Gündem
  • 1.5.2010 13:59

TAKSİM'DE SENDİKA BAŞKANI'NIN KOLU KIRILDI!..

Taksim Meydanı'ndaki kutlamalarda yaşanan gerginlik nedeniyle, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu çıkan arbede nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'ne götürüldü.
Alınan bilgiye göre, Türk- İş Başkanı Mustafa Kumlu kürsüden indikten sonra bir gruptan birkaç kişi kürsüye yöneldi ve itiş kakış yaşandı. AKM'nin giriş kapıları arbede nedeniyle kırılırken, Kumlu AKM'nin arka kapısından çıkarıldı. Arbedenin boyutu tam olarak bilinemese de çok büyük olmadığı tahmin ediliyor.

Taksim'de yapılan kutlamalar esnasında saat 13.00'a kadar herhangi bir hareketlilik yaşanmamıştı.

Ayrıca Sağlık Sen başkanının da kolunun kırıldığı bildiriliyor.

32 YIL SONRA TAKSİM'DE 1 MAYIS

İşçiler en son 1978'de kutlama yapılan Taksim'e 32 yıl sonra döndü. Çeşitli illerden takviyeli 22 bin polis güvenliği sağlıyor.

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar gruplar halinde Kazancı Yokuşu'na gelerek 1 Mayıs 1977'de burada yaşamını yitiren 34 kişi anısına karanfil bıraktı.

Törende konuşan Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Bugün 1 Mayıs. Dünya emekçilerinin meydanlarda kol kola girdiği 1 Mayıs'tır. Emekçilerin ekmek, barış, özgürlük taleplerinin dayanışma içinde dile getirdiği bir gündür. Bugün yıllardan beri 1 Mayıs'larda yaptığımız gibi yine Taksim'deyiz, yine Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıyoruz. 1 Mayıs 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz. Bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok önemli bir farkı var. Emekçilere Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmış olmasının sevincini yaşıyoruz. Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha var ki; 1977'deki acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir." ifadelerini kullandı.

Karanfillerin bırakılmasının ardından kutlamalara katılanlar toplu halde İstiklal Marşı'nı söylediler. Taksim Meydanı merkezli kutlamalarda bir süre sonra Ruhi Su Dostlar Korosu ve Timur Selçuk'un oluşturduğu topluluğun konseri başlayacak. Konserde ayrıca, 1 Mayıs Marşı da seslendirilecek.

MECİDİYEKÖY'DE ARBEDE
Mecidiyeköy'den Taksim Meydanı'na yürüyen korteje katılmak isteyen bir gruba izin verilmeyince kısa süreli arbede çıktı.

DİSK ve KESK kortejinin yürüyüşü sırasında Mecidiyeköy'de korteje katılmak isteyen "Halk Cephesi" pankartı taşıyan bir grup ile işçiler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın yumruklaşmaya dönüşmesi üzerine yaşanan kısa süreli arbede, büyümeden önlendi.
ANKARA'DA 1 MAYIS
Ankara'da 1 Mayıs kutlamaları için Ankara Garı'ndan hareket eden kortej, Sıhhıye Meydanı'na ulaştı.

Ankara Garı'nda sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan gruplar, saat 12.00 hareket etti. Türk-İş'in öncülüğünde başlayan yürüyüşte, kortej Talatpaşa Bulvarı üzerinden, Opera Köprüsü'nden Atatürk Bulvarı'na çıktı. Buradan Sıhhıye Köprüsü önünde oluşturulan arama noktalarına gelen gruplar, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerce arandı. Arama noktalarından geçen ilk gruplar kutlamanın yapılacağı alana girmeye başladı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Sıhhıye Meydanı'nın etrafındaki yüksek binalarda özel timciler tarafından izlenirken, zaman zaman polis helikopterinin de alan üzerinde uçtuğu gözlendi.

İŞÇİLERİN 1 MAYIS COŞKUSU
Taksim Meydanı'nda yapılacak 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için İnönü Stadyumu çevresinde toplanan işçiler, davul ve zurnalarla halay çekti.

Dolmabahçe Meydanı'na gelen Hak İş'e üye işçiler, sabahın erken saatlerinde davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Ellerinde Hak İş dövizleri bulunan işçiler, doyasıya eğelendi. Bu arada, halk oyunu ekibi de Dolmabahçe Meydanı'nda halk oyunlarından bölümler sundu.

SENDİKALARDAN GARANTİ
Taksim Meydanı çevresinde ise olası provokasyonlara karşı polis geniş güvenlik önlemi aldı. Malatya, Erzurum, Antalya, Adana, Şanlıurfa, Trabzon ve Gaziantep'ten 3 bin 500 polis önceki gün ve dün uçakla İstanbul'a geldi. İstanbul Valiliği İl Güvenlik Komisyonu böylece toplam 22 bin 361 polisi 1 Mayıs için görevlendirdi.

- KESK Başkanı Sami Evren: Herkes coşkuyla kortejlerdeki yerini alacak. Türkiye mozaiğini Taksim'de göreceğiz. Olay olmayacak.

- DİSK Başkanı Süleyman Çelebi: Yarın her yaş grubundan gelecek olacak. 90 yaşından üç yaşındaki bebeğe kadar... Bu, 'İyi günler göreceğiz çocuklar'ın mesajıdır. 12 Eylül yasaklarının ortadan kaldırılmasıdır.

- DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün: Girişte arama yapılacağı için illegal bir eylem beklemiyoruz. Meydanda konfederasyonların bin görevlisi olacak. 200 bin kişi bekliyoruz.

- Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan: Barışçı yollarla, kırıp dökmeden taleplerimizi ileteceğiz.

- Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu: Hukukumuza uymayanların Taksim alanına girmesi mümkün olmayacak. Ülkemizin yıllardır özlediği barış ve kardeşliği hep birlikte Taksim'de yaşıyacağız.

- Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Tabu yıkılıyor. Herkeste bir sağduyu var.

TAKSİM MEYDANI'NDAKİ VATANDAŞLAR ARANDI
1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı boşaltıldı. Yoğun güvenlik önlemi alan polisler, meydanda bulunan basın mensupları ve vatandaşları bir yere toplayarak arama yapmaya başladı. Aranan şahıslar tekrar meydana alındı.

Bu arada, Taksim Meydanı'na çıkan yollar, bariyerlerle kapatıldı.

TAKSİM ÇIKAN YOLLARDA DEDEKTÖRLE ARAMA YAPILDI
1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan Tarlabaşı Bulvarı'nda polis ekipleri, dedektörlerle patlayıcı araması yaptı.

Bulvarın orta bölümündeki alana gelen uzman ekipler, yol boyunca dedektörlerle arama yaptı. Ekipler, bulvara çıkan sokaklarda da aramalarına devam etti. Bu arada, Şişhane'de toplanan Tekel İşçileri de kutlamaların yapılacağı alana doğru yürümeye başladı.

TURİSTLER TAKSİM'E YÜRÜYEREK ÇIKTI
1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan yolların kapatılması nedeniyle turistler, kaldıkları otellere yürüyerek gitti.

Dolapdere'deki bariyerlerin bulunduğu yere araçlarla gelen turistler, yolun kapalı olması nedeniyle bavullarını alarak Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçti. Bazı turistler olanlara bir anlam veremedi.

FARKLI ŞEHİRLERDEN UÇAKLA KENTE TAKVİYE POLİS KUVVETİ GETİRTİLDİ
İstanbul'un Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle farklı illerden uçakla takviye polis kuvveti getirtildi.

Uzun yıllardan sonra Taksim Meydanı'nda kutlanacak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle artırılan güvenlik önlemleri çerçevesinde getirilen takviye Çevik Kuvvet polisleri, uçakla Atatürk Havalimanı'na inmeye başladı.

İstanbul polisine destek vermek amacıyla Adana, Adıyaman, Antalya, Erzurum, Malatya'nın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerden gelen polis kuvvetleri, Devlet Konukevi yakınındaki çıkıştan otobüslere alınarak görev yapacakları yerlere dağıtıldı. Bu arada, çeşitli illerden takviye polislerin gelmesinin süreceği öğrenildi.

İSTİKLAL CADDESİ YAYA TRAFİĞİNE AÇIK
1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Taksim Meydanı'na bağlanan İstiklal Caddesi, yaya trafiğine açıldı.

Gerek kutlamalara yönelen gerekse iş yerlerine yönelen vatandaşlar, caddeden rahat bir şekilde geçiyor.

İstiklal Caddesi'nde güvenlik önlemleri ise had safhada. Teyakkuz halini sürdüren güvenlik güçleri ara sokakları tutmaya devam ediyor. Polisler zaman zaman cadde boyunca volta atıyor, vatandaşlarla sohbet ediyor.

Bu arada yayaların geçişine açılan İstiklal Caddesi üzerinde bulunan bazı dükkanların kepenkleri ise halen kapalı.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN: 1 MAYIS'TA DÜZENLENEN ETKİNLİKLERİN, ÇALIŞANLARIMIZIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Emek ve dayanışmanın sembolü olan 1 Mayısta düzenlenen etkinliklerin, çalışanlarımızın sorunlarının çözümüne, örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesine ve haklarının geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum'' dedi.

''Emek ve dayanışmanın sembolü olan 1 Mayısta düzenlenen etkinliklerin çalışanlarımızın sorunlarının çözümüne, örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesine ve haklarının geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Meclisimiz, çalışanlarımızın bu anlamlı gününü, 2009 yılında Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunda yaptığı değişiklikle tatil günleri arasına eklenmesi kararını almıştır. Yapılan bu düzenleme, Meclisimizin çalışanlara verdiği değerin ve bu konudaki duyarlılığın bir gösteresidir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Türkiye genelinde yapılacak kutlamaların, barış, huzur ve sağduyu içerisinde, demokratik bir olgunlukla bayram havasında geçmesi hepimizin ortak arzusudur. Konfederasyonlar ve sendikalar başta olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşların 1 Mayısın anlamına uygun bir şekilde kutlanması konusunda gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum.''

DİSK GENEL BAŞKANI ÇELEBİ: BUGÜN HERKES, COŞKUSUNU 1 MAYIS ALANINA YANSITACAKTIR
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, bugün herkesin, coşkusunu, Taksim'deki ''1 Mayıs alanı''na yansıtacağını söyledi.

''Çok sayıda işçi, emekçi, 1 Mayısta yeniden buluşuyor. Taksim'de buluşuyor. Şairin dediği gibi 'güzel günler görecek çocuklar' yaklaşımı. Taksim 32 yıl sonra güzel günler görecek. Bu mücadele bir kez daha yerine oturacaktır. Bir kez daha herkesi, bu coşku, anlayış, duyarlılık ve sorumlulukla, başka bir sesin değil, emekçinin sesinin Taksim'e yansıması konusunda bize katkı vermeye davet ediyorum. Olumsuzlukları değil, olumluluk sürecini buraya taşımak lazım. Bugün temel sorun işsizlik, yoksulluk, işten atılma gibi birçok sorun var. Bunların aşılması için Taksim'de çığlığımızı yükseltelim. Bu mücadelenin, bu noktaya taşınmasında emek veren, başta DİSK üyeleri olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bütün emekçi halkın 1 Mayısını kutluyorum.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:12

İLGİLİ HABERLER