Gündem
  • 10.4.2024 21:22

Tek tek hesaplandı.. Gazze'nin eski haline dönmesi kaç sene sürer

Gazze'nin eski haline dönmesi 70 yıl sürebilir. İşgal, 6 ayda Şeride'deki binaların ve arazilerin yarısından fazlasını yok etti

Filistin direnişinin 7 Ekim'de başlattığı "El-Aksa Tufanı" Operasyonunu takip eden altı ay boyunca İsrail'in Gazze'yi bombalaması, Şeridi'ndeki binaları dümdüz etti, tarım arazilerini ve hayati altyapıyı yok etti. Amerikan web sitesi Axios'un Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir rapordan aktardığına göre , sektör ekonomisini yeniden inşa etmenin onlarca yıl alabileceği hesapladı.

Grevler Şeritteki tüm nüfus merkezlerini hedef aldı. Bu, 33.000'den fazla insanın ölümüyle ve Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık %85'inin yerinden edilmesiyle sonuçlandı.

Binaların yüzde 50'sinden fazlasının yıkılması

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Jamon van den Hoek ve New York Şehir Üniversitesi Lisansüstü Merkezi'nden Corey Shear tarafından yürütülen uydu verileri analizi, işgal ordusunun 7 Ekim ile 2 Nisan arasındaki operasyonlarının daha fazla sabotaj veya yıkıma yol açtığını gösterdi. Binaların %70'inden fazlası kuzey bölgelerde olmak üzere Gazze Şeridi'ndedir.

Axios'a göre İsrail baskınları Gazze'deki okulları, fırınları, camileri ve kültürel miras alanlarını yok etti. Tıbbi altyapı da odak noktası haline geldi; Raporlarda İsrail'in sistematik olarak Gazze'deki hastaneleri hedef aldığı sonucuna varıldı .

Grevler Şeritteki tüm nüfus merkezlerini hedef aldı. Bu, 33.000'den fazla insanın ölümüyle ve Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık %85'inin yerinden edilmesiyle sonuçlandı.

7 Ekim'den önce bile, yoğun nüfuslu Şeridi'nde yıllarca süren kuşatma ve İsrail askeri operasyonları, Gazze'deki pek çok kişinin temiz suya, elektriğe veya sanitasyona erişimini imkansız hale getirmişti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, savaşın bugün sona ermesi halinde Gazze'nin 2022'deki GSYİH seviyelerine dönmesinin 70 yıl sürebileceğini tahmin ediyor .

Mahsullerin yaklaşık yüzde 50'si yok oluyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kent State Üniversitesi'nden yardımcı doçent He Yin tarafından tarım sektöründeki yıkıma ilişkin uydu verilerini kullanan ayrı bir analiz, İsrail operasyonlarının Gazze'deki ağaç mahsullerinin yaklaşık %50'sini ve seraların %42'sini yok ettiği sonucuna vardı.

Yin, Amerikan web sitesi Axios'a, yıkım seviyesinin "Çeçenistan ve Suriye gibi araştırdığım savaştan etkilenen diğer bölgelere göre çok daha fazla" olduğunu söyledi.

Tarım arazilerinin yok edilmesi son derece zararlıdır; Çünkü tarım yerel ekonomi için hayati önem taşıyor ve Gazze'de kıtlık kol geziyor .

Ayrıca Anera adlı yardım kuruluşunun tarım ve geçim programı kıdemli yöneticisi Nasser Quddus, İsraillilerin bölgeyi işgal ettiği geçen ekim ve kasım aylarında kuzey Gazze'deki pek çok zeytinliğin tahrip edildiğini veya hasat edilmediğini söylüyor.

Yetkili, seralarda yetiştirilen sebzelerin fiyatlarının da hızla arttığını, "hala var olan bazı seralar olduğunu, ancak çiftçilerin bu seralara ulaşamadıklarını ve bitkilerine bakamadıklarını" belirtti.

Gazze'de önemli bir tarım ürünü olan zeytin ağaçları, Filistinliler için de önemli bir kültürel simgedir .

Bu bağlamda Londra Üniversitesi'ndeki dijital adli araştırma ekibi tarafından yürütülen araştırmada , İsrail'in kuşatma sırasında arazi ve tarımsal altyapıyı "sistematik olarak hedef aldığı" sonucuna varıldı.

 İsrail ordusu ise Amerikan internet sitesi Axios'a, uluslararası hukuku takip ettiğini ve sivillere verilen zararı hafifletmek ve bölgelere ve tarımsal çevreye olan etkiyi veya hasarı azaltmak için olası önlemleri aldığını belirtti. "Hamas çoğunlukla meyve bahçeleri, tarlalar ve tarım arazileriyle faaliyet gösteriyor" diyor.

Güncellenme Tarihi : 10.4.2024 21:31

İLGİLİ HABERLER