Yaşam
  • 14.10.2006 10:33

TÜRKİYE'DE 6 YENİ BÖCEK TÜRÜ BULUNDU ...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlileri ile İsveç'in Linköping Üniversitesi öğretim görevlilerinin yaptıkları ortak araştırma sonucunda, 6 yeni böcek türü bulundu. Bulunan türlere, bölgeyi tanıtan isimler verilerek bir ilke imza atılacak.


Linköping Üniversitesi ile ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü görevlilerinin Mersin-Erdemli bölgesinde yürüttüğü "Türkiye ve İsveç'te Yaşlı Meşe Ağaçlarında (Quercus spp) Bulunan Saprofit Böcekler Arasındaki Benzerlikler" projesi sonuçlandı. Linköping Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Nicklas Jansson, ÇÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Pınar Özalp ve Araştırma Görevlisi Mustafa Coşkun'un görev aldığı projede ilginç sonuçlar ortaya çıktı.


Projeyle ilgili bilgi veren ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Coşkun, zararlı böcekler ile mücadelede kullanılan predatör ve parazitoid böcek türlerine yaşlı meşe ağaçlarında çok sıklıkla rastlandığını belirterek, bu nedenle yaşlı meşe ağaçlarının koruma altına alınması ve oradaki böcek türlerinin tespitinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Bu amaçla hazırlanan projede ilginç sonuçlar ortaya çıktığını belirten Coşkun, "Yaşlı meşe ağaçları Avrupa'da çok iyi bir dağılım göstermekle birlikte, birçok ülkede sayıları gittikçe azaldı. Yaklaşık 2 yıl süren araştırmalarımız sonunda Türkiye'deki yaşlı meşe ağaçlarındaki böcek türlerinin, İsveç'te seçilen bölgelere göre oldukça fazla olduğu ortaya çıktı. Diğer Avrupa ülkelerinde çok nadir bulunan ve yok olma tehdidi altında olan birçok böceğe Mersin-Erdemli bölgesinde sıkça rastladık. Avrupa'da çok nadir bulunan bir tür olan mor taklaböceğinin (Limoniscus violaceus) Mersin ve çevresinde yaşadığı görüldü. Söz konusu böcek türü, daha önce 'Annex II of the EC Habitat Directive' tarafından tehdit altında bulunan türleri listesine alınmıştı" dedi.


Türkiye ve İsveç'te 2 farklı bölgede yaptıkları çalışmalarda, böcekleri kurdukları pencere ve çukur tuzakları ile yakaladıklarını ifade eden Coşkun, yakaladıkları 165 böceğin arasında 6 yeni tür bulunduğunu kaydetti. Türkiye'deki saprofit böcek türlerinin sayısının İsveç'e göre çok fazla olduğunu belirten Coşkun, "Türkiye'deki bu böcek türlerinin büyük çoğunluğu Elateridae, Cleridae, Anobiidae ve Tenebrionidae familyalarına ait. Bunlarla birlikte 6 yeni türün de ortaya çıkması sürpriz oldu. Bu yeni türlere Türkiye'yi, bölgeyi ve Çukurova Üniversitesi'ni tanıtan isimler vermeyi düşünüyoruz. 6 türden bir tanesine, Mersin'in Erdemli İlçesi'nde bulunduğu için 'Hesperus Erdemliensiz' adını verdik. Diğer isimlerin belirlenmesi için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.


Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından desteklenen proje kapsamında Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Köseçobanlı Köyü'nde de çalışmalarda bulunan proje sorumluları, gelecek yıl kaynak bulmaları halinde bölgedeki kuş türleri üzerinde de çalışmalar yapacak.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:27

İLGİLİ HABERLER