Ekonomi
  • 31.3.2006 14:34

UNAKITAN: "KAYIT DIŞILIK 2005'İN SONUNDA YÜZDE 28-29'A DÜŞMÜŞTÜR"

ERHAN YILMAZ
İSTANBUL - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Kayıt dışılık 2005'in sonunda yüzde 28-29'a düşmüştür" dedi.
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) tarafından, "Kayıtlı Kurallı Ekonomi ve Perakendecilik" başlıklı bir proje yarışması düzenlendi. Projenin Swissotel'de gerçekleştirilen ödül törenine Maliye Bakanı Kemal Unakatın da katıldı.
Toplantıda söz alan AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, kayıt dışılığın bir hastalık, bir virüs olduğunu belirterek, kayıt dışılığı ülke ekonomilerine bulaşan ve onları içten içe kemiren kangren hastalığına benzetti. Oral, "Son dönemde sıkça telaffuz edilen vergi indirimleri de enflasyonsuz ortamda verilirse, adil bir rekabet ortamı da ancak kayıt dışının ortadan kaldırılmasıyla mümkün olur. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın raporuna göre, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin hacmi, kayıtlı ekonomiden daha büyüktür. Yani yüzde 107 oranındadır. Bu oranla AB'ye girmek hayaldir. Kayıt dışılık, kayıtlı faaliyette bulunanlar aleyhine haksız rekabet yaratır ve daha kötüsü suç işlemeyi teşvik eden boyutlara gelir" dedi.
Daha sonra söz alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Gerçekten de kayıt dışılık, bir ülkenin en önemli hastalığıdır. Nasıl ki kayıt dışılığı az olan bir ülke ileri seviyede gözükürse, kayıt dışılığı çok olan bir ülke de geri seviyededir. Yani kayıt dışılık bir barometredir. İstanbul Mali Müşavirler Odası'nın yaptığı yüzde 107'lik oran bilimsellikten uzaktır. Böyle bir şey olamaz. Maalesef bazı araştırmacılar, dış şirketleri baz alıp bunları tüm Türkiye'ye mal ediyor. Kayıt dışılık 2005'in sonunda yüzde 28-29'a düşmüştür. Amacımız bunu OECD ülkeleri gibi aşağı seviyeye çekmektir. Bunun için uzun bir yol vardır. 10 senelik bir hedef belirledik, her sene bu kayıt dışılığı düşüreceğiz" diye konuştu.
Kayıt dışılıkla mücadelenin sadece Maliye Bakanlığı'nın işi olmadığını belirten Unakıtan, "Bu tüm Türkiye'nin işidir. Eğer bu ülkede kayıt dışılığı halledersek, ülkenin çehresi değişecek. Devletin giderlerini sağlıklı gelirlerle karşılarsak, bu bütçe açığı ortadan kalkacak. Kayıt dışılıktan sonra bütçe açıkları oluşuyor. Bütçe açıkları Türkiye'nin en kritik noktası oluyor. Bütçe açıklarını kapatmak için yüksek faizlerle borç alıyoruz, bu faiz senede 40 milyar dolara denk geliyor. Bu 40 milyar dolarla hastaneler yapılır, yollar yapılır. Bu akıl almaz bir rakam. Türkiye'nin ekonomisi zamanında iyi yönetilmediği için bu durumlara gelindi. Bütçe açıklarını azaltmak için sağlıklı gelirler olması gerekir. Biz iktidara geldiğimiz zaman bütçe açıklarının GSMH'ya oranı yüzde 14.5'ti. Bu Afrika ülkelerinden bile fazla. Şu anda bu rakam yüzde 2'ye düştü. Biz mali disipline önem verdik. Vergi gelirini arttırmak suretiyle açığı yüzde 2'ye düşürdük, daha da indireceğiz" ifadelerini kullandı.
Unakıtan sözlerine şöyle devam etti:
"Kayıt dışılığı sağlıklı vergi gelirleriyle kaldıracağız. Biri vergi ödeyip, diğeri yan gelip yatarak, ülkenin bütün nimetlerinden yararlanıyorsa burada bir adaletsizlik vardır. Böyle bir şey olamaz. Biri vergi ödeyip biri de onun sırtında bit gibi yaşayamaz, bu bir problemdir. Herkesin üzerine düşen görevler var. Türkiye artık eski Türkiye değil. Yeni anlayışlara hakim olmalıyız. Yapılan bir araştırmaya göre, kayıt dışıyla kayıt içiyle çalışan iki şirket arasında araştırma yapılmış. Kayıt içi çalışan devamlı yükselmiş, kayıt dışı şirkette yavaş yavaş inme söz konusu olmuş. Bu böyle olacaktır, kayıt içinde çalışan devamlı yükselecektir."
Unakıtan, "'Vergi indirin' diyorsunuz, hatta hiç vergi almayalım isterseniz ama AB'de bile vergi alınıyor. Reel sektörün kendisi de verimli çalışma alışkanlığını kaybetmiştir. Hala eski dönemdeki yüksek enflasyonla çalıştığını sanmaktadır. Fakat bu sektör verimliliğini arttırmak zorundadır. Özel sektör kendisine çeki düzen vermek zorundadır. Rahmetli Turgut Özal'ın dediği gibi, 'Katlarınızı yatlarınızı satın, teknolojiyi geliştirin. Teknolojiyi getirmezseniz, başkaları getirir' Türkiye'nin büyüme rakamları açıklandı. Bazı köşe kadılar fetvalar yazıyordu. Rakamlar belli, 2005 yılında yüzde 7.6'lık büyüme kaydedilmiş. 'Ben biliyordum, ben demiştim' diyen yazarlar vardı. Bak ne dediniz ne çıktı? Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa sürekli bir büyüme sağlanıyor. Kimse ekonomik politikadan taviz beklemesin. Bu mali disiplin bizim pusulamız" diyerek sözlerine son verdi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER