Gündem
  • 7.1.2015 11:21

Tacikistan cemaatin okullarına kilit vuruyor

Tacikistan, Paralel çetenin okullarının lisanslarını "Misyonları belli değil" diyerek incelemeye aldı. Okullarla anlaşma yenilenmeyecek

Tacikistan'da Fethullah Gülen hareketine ait Şelale Eğitim Kurumları'na bağlı okulların lisanslarının incelemeye alındığı öğrenildi. Eğitim ve Bilim Bakanlığı Basın Sözcüsü Ehson Huşvahtov, Gülen hareketine ait okulların lisansına ilişkin değerlendirmenin devam ettiğini söyledi. Tacikistan'ın Ozodi radyosuna açıklama yapan Tacikistan Eğitim Bakanlığı yetkilisi Rahimjon Saidov da Gülen hareketinin okullarıyla yapılan anlaşmanın uzatılmayacağını kaydetti. Saidov, Şelale Eğitim Kurumları ile anlaşma süresinin 2015'e kadar olduğunu ve bundan sonra uzatılmayacağını vurguladı. Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakanı Nuriddin Saidov daha önceki açıklamalarında, Türkiye'deki Paralel Yapı'nın Tacikistan'daki örgütlenmesi olan okulların durumunu Hükümet Başkanı İmamali Rahman ile görüştüklerini, değerlendirmenin devam ettiğini bildirmişti. "Ülkedeki cemaat okullarının misyonu belli değil" ifadelerini kullanan Saidov, "Eğer bakanlığımız bu okulların insani amaçları olmadığına karar verirse okullara çalışma lisansı verilmeyecek. Okulların amaçlarını gözden geçirmesi gerekecek" diye konuşmuştu.

10 PARALEL OKUL VAR
Paralel çete Tacikistan'daki ilk okulunu 1992'de açtı. Son 10 yılda bu okulların amaçlarına ilişkin tartışmalar ve kapatılmasına ilişkin talepler zaman zaman gündeme geldi. Şelale Eğitim Kurumları çatısı altında olan ve Tacik-Türk lisesi ismini taşıyan okullardan 6'sı Duşanbe'de, 4'dü ise diğer şehirlerde faaliyet gösteriyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:03

İLGİLİ HABERLER