cezalar kişinin kendisi içerse veyahut izmariti sigara kutusunu yere atarsa bundan dolayı ceza uygulanıyor. Yasak yerde sigara içen için 69, izmarit atarsa da Kabahatler kanunu kapsamında da 25 TL ceza var. İşletmelerde yasakların uygulanması ile ilgili işletme sorumluları işletme izni verilen kurum tarafından önce ikaz ediliyor. Ancak devam ederse 5 bin 600 TL'ye kadar ceza yazılabiliyor. Burası Kamu kuruluşu ise içenler hakkında yasal işlem yapılır.

Ben işletmecilerimizin bu konuda ısrarcı olmayacağını biliyorum. Yayın kuruluşları ile ilgili olarak ta RTÜK'ün vereceği cezalar var. Ulusal Yayın yapan kurumlardan 56 binden 112 bine kadar cezası var. 18 Yaşını doldurmamış kişilere 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası var. Biz bu uygulamayı geniş bir biçimde yaşıyoruz. 19 Mayıs'taki program işin zaten yüzde 70'lik kısmı idi. Geriye kalan sadece yüzde 30'luk bölüm.

STADYUMLARDAKİ YASAK

Biz federasyon ve kulüplerle ortak bir toplantı yapmayı düşünüyoruz. Şu anda biliyorsunuz mevsim olarak maçların oynandığı bir mevsimde değiliz bu arada bunu da çözmüş olacağız.

BİLBOARDLARDA BAYKAL NEDEN YOKTU?

Sayın Baykal'ın aslında komisyonlar döneminden itibaren bu konuya çok destek verdiğni biliyorum bu parti liderlerinin bilboardlarda ortak bir tavır sergilemesi anlamına gelen bilboard çalışması sırasında ben Baykal ile görüştüm o buna iştirak etmek istediğini söyledi ama ne olduysa daha sonra bu bilboardlarda yer almadı bunu da kendisinden öğrenebiliriz ancak.

22 Haziran'da ben kendim görüştüm müşavirim sekreteryasıyla görüştü ve daha sonra yazılı olarak sekreteryasına talebimizi ilettik. Ancak bu bilboardlarda yer almadı ama Sayın Baykal'ın bu yasağın yanında durduğunu biliyorum" açıklamasında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:14

İLGİLİ HABERLER