Dünya
  • 8.9.2021 11:24

Yeni taliban hükümetinde kim kimdir!.. Molla Ömer'in oğluna kritik bakanlık

Taliban’ın hükümetinde dikkat çeken isimler

Taliban dün akşam yeni geçici hükümeti açıklarken, yeni hükümetin başına, Taliban'ın kurucularından Molla Ömer'e yakın isimlerden Molla Hasan Akhundzade getirildi.

Soldan Sağa: Başbakan İkinci Yardımcısı Mevlevi Abdülselam Hanefi | Başbakan Birinci Yardımcısı Molla Abdul Ghani Baradar Ahund | Afganistan Başbakan Vekili Molla Muhammed Hassan Ahund.

Buna göre, yeni İslami hükümetin kabine bakanı ve yardımcıları, kilit güvenlik ve hizmet bakanlıklarının geçici başkanları, yardımcılarından bazıları ve diğer üst düzey yöneticiler şu şekilde ilan edildi:

Alhaj Molla Mohammad Hassan Ahund Başbakan Vekili
2. Molla Abdul Ghani Baradar Başbakan Yardımcısı
3. Maulvi Abdul Salam Hanafi Başbakan Yardımcısı
4. Maulvi Mohammad Yaqub Mücahid Savunma Bakan Vekili
5. Alhaj Molla Sirajuddin Haqqani İçişleri Bakan Vekili
6. Maulvi Amir Khan
Mottaki , Dışişleri Bakan Vekili 7. Maliye Bakan Vekili Molla Hidayatullah Badri
8. Eğitim Bakan Vekili Şeyh Maulvi Noorullah Münir
9. Molla Khairullah Khairkhwa, Bilgi ve Kültür Bakan Vekili
10. Qari Din Hanif, Ekonomi Bakan Vekili
11. Şeyh Maulvi Noor Mohammad Saqib Hac ve Din İşleri Bakan Vekili
12. Maulvi Abdul Hakim Sharia, Adalet Bakan Vekili
13. Molla Noorullah Noori Sınır ve Kabile İşleri Bakan Vekili
14. Molla Mohammad Yunus Ahundzada, Kırsal Rehabilitasyon ve Kalkınma
Bakan Vekili 15. Vaaz ve Rehberlik Bakan Vekili Şeyh Mohammad Khalid, ve Amr Bill Maruf Wa Anil Munkar
16. Molla Abdul Manan Omari, Bayındırlık Bakan Vekili
17. Haji Molla Mohammad Issa Ahund Maden ve Petrol Bakan Vekili
18. Molla Abdul Latif Mansoor Su ve Enerji Bakan Vekili
19. Molla Hamidullah Ahundzada, Havacılık ve Ulaştırma Bakan Vekili
20. Maulvi Abdul Baqi Haqqani, Yüksek Öğrenim Bakan Vekili
21. Maulvi Najibullah Haqqani, İletişim Bakan Vekili
22. Haji Khalil-ur-Rehman
Haqqani, Mülteciler Bakan Vekili 23. Molla Abdul Haq Wasiq, İstihbarat Genel Müdür Vekili
24. Sn. Haji Mohammad Idris, Genel Müdür Vekili Afganistan Bankası
25. Maulvi Ahmad Jan Ahmadi Yönetim Genel Müdür Vekili
26. Molla Mohammad Fazil Mazloom, Savunma Bakan Yardımcısı
27. Qari Fasihuddin Ordu Komutanı
28. Bay Sher Mohammad Abbas Stanekzai Dışişleri Bakan Yardımcısı
29. Maulvi Noor Jalal, Yardımcısı İçişleri Bakanı
30. Sn. Zabihullah Mujahid, Bilgi ve Kültür Bakan Yardımcısı
31. Molla Taj Mir Jawad İstihbarattan Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı
32. Molla Rahmatullah Najib, İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı
33. Molla Abdul Haq Ahund Narkotik İşlerinden Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı

BAŞBAKAN VEKİLİ MOHAMMAD HASAN AKHUND

Ahund, Taliban'ın güçlü karar alma organı Rehbari Shura'nın veya liderlik konseyinin uzun zamandır başkanıdır. 1996-2001 yılları arasında Taliban'ın son yönetimi sırasında önce dışişleri bakanı, ardından başbakan yardımcısıydı.

