Gündem
  • 8.1.2014 02:32

Zekeriya Öz'e ceza değil ödül verildi

HSYK 1'inci Dairesi, işadamı Ağaoğlu'nun parasıyla Dubai'de tatil yapan İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'e ödül gibi bir ceza verdi. Hakkındaki iddialar ve usulsüzlük nedeniyle görevden alınan Öz, Bakırköy Başsavcı Vekilliği'ne atandı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) güne 17 Aralık'ta gerçekleştirilen siyaseti itibarsızlaştırma operasyonunu yürüten savcılar ve İstanbul Emniyet Müdürü'ne yönelik iddiaları masaya yatırarak başladı. HSYK 3'üncü Dairesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü operasyon ile ilgili iki yönlü inceleme başlatılmasını kararlaştırıldı. HSYK, usulsüz işlemler yaptıkları ve gizliliği ihlal ettikleri gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz, Savcılar Muammer Akkaş ve Celal Kara hakkında inceleme yapılmasına karar verdi. Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkındaki iddiaların da incelenmesi gerektiği kanaatine vardı. Altınok hakkındaki karar, kendisinin soruşturma sırasında "Adli Kolluk Amiri" olması nedeniyle alındı.

GÖREVDEN ALINDI
Hâkim ve savcıların görev yerlerini belirleyen, atama, tayin ve terfi işlemlerini gerçekleştiren HSYK 1. Dairesi ise Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün, kamuoyuna yansıyan belge ve bilgiler karşısında mevcut görevine devamının mümkün olup olamayacağını değerlendirdi. Zekeriya Öz'ün, dar kapsamlı ve bağımsız kararname ile yeri değiştirildi. Öz için verilen karar oy çokluğuyla alındı. Zekeriya Öz için il içi tayin planlaması yapıldı. Kıdem durumu da gözetilen Zekeriya Öz, ödül gibi bir ceza verilerek Bakırköy Adliyesi'ne Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atandı.

ÜÇ KONUDA SORUŞTURMA
Öte yandan HSYK 3'üncü Dairesi Zekeriya Öz'ün, "Başbakan'ı bitireceğim" sözü, Fatih Belediyesi'ndeki iş takibi ve Dubai tatili ile ilgili olarak da soruşturma açılması gerektiği sonucuna vardı. Bu amaçla Adalet Bakanlığı'na yazı yazılması ve soruşturma izni alınması kararlaştırıldı.

BOZDAĞ ONAY VERECEK
3'üncü Daire, hâkim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevlerinin gereklerine uyup uymadığını değerlendiriyor. 3'üncü Daire'nin dünkü kararlarından sonra süreç şöyle işleyecek: Daire'nin kararı "Olur" için, HSYK Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın onayına sunulacak. Bakan Bozdağ'ın olur vermesinin ardından HSYK 3'üncü Dairesi, Kurul müfettişlerini görevlendirerek inceleme yaptıracak. Müfettişler hazırladıkları raporda soruşturma yapılması yönünde görüş belirtirse dosya yeniden Adalet Bakanı Bozdağ'ın önüne gelecek. Bakan Bozdağ soruşturma için de "olur" verirse bu kez dosyalar HSYK 2'nci Dairesi'ne gidecek. 2'nci Daire soruşturma sonunda idari ceza verebileceği gibi dava açılması yönünde de karar alabilecek. Bu durumda "son soruşturma raporu" hazırlanacak. Bu rapor ceza davasının iddianamesi yerine geçecek. Yargılamalar, Yargıtay'da gerçekleşecek.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:40

İLGİLİ HABERLER