Medya
  • 24.1.2012 14:43

UĞUR MUMCU ÖLDÜRÜLELİ 19 YIL OLDU

24 Ocak 1993 sabahı Ankara büyük bir patlamayla sarsıldı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu Karlı Sokak’taki evinin önünde park halindeki arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Cinayetin ardından tüm Türkiye’de protesto yürüyüşleri düzenlendi, faillerin bulunacağı yönünde sözler verildi. Bu hain cinayetin üzerinden 19 yıl geçti. Ancak failler hala bulunamadı.
Uğur Mumcu, aramızdan ayrılışının 19'uncu yılında yurt genelinde düzenlecek etkinliklerle anılıyor. Yurt genelinde yapılacak anma etkinliklerinden bazıları şöyle:

ADANA
ADANA’da, gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 19’uncu yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı.
Sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi parti üyeleriyle vatandaşlardan oluşan yaklaşık 500 kişi, Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Uğur Mumcu hakkında yazılan şiirlerin okunduğu anma programında konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı Mehmet Göl, laik düşünceye saldırılar olduğunu belirtti. Öldürülen birçok gazeteci ve yazarın asıl faillerinin hala bulunamadığını belirten Göl, "Yüreğimdeki bağımsızlık ve özgürlük bayrağı hala yarıda. Uğur Mumcu’yu, Muammer Aksoy’u, Bahriye Üçok’u, Kışlalı’yı ve daha nice yiğitleri öldürenler ortalıkta, yanı başımızda hain hain bize bakıyorlar" dedi.
Konuşmanın ardından anma programına katılanlar, ellerindeki dövizlerle 1 kilometre uzaktaki Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüyüp dağıldı.

İZMİT
KOCAELİ Gazeteciler Cemiyeti ve Kocaeli Barosu, aracına konulan bombanın patlaması sonucu katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu’yu ölümünün 19’uncu yılında anıtının önüne kırmızı karanfiller bırakarak andı.
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ve Kocaeli Barosu’nun ortaklaşa organize ettiği anma törenine Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, çok sayıda gazeteci ve Kocaeli Barosu’na bağlı avukatlar katıldı. Anma etkinliği öncesinde konuşma yapan ve Uğur Mumcu’nun aydınlık bir Türkiye için mücadele ettiğini söyleyen Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz şunları söyledi:
"Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde siyasi düşüncelerinin değil, araştırmacı gazeteciliğinin bedelini ödedi. Toplumu aydınlatmanın, kardeşçe yaşamanın ve yaşatma isteğinin bedelini ödedi. Acı ve ağır bedellerin ödenmesine gerek kalmayan, avukatlığın, gazeteciliğin özgürce yapılabildiği, aydınlık bir Türkiye için mücadele etti. Uğur Mumcu ve milletimizin huzuru için hayatını kaybeden değerlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz."
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Uğur Mumcu’nun anıtına kırmızı karanfiller bırakıldı.

ZONGULDAK
GAZETECİ- yazar Uğur Mumcu, ölümünün 19’uncu yılında Zonguldak’ta Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak anıldı.
Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Zonguldak Demokrasi Platformu, Uğur Mumcu anısına yürüyüş düzenledi. Gazipaşa Caddesi’ndeki Madenci Anıtı önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, Uğur Mumcu’nun fotoğrafının yer aldığı çelenkle Valilik binasına yürüdü. CHP İl Başkanı Tümer Peker, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın da yer aldığı kalabalık, ’Susma sustukça sıra sana gelecek’, ’Faşizme inat yaşasın hayat’ sloganları attı. Valilik önünde Uğur Mumcu anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, açıklamasında "Düşünceleri için bedel ödeyen tüm aydınlarımıza namus borcumuzu ödemek için susmayacağız" dedi.
Basın açıklamasının ardından Uğur Mumcu’nun fotoğrafının bulunduğu karanfillerle süslenen çelengi Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na bırakan kalabalık, daha sonra dağıldı.

