Eğitim
  • 13.7.2009 14:26

"YANLIŞ TERCİH ÖMÜR BOYU MUTSUZLUK GETİRİR"

Türkiye'de 1 milyon 400 bin öğrencinin kaderinin belirlendiği Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, adaylar tercih stresi yaşamaya başladı.

Öğrencilerin gelecekte yapmayı düşündükleri meslekler yerine, puanları ölçüsünde tercih yaptığını ifade eden Rehberlik Uzmanı Ali Çolak, "Öğrencinin puanı onu nereye taşıyorsa ona göre karar veriyor. Yanlış bölüm seçimi üniversite hayatını mutsuzluğa dönüştürüyor. Adaylar gelecekte olmak istedikleri yere ve sahip olmayı hedefledikleri mesleğe göre tercih yapmalılar" dedi.

Seçilen bölümün öğrencinin yolunu açması gerektiğini belirten Çolak, velilere de seslenerek ÖSS tercihlerini yaparken bölüm, şehir ya da üniversiteyi değil, öğrencinin yapmak istediği mesleği göz önüne almaları uyarısında bulundu. ÖSS tercihinin bölüm değil, meslek tercihi olduğunun altını çizen Ali Çolak, öğrencinin idealinde bölüm ya da üniversite değil, mesleğin olması gerektiğini kaydetti. Sabancı Üniversitesi'nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına dikkat çeken Çolak, "Sayısal ağırlıklı puan türünde ilk 5 bin'e giren öğrenciler üzerinde yapılan araştırma, öğrencilerin yüzde 48'inin seçtiği üniversiteden, yüzde 30'unun ise bölümünden memnun olmadığını gösteriyor. Yüzde 78'e çıkan memnuniyetsizlik oranı, doğru tercih yapmanın önemini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Tercih sürecinde iki boyutlu bir araştırma yapılmasının gerekliliğine değinen Çolak, araştırma yapılırken öncelikli olarak ilgi ve yeteneklerin belirlenmesi gerektiğini, sonrasında ise yapılması istenen meslek ya da mesleklerin araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Çolak, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususları ise söyle açıkladı:

"Yayımlanacak olan 2009 Tercih Kılavuzu'ndaki bilgiler dikkatle incelenmeli. Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel şartlar mutlaka okunmalı. Gidilmesi düşünülmeyen bölümler tercih edilmemeli. Sadece istenilen bölümlerden oluşan tercih listesi, yüksek puanlı olandan düşük puana doğru sıralanmalı. Seçilen üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olmasına, burs durumuna dikkat edilmeli."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:17

İLGİLİ HABERLER