Gündem
  • 20.5.2006 13:04

THE GUARDIAN GAZETESİ'NDEN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, ''Türkiye'nin İslam inanışı ile çoğulcu demokrasiyi uyumla bir arada tutan sistemi, komşuları için bir deniz feneri olmalı'' yorumunda bulundu.
     Gazete, Danıştaydaki saldırıyla ilgili gelişmeleri başyazısında değerlendirirken, ''Dindar ve laik Türkler arasındaki tansiyon giderek artıyor'' iddiasına yer verdi.
     Gelişmeleri ''demokrasiye yönelik üstü kapalı bir tehdit'' olarak niteleyen gazete, saldırının ardından binlerce on binlerce Türkün laik ve demokratik sistemi korumak için protestolarda bulunduğunu yazdı.
     Başörtüsü üzerinde yapılan tartışmalara da dikkati çeken gazete, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öldürülen yargıcın cenaze törenine katılmamasının gerginliği artırdığını'' öne sürdü.
     ''Türkiye'nin resmen laik bir sistem olmasının AB üyeliğinin önemli gerekçelerinden birini oluşturduğunu'' da belirten Guardian başyazarı, ''hala güçlendirilmesi gereken bazı özgürlükler bulunduğunu, bu arada Avrupalıların da Türkiye ile ilgili önyargılarından arınması gerektiğini'' kaydetti.
     ''Türkiye'nin İslam inanışı ve çoğulcu demokrasiyi uyumla bir arada tutan sisteminin komşuları için bir deniz feneri olması gerektiğini'' de vurgulayan gazete, bu komşular arasında İran, Irak ve Suriye'yi saydı. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:20

İLGİLİ HABERLER