Gündem
  • 28.9.2008 10:15

UNAKITAN AİLESİNİN 600 MİLYON DOLARLIK SANTRAL BOMBASI!

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise başvuru hakkında sessiz kalmayı tercih etti. Unakıtanlar’ın 10 aydır şirketlerini bu işe hazırladığı, sermayeyi 11.8 milyon YTL’den 30 milyon YTL’ye çıkardığı belirlendi

Malİye Bakanı Kemal Unakıtan’ın eşi ve çocuklarına ait şirketin termik santral kurmak üzere yaptıkları lisans başvurusunun, EPDK’nın ilgili dairesi tarafından “uygun bulunduğu” ve şirkete “uygunluk bildirimi” yapılacağı öğrenildi.

VATAN’ın, “Unakıtan Ailesi’nin 600 milyon dolarlık enerji santrali kurma” haberi, Ankara’nın gündemine bomba gibi düştü. Unakıtan Ailesi’nin bu girişimi tartışılırken, EPDK’nın Elektrik Dairesi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Unakıtanlar’ın ithal kömürle çalışan termik santral kurmak için lisans almasının “uygun” bulunduğu ortaya çıktı. Unakıtanlar’a “uygunluk bildirimiyle” yazılı olarak bilgi verileceği öğrenildi. Unakıtanlar’ın şirketinin sermayesi, şirket hisselerinin yapısı ve teminat mektubu gibi konularda eksikliklerini 90 gün içinde tamamlaması gerekiyor. Unakıtanlar, bu eksiklerini tamamladıkları anda Kurul toplanacak ve elektrik üretim lisansına ilişkin belge Unakıtanlar’a verilecek. 

 Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’ne göre, lisans başvurusu yapan şirketin bu başvurusu 3. kişilerin menfaat ihlaline ilişkin itirazlarını beklemek için bir süre askıda tutuluyor. Ardından da Elektrik Dairesi tarafından başvuru değerlendirmeye alınıyor. Değerlendirme sonunda şirketin lisans başvurusu uygun bulunursa, EPDK tarafından “uygunluk bildirimiyle” şirkete yazılı olarak bilgi veriliyor. Bunun anlamı, “Lisans almanız uygundur” demek. Bu yazının kendisine tebliğ edildiği andan itibaren şirketin, şirket sermayesi, hisse senetlerinin yapısı ve teminat mektubu hazırlanması gibi konulardaki yükümlülüklerini yerine getirmek için 90 gün süresi olacak.

Lisansı unutmuşlardı


Öte yandan Unakıtanlar 8 Eylül’de Olağanüstü Genel Kurul yaparak, şirket ana sözleşmesinde, “şirketin amaç ve konusu” kısmına, “lisans almak” yetkisini eklediler.

Lisans belgesi için şirket sermayesi şartı arandığından, Unakıtanlar son 10 ayda şirketin sermayesini yüzde 154 artırdılar. Şirketin 11.8 milyon YTL’lik sermayesi, 2 Haziran’da 30 milyon YTL’ye çıkarıldı. Lisans alabilmek için şirket sermayesinin, kurulacak santral için EPDK’nın belirleyeceği toplam asgari yatırım ihtiyacının yüzde 15’i düzeyinde olması gerekiyor. Şu haliyle Unakıtanlar’ın 30 milyon YTL’lik şirket sermayesi, EPDK’nın asgari yatırım tutarını 200 milyon YTL olarak belirlemesi halinde yeterli olacak. Yatırım tutarının daha fazla belirlenmesi halinde Unakıtanlar’ın bir kez daha sermaye artırıma gitmesi gerekecek.

Geline de pay verildi

Unakıtanlar’a ait AB Gıda şirketinin 10 ay içinde yaşanan ve ticaret sicil kayıtlarına yansıyan ticari hareketlilik içinde bir gelişme daha dikkat çekti. AB Gıda A.Ş.’den pay alan oğul Abdullah ile kızları Fatma ve Zeynep dışında bir miktar pay da ailenin gelini Hilal Unakıtan’a verildi. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtları Unakıtanlar’ın gelinleri Hilal Unakıtan’a da 240 bin YTL’lik pay verdiğini ortaya koydu.

Cari açığa 200 milyon dolar katkı

UNAKITANLAR şayet santral yatırımını gerçekleştirirse Türkiye’nin en önemli ithalatçılarından biri olacak ve Türk ekonomisinin temel sorunu cari açığın genişlemesine de olumsuz yönde katkıda bulunacaklar. 600 MW gücündeki bir termik santralin her yıl ihtiyaç duyacağı kömür miktarı 1.7 milyon ton olarak gösteriliyor. Şu an dünyada kömürün ton fiyatı yaklaşık 120-130 dolar seviyesinde. Fiyat seviyesi böyle kalırsa Unakıtanlar her yıl ithal kömüre dayalı termik santrali çalıştırmak için 204 milyon dolarlık ithalat yapacak.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:53

İLGİLİ HABERLER