Taliban liderliğindeki birçok kişi gibi, Ahund da prestijinin çoğunu hareketin münzevi ilk lideri Molla Muhammed Ömer'e yakınlığından alıyor.

Taliban'ın doğum yeri olan Kandahar'dan geliyor.

Bir BM yaptırım raporunda onu Ömer'in "yakın ortağı ve siyasi danışmanı" olarak tanımladı.

Bir Taliban kaynağı, Ahund'un hareket içinde, özellikle de dini lideri Haybatullah Ahundzada tarafından büyük saygı gördüğünü söyledi.

Bazı gözlemciler, 60'lı yaşlarının ortalarında ve muhtemelen daha yaşlı olduğuna inanılan Ahund'u, dini bir figürden çok politik bir figür olarak görüyor ve liderlik konseyi üzerindeki kontrolü de ona askeri konularda söz veriyor.

ABDUL GHANI BARADAR, BAŞBAKAN YARDIMCISI

Baradar bir zamanlar Molla Ömer'in yakın arkadaşıydı ve ona "Baradar" veya "kardeş" lakabını verdi.

Taliban Afganistan'ı en son yönettiğinde savunma bakan yardımcısı olarak görev yaptı.

Bir BM yaptırım bildirisine göre, Baradar, Taliban hükümetinin düşmesinin ardından koalisyon güçlerine yönelik saldırılardan sorumlu üst düzey bir askeri komutan olarak görev yaptı.

2010'da Pakistan'da tutuklandı ve hapsedildi. 2018'de serbest bırakılmasının ardından Taliban'ın Doha'daki siyasi ofisinin başına geçerek ABD ile barış görüşmelerinin en önde gelen isimlerinden biri oldu.

AMIR KHAN MUTTAKI, DIŞİŞLERİ BAKAN VEKİLİ

Aslen Paktia'lı olan Muttaqi, kendisini Helmand'ın bir sakini olarak adlandırıyor.

Muttaki, önceki Taliban hükümeti sırasında kültür ve bilgi bakanı ve eğitim bakanı olarak görev yaptı. Muttaki daha sonra Katar'a gönderildi ve ABD ile görüşmelerde bulunan barış komisyonu ve müzakere ekibinin bir üyesi olarak atandı.

Taliban kaynaklarına göre, ne militan komutan ne de dini lider Muttaki, isyan sırasında hükümet yetkililerinin ve diğer önemli şahsiyetlerin iltica etme çabalarına öncülük eden Davet lkenin kontrolü için şiddetli bir savaş devam ederken yaptığı açıklamalarda ve konuşmalarda, ılımlı bir ses yansıttı ve eyalet başkentlerinde saklanan güçleri, kentsel alanlarda savaşmaktan kaçınmak için grupla konuşmaya çağırdı.

Kabil'in düşmesinden sonraki haftalarda Muttaki, düşmanlıklara barışçıl bir çözüm için çağrıda bulunarak, tek başına tutulan Panjshir eyaleti ile benzer bir rol oynadı.

MULLAH YAQOOB, SAVUNMA BAKANI VEKİLİ

Taliban'ın kurucusu Molla Omar'ın oğlu olan Yakub, ilk olarak 2015 yılında babasının yerine geçmek istemişti. Babasının halefi Molla Ahtar Mansour'u atayan konsey toplantısından ayrıldı, ancak sonunda uzlaştı.

Henüz 30'lu yaşlarının başında ve Taliban'ın ana savaş alanı komutanlarının uzun muharebe tecrübesi olmadan, babasının adının prestiji nedeniyle Kandahar'daki hareketin bir bölümünün sadakatini yönetiyor. Geçen yıl Afganistan'daki tüm askeri operasyonları denetleyen Taliban askeri komisyonunun genel başkanı olarak seçildi ve Baradar ve Sirajuddin Hakkani ile birlikte üç lider yardımcısından biriydi.

Bazı Batılı analistler tarafından göreceli olarak ılımlı olarak görülse de, Taliban komutanları, Kabil'in düşmesinden önceki haftalarda şehirlere yönelik askeri harekatın hızlandırılması için baskı yapan liderler arasında olduğunu söyledi.

