Gündem
  • 24.10.2010 02:02

UZUN ETEKLİ DAVETİYEYE SEZER SAVUNMASI

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu için hazırlanan ve dipnot bölümünde ''smokin, mess dress, koyu renk elbise, uzun etek'' ifadeleri yer alan davetiyeyle ilgili, ''Bu davetiye daha önce de yaygın olarak kullanılan, protokol kitaplarında örnek olarak gösterilen, resmi ve diplomatik davetlerde kıyafetle ilgili sınır olarak ortaya konulan bir örneğin tekrarıdır'' diye konuştu.

Büyük, Valilik Konutu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla hazırladıkları davetiyedeki metnin tartışma konusu olduğunu anımsattı.
Bu şekildeki davetiye uygulamasının, Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde de aynı olduğunu ifade eden Büyük, şunları söyledi:

''Bu davetiye daha önce de yaygın olarak kullanılan, protokol kitaplarında örnek olarak gösterilen, resmi ve diplomatik davetlerde kıyafetle ilgili sınır olarak ortaya konulan bir örneğin tekrarıdır. Birçok ilde örneğini gördük. Burada da önceki illerde uyguladığımız örneğin aynısını tekrarlamış olduk. Bunun başka taraflara çekilecek bir yanı yok. Resmi ve diplomatik davetler için normal bir uygulama şekli olduğunu belirtmek istiyorum.''

Davetiyede tek başına ''uzun etek'' ibaresinin yer almadığına dikkati çeken Büyük, ''Dikkat ederseniz birçok şey var. Koyu renk, mess dress... Resmi davetler için uygulanan, hanımlar için de uygulanan şekli bu. Hiçbir uyarı da konulmayabilir ama devletin Cumhuriyet Bayramı'dır, böyle bir uygulama konulmuştur'' diye konuştu.

SEZER ÖRNEĞİNİ VERDİ

Yeteri kadar bilgi sahibi olunmadığı için konunun haberleştirildiğini belirten Büyük, şunları kaydetti:

''Belki de bu dönemde her şeyden haber çıkarılmak isteniyor. Kıyafet, Türkiye'de çok öne çıkan bir gündem oluşturmaya başladı. Onunla ilişkilendirilmiş ama bunun onunla ilişkilendirilecek mantığı yok. Davetiye örneği kitaplarda var. 29 Ekim 2005'te Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek kabulle ilgili bir davetiyede de ''Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Bayan Sezer'' ifadesinde, ''smokin, koyu renkli elbise, mess dress, uzun etek'' şartı gözüküyor.''

Büyük, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünce (TODAİE) 2009 yılında yayımlanan Protokol Yönetimi kitabında da benzeri örneklerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 02:33

İLGİLİ HABERLER