Bilim
  • 6.5.2007 02:04

TÜRKLERİN CEP TELEFONU KULLANMA İSTATİSTİKLERİ

İngiliz endüstriyel tasarımcı ve antropolog Jan Chipchase (37) ekibiyle dünyayı dolaşıyor, farklı toplumlarda cep telefonu kullanıcılarının davranışlarını, eğilimlerini inceliyor. Gelecekte ortaya çıkacak ihtiyaçları tahmin etmeye çalışıyor. Analizlerini Nokia’nın tasarım ekibine aktarıyor. İTÜ’de konferans vermek üzere Türkiye’ye gelen Chipchase ile dünyada cep telefonu kullanım alışkanlıklarının bugününü ve yarınını konuştuk.

UNUTTUĞU CEP TELEFONUYSA MUTLAKA GERİ DÖNER


Araştırmamızda kişilere en önemsedikleri üç objeyi sorduğumuzda, şu cevabı aldık: Cep telefonu, anahtar, cüzdan. Eskiden kol saati, kimlik ve statü göstergesiydi. Yerini cep telefonu aldı. Çünkü saatini evde unutursa önemsemez, cep telefonuysa mutlaka geri döner. Herhangi bir ortama girdiğinde çok büyük ihtimalle telefonunu görünür yere koyacaktır. Bu nedenle kimlik ifadesi için muhteşem bir araç cep telefonu. İşimi görsün yeter diyenler için de, son modelini takip edenler için de kimlik göstergesi. Hatta gelişmekte olan birçok ülkenin varoşlarında sokak numarası olmadığı için kapılarda cep telefonu numaraları yazar. Böylesine hayati öneme sahip.

KADINLAR ÇANTADA, ERKEKLER ÖN PANTOLON CEBİNDE TAŞIYOR

Öncesi ve sonrasıyla cep telefonu hayatımızda bir milat. Teknolojik evrimi telefon işlevinin ötesinde, hayatımızı değiştirecek yönde. Nanoteknoloji sayesinde 15 yılda telefonlar çok daha küçülecek, kıvrılıp katlanabilir esnek malzemeden yapılacak. Farklı ülkelerde kişilerin cep telefonunu nereye koyduklarını araştırdık. Kadınlar çantalarını tercih ediyor. Solak erkekler sol, diğerleri sağ pantolon cebinde taşıyor. Tasarım ekibimiz bu verilere göre geleceğin telefonunu geliştiriyor.

KONUŞMAK MI DAHA KOLAY MESAJLAŞMAK MI?

İki türlü iletişim var: Senkronize ve senkronize olmayan. Yüz yüze ya da telefonda konuşma, MSN gibi anında mesajlaşma sistemleri senkronizedir. Diğerinde kişi zamanlamada özgür davranır, mesaja istediği anda cevap verir. Bu tür iletişime sesli mesaj, metin mesajı ve multimedya mesajı giriyor. 15 yıl sonra hangisinin temel iletişim yöntemi olacağını bilmiyoruz. Kalabalıkta mahremiyet adına mesaj, yalnızken konuşmak tercih edilir. Senkronize iletişim uzayda, diğeri zamanda seyahat edebilme imkanı verir. İkisi de avantajdır. Tercihler muhtemelen ortama ve kişiye göre değişecek.

GÜNDE 7 KİŞİYLE KONUŞUYOR 5 KİŞİYLE MESAJLAŞIYORUZ

Ortalama bir kişinin hayatında birkaç farklı iletişim çemberi vardır. Merkezdeki küçük çemberde ailesi, önem verdikleri yer alır: Sevgilisi, eşi ya da en yakın arkadaşı. İkinci çemberde iş arkadaşları ve yöneticileri, üçüncü çemberde ise tanımadığı kişiler vardır. Normal bir günde ortalama 7 kişiyle telefonla konuşur, 5 kişiye metin mesajı, 2 kişiye de multimedya mesajı gönderir. Telefon konuşmaları ikinci çemberdeki iş ilişkilerine, mesajlaşma ilk çemberdeki yakınlarına odaklanır.

OKUMA YAZMA BİLMEYENLERLE ZENGİNLERİN BENZERLİĞİ

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre dünyada okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 800 milyon civarında. Bu kişilerin kullanımına uygun cep telefonları tasarlamayı amaçlıyoruz. Çünkü okur-yazar olmayanlar mektup yazma ya da birini arama ihtiyacı duyduğunda, yardım talep eder. Tıpkı asistan kullanan milyarderler gibidirler. Bu ortak paydayı bulmak, tasarım ekibimiz için çok zihin açıcı oldu.

NASIL ARAŞTIRIYORLAR

Belli bir konu seçiyoruz. Örneğin kimlik, güven ya da mobil televizyon... Konular bazen cep telefonuyla doğrudan ilgili oluyor, bazen tamamen ilgisiz. Ülkeyi belirliyoruz. Mesela mobil televizyon konusunu Güney Kore’de, kimliği İstanbul veya Lagos’ta araştırmayı tercih ederim. 3-5 kişilik ekiple gidip, röportajlar, anketler yapıyoruz. Milyonlarca fotoğraf çekiyoruz. Yerel üniversitelerden yardım alıyoruz. Merkezimize dönüp, sonuçları değerlendiriyoruz. Her araştırma 6 ay sürüyor.

TÜRKİYE’DE BENİ EN ÇOK ŞAŞIRTAN TASARIM AKBİL

Türkiye’de beni en çok şaşırtan tasarım, öğrencilerin kullandığı Akbil. Üstündeki çıkıntı nedeniyle... Cüzdana girmeyecek bir kart yapmışlar. Garip bir tasarım. Türklerin cüzdanlarında taşıdığı kimlik ve kredi kartı sayısı da beni şaşırttı. Amerikalı, İngiliz, Japon genellikle tek kredi kartı kullanır, dükkanlarda POS cihazı bir tanedir. Türkler her alışverişte farklı kart kullanıyor. Neden bu kadar çok fotoğraflı kimlik taşıdıklarını ise anlayamadım.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:27

İLGİLİ HABERLER