Gündem
  • 22.10.2004 10:03

ŞİMDİ SIRA ADAYA GELDİ...

Şimdi sıra adaya geldi

TMSF, Uzan ailesine ait Göcek'teki Zeytinli Adası'nı yaklaşık 22.5 trilyon liraya satışa çıkarıyor. Doğa harikası adada, 30 bin zeytin ağacı ve üzüm bağları da bulunuyor

 Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan ailesine ait arsa, ev, lüks otomobiller ve değerli içki koleksiyonlarından sonra şimdi de ailenin adasını satmaya hazırlanıyor. Uzanlar'ın Göcek'te el konulan Zeytinli Adası'na ilk kez Milliyet girdi.
Bir dönem Uzan ailesinin yaşadığı adada şimdi TMSF görevlileri kalıyor. Ailenin mal varlığına el konulmasının ardından apar topar yurtdışına kaçan Kemal Uzan'dan geriye şapkası, kitapları, tavukları ve diğer özel eşyaları kalırken, Hakan Uzan'ın Almanya'dan getirttiği iki kurt köpeği Dartanyan ve Aramis'e şimdi TMSF bakıyor. Önümüzdeki günlerde açık artırmayla ihalesi yapılacak olan Ada'nın açılış fiyatının yaklaşık 15 milyon dolar (22.5 trilyon TL) olacağı tahmin ediliyor.
Uzan döneminde 60'tan fazla personelin çalıştığı adada, şimdi TMSF'nin görevlendirdiği, güvenlik ve bahçe işleriyle uğraşan 7 kişi çalışıyor. Uzan döneminde de çalışan personele göre burada en çok Kemal Uzan kalıyordu. Yurtdışına adadan kaçtığı iddia edilen Kemal Uzan'ın ve oğullarının villaları kilitli tutuluyor.
Baba Uzan'ın çalışma odasında, adadaki güvenlik kameralarını gösteren bir monitör bulunuyor. Adada daha önceden çalışan personelin anlattıklarına göre, baba Uzan, doğaya ve sağlıklı yaşama merakı nedeniyle sık sık yürüyüşe çıkıyordu. Oğulları Cem ve Hakan ise, adaya daha az geliyorlardı ve yürümek yerine golf arabalarını kullanıyorlardı. Baba Uzan, oğlu Cem'in korumalarının adada dolaşmasına izin vermiyordu. Adanın zirvesine ailenin daha önceden sahip olduğu Telsim'in baz istasyonu kurulurken, bu noktaya kadar küçük araçların çıkabileceği bir yol da inşa edilmiş. Yolun yapımı ise yarım kalmış.

AKP'yi anlatan kitap
Kemal Uzan'ın çalışma odasında dünya enerji piyasalarını konu alan dergiler dikkat çekerken, kitaplığında da çok sayıda kitap yer alıyor. Baba Uzan, zamanının büyük bölümünü geçirdiği bu adada, Ergun Poyraz'ın AKP'yi anlattığı "Patlak Ampul" adlı kitabı, Elmalılı Hamdi'nin "Hak Dini Kuran Dili" kitabı ve Atatürk'ün Nutuk'unu ve Ann Chamberlin'in Safiye Sultan adlı romanını okumuş.

Portakallarını göremedi
Bahçe işleriyle ilgilenmekten hoşlanan Kemal Uzan, adaya portakal ve muz ağaçları da diktirmiş. Uzan adadan ayrılınca, kendi diktiği portakal ağaçlarının ilk kez verdiği meyvelerini göremedi.

38 hektarlık ada

Doğal SİT alanı üzerinde yer alan ve Göcek'e 3 mil mesafedeki 38 hektarlık adada 5 bini aşılı ve verimli olmak üzere 30 bin zeytin ağacı ve üzüm bağları var. Adaya su tekneyle taşınırken, 3 dev jeneratör elektrik ihtiyacını karşılıyor. Zeytinyağı deposunda ise 3 adet 1.5 tonluk zeytinyağı tankı ve 2 adet dinlendirme tankı bulunuyor.

 

TMSF gözü gibi bakıyor!

Zeytinli Adası, Uzanlar'ın yaşadığı dönemi aratmayacak kadar bakımlı. Çiçekler sulanıyor, çimler biçiliyor, villalar tertemiz


Bugüne kadar gazetecilerin girmeyi başaramadığı Zeytinli Adası'na TMSF'nin özel izniyle girdik. Göcek'ten tekneyle geçtiğimiz doğa harikası adada bizi TMSF görevlileri karşıladı. Bu karşılama nedeniyle görevliler biraz şaşkın görünüyordu. Bunun nedeni, kısa süre sonra yaptıkları şu itirafla anlaşıldı:
"Eskiden buraya gelen gazetecileri kovalar, adaya adım attırmazdık, şimdi kendimiz dolaştırıyoruz."

TMSF bot almış
Ada gezimizi, sabah saatlerinden akşama kadar süren yorucu bir turla tamamladık. Ancak Ege'nin en güzel koylarından birini gören Zeytinli Adası'nın güzelliğine de hayran kaldık. Büyük bölümünü yaya olarak gezdiğimiz adada, Uzanlar'dan kalan golf arabası ve mini arazi kamyonuyla zirveye kadar çıktık, TMSF'nin özel yaptırdığı motorlu botla denizden turladık. Cem Uzan'ın helikopteriyle indiği adada villasına gitmek için kullandığı arazi aracını bu kez biz kullandık.

Değerini koruyor
Adada bizi en çok şaşırtan şey, her yerin belki de Uzanlar dönemini aratmayacak kadar bakımlı olmasıydı. Devletin el koyduğu bir adanın yaklaşık bir yıl içinde bakımsız kalacağını tahmin ederken, bizi sürekli sulanan çiçekler, düzenli biçildiği için taze kokan çimenler, tertemiz villalar karşıladı. Zeytinli, eski sahipleri olmadan da canlılığından bir şey kaybetmemişti.
Kısacası TMSF yetkilileri, adanın gerçek değerinin korunması ve ortaya çıkması için her şeyi yapmıştı.

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:08

İLGİLİ HABERLER