Ekonomi
  • 11.8.2009 00:00

'SURİYE'YE ELEKTRİK VERİYORUZ...'

Bakan Yıldız: " İthalat oranı yükselecek. AB ülkelerinin ister Nabucco kanalıyla ister adını koymadığımız başka bir kanal ile ihtiyacını karşılayacağı bir gerçek ve ihtiyacının yüksek olduğu açıktır. Her iki projede birbirini aslında teyit eden projelerdir.

Bu anlaşmaların yapılmaması halinde Türkiye'nin güçlü profiline uymayan edilgen son derece reaksiyonel bir eneji politikası sunmanız gerekiyor bu da bize hiçbir zaman uymaz. Bütün imkanları ülkemizin çıkarlarına fayda gösterecek olan girişimlerde bulunmamız lazım. Türkiye bu anlaşmalardan daha güçlü çıkmaktadır. Ülkemizin çıkarlarının başka ülke çıkarlarıyla da örtüştüğünü söyleyebiliriz. Bu anlaşmalar karşılıklı anlaşmalardır. Her iki ülkenin AB ülkelerinin çıkarlarıyla örtüşen anlaşmalardır. Ben AB ile alakalı AB ülkelerinin mutlaka Türkiye ile alakalı yaptıkları görüşleri tekrar gözden geçireceklerini düşünüyorum. AB ister enerji başlığını açsın açmasın, Türkiye son dönemde yaptığı anlaşmalar ile AB'nin tam merkezindedir. Ben bu gelişmeleri ulusal siyasetimiz açısından da önemli buluyorum. Bunların Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda bir enerji sektörünün içerisinde bulunduğumuzu düşünüyorum.

NAHÇIVAN'A DOĞALGAZ AKTARACAĞIZ

Nahçıvan'da yaptığımız toplantıda Azerbaycan'dan gelen yetkililerle de görüştük. Nahçıvanla olan ilişkilerimizin sadece ekonomik değil kültürel alanda da çalışmalarımızın olduğunu söyleyebilirim. Iğdır'dan oraya doğalgaz sevkiyatı yapacağız. 500 milyon metreküp gaz aktaracağız. Oraya gelecek gazın teknik kapasitesi yeterli ve Nahçıvan'a da aktaracağız. Azerbaycan ile yaptığımız görüşmede mutabık kaldığımız noktaların ayrıştığımız noktalardan fazla olduğunu söyleyebilirim. Türkiye kendi gücünü görmesi ve göstermesi durumundadır. Biz ümit ediyoruz ve umuyoruz ki Azerbaycan'lı kardeşlerimizle yaptığımız toplantılarda Azeri gazının hala devam eden fiyat regülasyonu ve kontratın devamıyla ilgili çok fazla problem çıkacağını düşünmüyorum. Fiyatta anlaşılamayacak bir durum yok piyasa belli. Ben fiyat konusunda artık bir sıkıntı doğmayacağı kanaatindeyim. Ama anlaşma yapılmadan bu cümleleri kurmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

SURİYE İLE ARAMIZDA ELEKTRİK ANLAŞMASI VAR

Suriye'de iki temel başlığımız var. Bunlardan biri elektrik, İtalya'dan Bulgaristan'dan tutun ki Rusya ile yaptığımız anlaşmaya, İran'la geçen yıl yapılan görüşmelerden tutun ki Suriye'nin de içinde bulunduğu bir görüşmeler silsilesi. Biz bununla ilgili bir çalışma yaptık. İlk etapta 250 Megawatt elektrik vereceğiz. Kontratın imzalanması ile yürürlüğe girecek. Her iki ülkenin ilişkilerini zenginleştirecek bir uygunlukta olduğnu söyleyebilirim. Doğalgazın Mısır'dan başlayan ve Türkiye'ye kadar uzanan bir boru hattı var. Türkiye kendi boru hattını yapmak kaydıyla sınırda buluşup aramızda doğalgazla ilgili bağlar kuvvetlenmiş olacak. Suriye'nin kendi kaynaklarıyla daha zengin ama şuanda bize aktarabilecek durumda değil. Ana muhteva bu iki başlık.

Azerbaycan'da 8 milyar metreküp üzerinde görüşmelerimiz olmuştu bu miktarda henüz bir değişiklik yok. Bu anlaşma bir bütün ve bir paket. Bunun içinde miktar var fiyat var. Bu görüşmeleri BOTAŞ yürütüyor. Biz transit geçişle alakalı Enerji Bakanlığı bu işe katılıyor. Bu üç temel öğe üzerinde çalışıyoruz. Miktarda değişiklik yok. Türkiye'nin de önünün sağlıklı sıhhatli yapacağı bağlantılarla beraber yapacağı anlaşmaları dikkate alarak süresi üzerinde birnetleşme olmadı ama 15 yılda başlayıp 20 yıla kadar gidebilir. Miktarla alakalı konu yine aynı miktarlarda devam edeceektir. Bu fiyatın indirilmesi ile ilgili talebimizi tekrar yineledik. Sayın Putin'e de durumu bildirdik. Gazprom'da bu manada hesaplarına bakacaktır. Avrupa'da Türkiye'de gaz tüketiminde bir düşüş var. Her ülkenin bir projeksiyonu var. Bizde bu planlamayı kendi içimizde yapıyoruz. Rusya'daki yapılacak bir çalışmada da rahatlıkla bulunabiliriz. Genelde adının üçüncü ülkeler koyarak Irak'ta birinci fazla merkezi hükümetin yaptığı ihalelerde beraber yaptığımız bir iş olmuştu verilen fiyat yüksek bulundu. Bundan sonra da olacaktır.

Ben bunu kamuoyuna açıkça paylaşıyorum. Bizim almayıpta al yada öde diye bir miktar çıkabilir. Bununla ilgili de Rusya ve İran ile yaptığımız görüşmeler var. Biz bunun ertelenmesini isteyebiliriz. Bunu istemenin Türkiye tarafından haklı olabildiğini düşünüyoruz olumlu veya olumsuz bir ceap alabiliriz. Ancak bunu talep etmek Türkiye'nin hakkıdır.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:49

İLGİLİ HABERLER