Yaşam
  • 19.6.2007 13:35

YANLIŞ KLİMA KULLANIMI HASTA EDİYOR

İHSAN ALTIKARDEŞ
BURSA- Sıcak havalarda kurtarıcı olarak görülen klimaların yanlış kullanıldığında sinüzit, bronşit ve zatürree gibi hastalıklara yol açtığı belirtildi.


Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serhat Yalçınkaya, aşırı sıcaklarda imdada yetişen klimaların bilinçsiz kullanıldığında birçok hastalığa davetiye çıkardığını bildirdi. Yalçınkaya, yanlış klima kullanımının kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürree, sinüzit, bronşit, göz iltihabı ve beyin iltihabına yol açtığını kaydederek, "Yazın serinlemek için araç içinde kullandığımız klimalar solunum yolu hastalıklarını
artırmaktadır. Klimalı ortamda sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürree görülme riskini artıran etkenlerdir. Bu hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmek hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır" dedi.


Terli bir haldeyken çok sıcak ortamdan klimalı ortama geçmenin vücut ısısını birden düşürerek kas ağrılarına neden olabileceğini de ifade eden Yalçınkaya, "Klimalar, ortamdaki nemi kurutarak üst solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Bakımı yapılmayan klimalarda üreyen mikroplar, özellikle yaşlılarda ve çocuklarda ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olabilir" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:12

İLGİLİ HABERLER