Sağlık
  • 22.8.2009 17:15

TÜY DÖKÜCÜ KREMLERDE BÜYÜK TEHLİKE!...

Türkiye'de faaliyet gösteren bazı firmaların ürettiği ve tüy dökücü niteliği olduğu belirtilen kremlerin aslında bu tür bir işleve sahip olmadıkları ortaya çıktı. Polisin yaptığı incelemelere göre, kremlerin içinde karınca yumurtası yağı olmadığı, bunun yerine "Termit" isimli bir böceğin larvalarının bulunduğu öğrenildi. Üstelik Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen larvaların balık yumurtası yağı olarak gümrükten geçirildiği tespit edildi. Kremlerin üzerinde Sağlık Bakanlığı onayı bulunduğu ibaresi yer alıyor. Oysa bakanlığın kozmetik ürünler konusunda bu tip onay vermediği belirtildi.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne ulaşan bir ihbar mektubu, kozmetik ürünleriyle ilgili sağlık tartışmasını bir adım daha öteye taşıdı. Şube polisleri kendilerine ulaşan mektubu incelediklerinde Türkiye'de ünlü kişilerin de tanıtımını yaptığı tüy dökücü kremleri üreten firmalar ile ilgili ciddi iddialar ile karşılaştı. İhbar mektubunda bazı şirketlerin piyasaya sürdüğü kremlerin içinde üzerlerinde yazdığı şekliyle karınca yumurtası yağı bulunmadığını, kremlerin "Termit" isimli bir böceğin larvaları kullanılarak hazırlandığı iddia edildi. Kullanılan maddelerin kaçak yollarla Türkiye'ye getirildiğinin belirtilmesi üzerine konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Ümraniye, Kadıköy, Bahçelievler ve Pendik'te yapılan 10 ayrı baskında 7 kişi gözaltına alınarak sorgulandı.

- FİRMA YETKİLİLERİ KREMLERİN ANA MADESİNİ ANKARA'DA BİR ŞİRKETTEN ALDIKLARINI SÖYLEDİ -

Baskınlar sırasında G.K. LTD isimli firmanın ithal edilen ürünlere ilişkin belgeleri istendi. Ancak görevliler kremlerde kullanılan maddeleri Ankara'daki bir firmadan aldıklarını söyleyince Ankara'daki ilgili firma ile irtibat kuruldu. Ancak firma görevlileri İstanbul'daki firmaya bu içerikte mal satmadıklarını söyleyince baskın yapılan adreslerdeki şüpheliler kaçakçılık suçlamasıyla gözaltına alındı.

Soruşturmada açık kalan noktalar nedeniyle araştırmalarını derinleştiren mali polis, uzman yardımına başvurdu. Kremlerde 'tüy dökücü özelliği' sağladığı iddia edilen karınca yumurtası yağının bu tür etkisinin olduğuna dair bilimsel veri olmadığı belirtildi. Ayrıca uzmanların dikkat çektiği diğer konu da bu yağların, seri üretimi yapılan kremlerde kullanılacak kadar bol miktarda bulunmadığı konusu oldu. Bu seviyede üretim için yüksek maliyet gerektiği ve bu çaptaki firmaların bu maliyeti karşılamasının mümkün olmadığı belirtildi.

Bunun üzerine baskın yapılan adreslerde 35 bin adet krem tüpüne el konularak inceleme yapılması için numune alındı. Yapılan incelemenin ardından çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Kremlerde karınca yumurtası yağı yerine yağmur ormanlarında yaşayan bir böcek olan Termit'in larvalarının zeytinyağı ve hamam otu ile karıştırılarak bulunduğu belirlendi. Krem tüplerinin üzerinde Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı ibaresi yer alıyor. Bu onayı da inceleyen polis Bakanlığın kozmetik ürün üreticisi firmalara onay vermediği, satışlardan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşın firmaları sorumlu tuttuğu belirlendi.

- FİRMANIN KULLANDIĞI 'DERMATEST' ONAYI SAHTE -

Aynı operasyon kapsamında inceleme yapılan diğer firma S.LTD. 'in tüy dökücü kremlerin üzerinde bulunan ve Almanya'daki bir test merkezinin onayını gösteren belge ile ilgili polis Alman makamları ile irtibata geçti. Dermatest Research Company isimli şirket yetkililerine, Türkiye'deki ilgili şirket ürününe onay verip vermedikleri sorulunca ilginç bir cevap alındı. Dermatest merkezi Başkanı Dr. Werner Voss imzasıyla hazırlanan cevap metninde ilgili Türk firması ile direkt olarak hiç bir çalışmaları olmadığı belirtildi. Kendi tahminlerine göre olayın test aşamasındaki bazı bilgilerin firmalara satılmış olabileceği belirtildi. Dr. Voss ayrıca sonuçlanmamış çalışmaların firmanın internet sitesinde bulunduğunu ancak bu çalışmaların hiç birinin tüy dökücü ürün içerikli olmadığını belirtti. Açıklamada ayrıca Dermatest merkezinin internet sitesinde iddia edildiği gibi Münih'te olmadığı da ifade edilerek Türkiye'deki firmaya dava açılacağı belirtildi. Hazırlanan kremlerin maliyetinin1lira seviyesinde bulunduğunu belirten polis ürünlerin internet ve eczanelerde 30-40 liraya satıldığını ifade etti.

- SEDA SAYAN, HÜLYA AVŞAR GİBİ İSMLERLE REKLAM -

G.K LTD ve S.K . LTD isimli markaların ürünlerinin sedasayanmarketing.com gibi internet sitelerinde tanıtımlarının yapıldığı ve satıldığı belirlendi. Polisin yaptığı tespitlere göre ulusal bir gazetede karınca yumurtası yağının tüy dökücü etkisi haber yapılarak Hülya Avşar, Seda Sayan Helin Avşar gibi ünlülerin bu ürünleri kullandıklarının anlatıldığı belirlendi. Şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda soruşturmanın derinleştirilerek sürdüğü ve bir çok firmanın aynı kapsamda denetleneceği öğrenildi Gözaltına alınan 7 kişi sevk edildikleri adliyeden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Operasyonun yeni bilgiler ışığında devam ettiği ve çok sayıda firmanın bu bağlamda ürünlerinin denetleneceği öğrenildi.

(CİHAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:35

İLGİLİ HABERLER