Yaşam
  • 7.5.2004 01:41

VEKİLLERDEN HAYVAN HAKLARINA İLGİNÇ TEPKİLER : YILANIN HAKKI MI OLUR, GELİP BENİM KOYNUMA GİRSE NE OLACAK?

Meclis gündemine 4. kez gelen Hayvan Hakları Koruma Kanun Tasarısı’nın 14 maddesi dün Çevre Komisyonu’nda kabul edildi. Görüşmeler sırasında milletvekilleri ve komisyona katılan bürokratlar arasında ilginç tartışmalar yaşandı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş, tasarıda yer alan ‘hayvanların refahı’ ibaresine karşı çıkarken, bir bürokrat “Efendim o kavram uluslararası bir kavram, o nedenle maddeye konuldu.’’ karşılığını verdi. Bunun üzerine Aktaş çok sinirlendi ve “Mezbahaneye kesime giden hayvanın refahı mı olur kardeşim?’’ diye tepki gösterdi. AK Parti Van Milletvekili Cüneyt Karabıyık da bazı hayvanların zararlı olduklarının tasarıda yer alması gerektiğine dikkat çekti ve şu örneği verdi: “Mesela yılan... Tamam belli yararları olabilir; ama bu yasaya göre yılan hakları da ortaya çıktı. Şimdi yılan gelip benim koynuma girsin, olur mu?’’

Görüşmelerde en uzun tartışma, tasarının 4. maddesinde yaşandı. AK Partili Nurettin Aktaş ve Muzaffer Baştopçu’nun (Kocaeli) ev hayvanlarının kısırlaştırılmasını zorunlu hale getiren önergesine, komisyon üyeleri karşı çıktı. AK Partili Zeynep Karahan Uslu (İstanbul), özgürlüklerden yana bir partinin milletvekili olarak ev hayvanlarının kısırlaştırılmasının hayvan haklarına olduğu kadar insan haklarına da aykırı olduğunu söyledi. Uslu, “Devleti ceberut hale getirip, elde bir sopa hayvanlarınızı yavrulatmayın deniyor. Bu benim demokrasi anlayışıma sığmıyor.’’ dedi. AK Parti Hatay Milletvekili Fuat Geçen de kısırlaştırma ile hayvanların psikolojilerinin bozulduğuna dikkat çekti. Yapılan tartışmaların ardından verilen önerge, “Ev hayvanlarının kısırlaştırılması teşvik edilir’’ şeklinde değiştirilerek kabul edildi.

Kurban yönetmeliği geliyor

10 yıl önce dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından Meclis’e sevk edilen ve dört dönemdir bekleyen Hayvan Hakları Tasarısı’nın yasalaşması için dün ilk adım atılmış oldu. Tasarıya göre, hayvan kesiminin dinî kurallara uygun olarak yapılması yasal güvence altına alınacak. Kurban kesimi için de bir yönetmelik çıkarılacak. Diğer maddeler şöyle:

Bütün hayvanlar eşit doğar.

Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan türlerin korunması esastır.

Doğada serbestçe yaşayan bir hayvan özgürlüklerden yoksun bırakılamaz.

Ev ve süs hayvanlarını satan kişiler yerel yönetimlerce verilen eğitim programlarından sertifika almak zorunda.

Ev ve süs hayvanları, sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemeyecek.

Ev ve süs hayvanlarının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi gibi cerrahî müdahaleler yasak.

Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tabi olacak.

Hayvanlara acımasız davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak yasak.

Pitbul, terrier, japanase tosa gibi tehlike arz eden hayvanların üretimi, sahiplendirilmesi, Türkiye’ye girişi ve satışı yasak.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:09

İLGİLİ HABERLER