SIRAJUDDIN HAQQANI, İÇİŞLERİ BAKAN VEKİLİ

Etkili Hakkani ağının başkanı Sirajuddin Hakkani, babası Celaleddin Hakkani'nin 2018'de ölümünün ardından liderliğini başardı.

Başlangıçta 1980'lerin en etkili anti-Sovyet milislerinden biri olarak ABD tarafından desteklenen yarı özerk grup, koalisyon güçlerine yönelik en ölümcül saldırılardan bazılarından sorumlu tutuldu.

Taliban yapısı içindeki kesin statüsü tartışılan ağ, Taliban'ın kendisi olmasa da ABD tarafından Yabancı Terör Örgütü olarak adlandırıldı.

Birleşmiş Milletler Yaptırımlar Komitesi ayrıca Afganistan ve Pakistan arasındaki kanunsuz sınır bölgelerinde bulunan grubun uyuşturucu üretimi ve ticaretine yakın ilgisi olduğunu söyledi.

Hakkani, intihar saldırılarına karışması ve El Kaide ile bağları nedeniyle FBI'ın en çok aranan adamlarından biri. ABD Dışişleri Bakanlığı, tutuklanmasına yol açan bilgiler için 10 milyon dolara kadar ödül teklif etti.

ZABİHULLAH MUJAHİD, BİLGİ BAKAN YARDIMCISI VEKİLİ

Taliban'ın uzun süredir sözcüsü olan Mücahid, on yıldan fazla bir süredir grubun faaliyetleri hakkında bilgi için kilit kanal olmuştur ve Twitter hesabı aracılığıyla düzenli olarak intihar saldırılarının ayrıntılarını yayınlamaktadır.

Geçen ay Kabil'in düşmesinin ardından ilk basın konferansını verene kadar hiçbir fotoğrafı yoktu ve Amerikan askeri istihbaratı yıllarca Mücahid'in grubun medya operasyonlarını yöneten birkaç kişi için bir kişi olduğuna inanıyordu.

ABD, bazı Kabine üyelerinin sicillerinden endişe duyduğunu açıkladı ve hiçbir kadının yeni hükümete dahil edilmediğine dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Dünya yakından izliyor” dedi.

Molla Hasan Akhund’un yardımcılarından biri, Taliban‘ın siyasi ofisinin başındaki Molla Abdül Gani Baradar olacak.

Molla Ömer’in oğlu 31 yaşındaki Molla Muhammed Yakub ise savunma bakanı olarak atandı.

İçişleri bakanlığına ise ABD’nin terör örgütü olarak tanımladığı Hakkani grubunun kurucusunun oğlu Sirajuddin Hakkani getirildi. Hakkani’nin Taliban ile yakın bağlantısı olan El-Kaide ile bağı olması dünya kamuoyunun tepkisini çekti. Hakkani, savaş sırasında NATO askerleri ve Afgan sivillere yönelik birçok saldırıyı düzenlemekten suçlanıyor.

AHLAKSIZLIĞI ENGELLEME BAKANLIĞI GELDİ

Öte yandan kabinede Kadın Bakanlığı’nın kaldırılması uluslararası kamuoyunda büyük tepki çekti. Kabinede hiç kadın olmaması ise, Taliban’ın kadınların haklarını gasp etmeye çalıştığına dair yorumlar aldı.

İngiliz The Times gazetesi ise davranış ve kültür üzerine eğilecek Erdem ve Ahlaksızlığı Engelleme Bakanlığı’nın kurulduğuna dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yaptı… Yapılan açıklamada, Taliban kabinesindeki bazı kişilerin geçmişlerinden ve yakınlık kurduğu organizasyonlardan dolayı endişe duyulduğu belirtildi.

Washington, “Taliban’ı hareketleriyle yargılayacağız, sözlerle değil. Afgan halkının hak ettiği kapsayıcı bir hükümet istediğimizi söylemiştik” açıklamasını yaptı.

Henüz Taliban’ın lideri Molla Akhund’un yeni hükümette ne rol üstleneceği bilinmiyor. 60 yaşında olduğu tahmin edilen Akhund’un İran’daki gibi bir “ruhani” rol üstlenebileceği tahmin ediliyor.


 

 

 

Güncellenme Tarihi : 8.9.2021 11:40

İLGİLİ HABERLER