MERSİN
MERSİN’de bir grup gazeteci, öldürülmesinin 19’uncu yılında gazeteci- yazar Uğur Mumcu’yu andı.
Atatürk Parkı’ndaki Uğur Mumcu Anıtı önüde düzenlenen etkinliğe, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal ile çok sayıda gazeteci katıldı. Ellerinde Uğur Mumcu maskeleri taşıyan gazetecilerden Hediye Eroğlu, genç gazeteciler olarak Mumcu’yu anmakla yetinmediklerini, onun da isteyeceği gibi, fikirlerine sahip çıkıp, sorgulayıp, korkmadan, görmezden gelmeden, satın alınmadan, sinmeden ve yılmadan onu, onun gibi düşünenleri yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti.
MGC Başkanı Ahmet Ünal ise mesleklerine sahip çıkan genç gazetecileri gördükçe yarın için umutlarının arttığını vurgulayarak, Mumcu gibi aydınların asla ölmediğini ve ölmeyeceğini belirtti. Konuşmaların ardından gazeteciler, çeşitli sloğanlar attı, sonra da dağıldı.

GÜNAY: "MUMCU MİLLETİN KALBİNDE EBEDİYEN KALACAK"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Uğur Mumcu'nun yargısız infazların kahreden bir örneği, faili meçhul cinayetlerin en masum kurbanlarından biri olarak milletin vicdanında ve kalbinde ebediyen kalacağını” bildirdi. Günay, Uğur Mumcu'nun ölümünün 19. yılı nedeniyle mesaj yayımladı.

Bakan Günay, mesajında şunları kaydetti:
“Gerek gazeteci gerek araştırmacı yazar kimliğiyle Türk toplumu nezdinde büyük bir saygınlığa sahip olan gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun uğradığı menfur saldırıda hayatını kaybederek bizleri kedere boğmasının bugün 19. yıl dönümü.
Uğur Mumcu, bu ülkenin yetiştirdiği seçkin bir bilim adamı, nadir rastlanabilecek kıymette bir yazar ve çok değerli bir gazeteciydi.
Katledilişinin ardından geçen bunca zamana rağmen sevgili Uğur'un yeri doldurulamadı ve asla da doldurulamayacak. Uğur Mumcu yargısız infazların kahreden bir örneği, faili meçhul cinayetlerin en masum kurbanlarından biri olarak milletimizin vicdanında ve kalbinde ebediyen kalacaktır.
Bu duygularla araştırmacı gazeteciliğin öncü ismi, gerçek bir vatansever ve dürüst kalem Uğur Mumcu'yu ölümünün 19. yıl dönümünde bir kez daha rahmet, şükran ve hasretle anıyorum.”

CHP’DEN MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
CHP İstanbul İl Örgütü, “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” diyerek, Mumcu’yu ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ı anacak. Harbiye Uğur Mumcu Anıtı’nda Saat 15.00’te düzenlenecek anma sonrasında CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Mumcu’nun “Sakıncalı Piyade“ ve “Ben Uğur Mumcu’yum“ isimli kitaplarını yurttaşlara dağıtacak.
CHP Şişli ilçe teşkilatı da 39 ilçe örgütü ile birlikte Uğur Mumcu anıtına meşaleli yürüyüş düzenleyecek. Şişli’deki CHP ilçe binası önünde saat 19.30’da başlayacak yürüyüş Uğur Mumcu anıtında son bulacak.

TGC'DEN AÇIKLAMA
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, gazeteci-yazar Uğur Mumcu gibi öldürülen tüm gazeteci cinayetlerinin
hepsinin arkasında tam aydınlatılmayan, ortaya çıkarılamayan birçok güç odağı bulunduğunu savunarak, "Tetikçileri azmettiricileriyle birlikte ortaya çıkartmak, bu ülkede görev yapan tüm iktidarların sorumluluğundadır" değerlendirmesinde bulundu.

VATAN

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 10:15

İLGİLİ HABERLER