Dünya
  • 14.2.2020 16:50

Suudiler Filistin'i gemide böyle sattı

Tahtlarını korumak için Filistin topraklarını İsrail'e sattılar yetmedi topraklarında Amerikalılara üs verdiler. Yetmedi petrollerini verdiler.. Bütün bunlar tahtlarında can güvenliğinin sağlanması için..
Yakın tarihin en büyük ihanetinin fotoğrafları ortaya çıktı

75 yıl önce bugün Filistin'i bir gemide sattılar

Suudi Kral Abdülaziz bin Abdurrahman bin Faysal el-Suud ve ABD Başkanı Franklin Delano Roosvelt 14 Şubat 1945'te bir gemide buluşup Filistin halkı için bir ihanete daha imza attılar.

75 yıl önce bugün Filistin'i bir gemide sattılar

USS Quincy toplantısının 75. yıldönümünde Prenses Reema, Suudi-ABD ilişkilerinin küresel istikrarın anahtarı olduğu biliniyor.

Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz bin Abdurrahman bin Faysal el-Suud veya tanınan adıyla İbn Suud ve ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt, 14 Şubat 1945'te Kızıldeniz'deki USS Quincy'de bir araya geldiklerinde , hiç kimsenin iyi geçinip geçinemeyeceği konusunda olumsuz bir düşüncesi yoktu.

Adını ABD'nin ağır kruvazör gemisinden alan Quincy Anlaşması şu maddeleri içeriyordu, "Kral Abdul Aziz Yahudilerin Filistin'e göçüne itiraz etmeyecek aksine destekleyecek. ABD'ye petrol sağlayacak ve İran körfezi kıyısına kurulacak olan üs için yer tahsis edecek. Bunlara karşılık olarak ABD, Suud ailesinin ve ülkenin güvenliğini sağlayacak. Asker ve eğitim yardımında bulunacak."

Sonuç olarak, Kral İbn Suud ve Roosevelt arasındaki ilk ve tek buluşma dünya tarihinde belirleyici bir an olarak tarihe geçmiştir.

Suudi Arabistan'ın Washington büyükelçisi iki büyük ülkeyi bağlayan bir fikir makalesinde, "Kral Abdul Aziz ve Başkan Roosevelt hem söz konusu olanın savaş sonrası Avrupa ve Almanya'nın derhal toparlanmasından çok daha fazlası olduğunu anladılar" diyerek anlaşmanın önemini vurgulamıştır.

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 15.2.2020 02:06

İLGİLİ HABERLER