Gündem
  • 5.6.2005 03:01

VEKALETEN GÖREV YAPAN BÜROKRATIN BULUNMADIĞI TEK BAKANLIK HANGİSİ ?

Hükümette görevli 22 bakandan 14’ünün merkez ve taşra teşkilatında 1960 bürokrat vekaleten görev yapıyor. 8 bakanlıktaki vekil sayısı bilinmiyor. Ancak tek vekil bürokrat bulunmayan bakanlığın, Milli Savunma Bakanlığı olduğu ortaya çıktı.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer’in, hükümeti mektupla uyarmasına neden olan ‘vekil bürokrat’ sayısının, bakanlıkların taşra teşkilatları da dikkate alındığında, sanıldığından çok daha fazla olduğu belirlendi. Hükümette görev yapan 22 bakandan 14’ünün, merkez ve taşra teşkilatında 1960 bürokrat, vekaleten görev yapıyor. Bu konuda rekor, toplam 2 bin 350 idari personel kadrosunun 634’ünü vekil bürokratla dolduran Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nda bulunuyor. Sezer’in mektubuyla kamuoyunun dikkatini çeken vekil bürokratlar, üst düzeyde görev yapanları ortaya koyuyor. Bunun dışında Sezer’in imzasına gerek olmaksızın atanan vekil bürokratlar da bulunuyor. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel taşrada görev yapan vekil bürokrat sayısına da dikkat çekti. Bu amaçla soru önergesi veren Demirel’e, 4’ü devlet, 10’u icracı olmak üzere 14 bakandan yanıt geldi.

BİLİNMEYENLER

8 bakanlıkta vekaleten görev yapan bürokrat sayısı ise henüz bilinmiyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in vekaleten atadığı bürokrat sayısı belirlenmedi.

MİLLİ SAVUNMA’DA YOK

Bünyesinde vekil bürokrat bulunmayan tek bakanlığın ise Milli Savunma Bakanlığı olduğu belirlendi.

Dışişleri Bakanlığı’nda, AB Genel Sekreterliği dahil 8 kişinin vekaleten görev yaptığı görüldü. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Genel Sekreterliği’ndeki vekillerin, geçici görevle çalıştıkları için asaleten atanamadıkları bildirildi.

GEREKÇE YETERSİZLİK

Bakanlar, vekaleten görevlendirmenin gerekçesini de açıkladılar. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, hizmet süreleri yeterli olmadığı için il ve şube müdürlüklerine vekaleten atama yaptığını bildirdi.

TAŞRA VEKİLLERE EMANET

En çok vekil bürokratın bulunduğu bakanlıklarda, bunların büyük bölümünün taşra teşkilatında görev yapması dikkat çekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 36 milli eğitim il müdürü, 17 milli eğitim müdür yardımcısı, 54 il milli eğitim şube müdürü, 192 ilçe milli eğitim müdürü, 105 ilçe milli eğitim şube müdürü vekaleten görev yapıyor.

Bakanlıklarda vekil dağılımı

Bayındırlık ve İskan: 634

Çevre ve Orman: 459

Milli Eğitim: 440

Sağlık: 116

Devlet Bakanlıkları: 99

(Ali Babacan’a bağlı: 11

Kürşad Tüzmen’e bağlı: 27

Abdüllatif Şener’e bağlı: 12

Nimet Çubukçu’ya bağlı: 49)

Kültür ve Turizm: 92

Tarım ve Köyişleri: 66

İçişleri: 41

Dışişleri: 8

Maliye: 5  

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:16

İLGİLİ HABERLER