Gündem
  • 25.10.2005 18:51

YAZAR ORHAN PAMUK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İSTANBUL - Hukukçular Birliği Derneği Yönetim Kurulu üyesi Kemal Kerinçsiz, yazar Orhan Pamuk'un Die Welt Gazetesi'nde yayınlanan beyanlarında Türk askerini aşağıladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
     Avukat Kerinçsiz tarafından hazırlanarak Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen suç duyurusu dilekçesinde, Pamuk'un 20 Ekim 2005 tarihinde Alman Die Welt Gazetesi'ne verdiği demeçte, ''AKP'yi Türk demokrasisi için tehdit olarak görmüyorum. Maalesef tehdit daha çok bazen demokratik gelişmeyi engelleyen ordu'' şeklinde beyanda bulunduğu belirtildi.
     Bu ifadenin, ''Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama'' suçunu düzenleyen yeni TCK'nın 301. maddesi kapsamında kaldığı belirtilen dilekçede, suçun Almanya'da işlendiği, ancak yabancı gazetede yayınlanan bu sözlerin 21 ve 22 Ekim tarihlerinde Türkiye'deki birçok gazetede de yer aldığı anlatıldı.
     Pamuk hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de bir dava bulunduğu hatırlatılan dilekçede, ''Ancak açılmış bulunan dava, şüphelinin benzer suçları işlemeyi alışkanlık haline getirdiği, edebiyatçı olmasına rağmen uzmanlık kazanmadığı siyaset ve tarih konularına girerek, özellikle son dönemlerde moda haline gelmiş Türk milletine, değerlerine, ordusuna hakaret ederek kısa yoldan meşhur olup Nobel ve benzeri ödülleri almak gayretine girdiği anlaşılmaktadır'' denildi.
     Soruşturmayı yapmakla Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkili olduğu belirtilen dilekçede, Pamuk hakkında yeni TCK'nın 301. maddesinin 2. fıkrası uyarınca soruşturma yapılarak dava açılması talep edildi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER