Dünya
  • 3.7.2009 11:13

TALİBAN'A 'KILIÇ' DARBESİ

"Kılıç Darbesi" adlı operasyona, 4 bin Amerikan deniz piyadesi ile 650 Afgan asker ve polisi katılıyor. Amerikalı Tuğgeneral Larry Nicholson, askerlerin operasyondan sonra üslerine çekilmek yerine karakollar kurup bölgede kalacağını bildirdi.

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin sözcüsü Yüzbaşı William Pelletier de, operasyonun amacını Helmand Vadisi'ni ele geçirip tutmak olarak açıkladı. Pelletier, ele geçirdikleri bölgelerde Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine uygun bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Helmand'da Taliban'a karşı savaşan sınırlı sayıda İngiliz askeri şimdiye kadar kalıcı bir üstünlük sağlayamamıştı. Takviye birliklerin eyalet başkenti Leşkergah'ın güneyinde, Taliban denetimindeki köy ve kasabalara havadan indirildiği bildiriliyor.

ABD'li sözcüler bazı çatışmalar yaşandığını söylemekle birlikte, henüz bir kayıp haberi gelmedi.

IRAK ÖRNEĞİ

Afganistan'daki yeni Amerikan stratejisinin kilit ismi, ülkedeki ABD askerlerinin komutasını geçtiğimiz aylarda devralan Orgeneral Stanley McChyrstal. Geçmişte Saddam Hüseyin'in yakalanması ve oğullarının öldürülmesi gibi operasyonları da yöneten özel birimin komutanı olan McChyrstal, göreve gelir gelmez komutasındaki askerlere Taliban'la mücadelede bir kültür değişimi yaşanacağını söylemişti.

McChrystal'ın sözünü ettiği kültür değişimi, büyük ölçüde Irak'taki direnişçilere karşı başarı kazandıran stratejilerin Afganistan'a uyarlanmasını öngörüyor.

Irak'ta 2007 yılı başlarından itibaren uygulanmaya başlanan asker takviyesi stratejisinin en önemli unsuru olan yerel güçleri kazanıp isyancılara karşı silahlandırma, Afganistan'daki stratejinin de önemli sac ayaklarından. Bu amaçla McChyrstal geçtiğimiz aylarda üstüste yaptıkları operasyonlarda önceliklerinin sivil kayıplarını azaltma olduğunu söylemişti.

Amerikan ve diğer yabancı askerlerin işgal süresince, defalarca sivil ölümlerine neden oldukları ve bunun halkta büyük tepki uyandırdığı artık herkes tarafından kabul edilen bir tespit.

HAVA SALDIRILARINA FREN

Yeni stratejide Afgan halkının güvenini kazandıktan sonraki ikinci adım ise, NATO birliklerinin büyük askeri kamplarda üslenmenin yanı sıra, daha yaygın ve küçük karakollar da kurması. McChyrstal ayrıca, Afganistan'daki yabancı ülke askerlerinin daha etkin koordinasyonu için Irak'ta uyguladığına benzer bir komuta stratejisi de uygulamaya başladı.

Stratejinin askeri boyutunun yanı sıra, oluşturulan yeni komuta birimleri ile Afgan güçlerinin eğitimi, medya stratejisi ve diplomasi gibi alanlar üzerine de yoğunlaşılıyor. Büyük beklentilerle başlayan Obama döneminin bu ilk büyük operasyonun bir başka özelliği ise hava kuvvetlerine daha sınırlı görev verilmesi ve zorunlu olmadıkça insansız uçakların kullanılmayacak olması. Uzmanlara göre bu, hava saldırılarının Taliban militanları karşısında yeterince etkili olmadığının kabulü anlamına geliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:30

İLGİLİ HABERLER