Ekonomi
  • 12.8.2009 14:27

ZİRAAT BANKASI YİNE REKOR KAR AÇIKLADI

Can Akın Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, bankanın, toplam aktiflerini bu yıl Haziran sonunda, geçen yıl sonuna göre yüzde 12 artırarak 117 milyar liraya yükselttiğini bildirdi.

Ziraat Bankası'nın ''Türk bankacılığının temel taşı, Türkiye ekonomisinin lokomotifi'' olduğunu belirten Çağlar, 145'inci yılını geride bırakan bankanın, yaşanan ekonomik kriz sürecinde tarıma, sanayiye ve bireysel müşterilere kesintisiz olarak sunduğu kredi desteği neticesinde, son 5 yıldır sürdürdüğü kar liderliğini 2009 yılının ilk yarısında da devam ettirdiğini kaydetti. Bu dönemde bankanın, brüt 2 milyar 243 milyon lira kar elde ettiğini, vergi karşılığı düşüldükten sonraki net karının ise bir önceki yıla göre yüzde 61 artarak 1 milyar 785 milyon liraya ulaştığını açıklayan Çağlar, açıklamasına şöyle devam etti:

''Global dalgalanma ortamında Ziraat Bankası, belirlediği stratejilerini kararlılıkla uygulamaktadır. Banka, kredilerdeki büyüme politikasına uygun olarak, reel sektörün, tarım sektörünün ve bireysel müşterilerimizin finansman ihtiyaçlarını kesintisiz olarak karşılamıştır. Bu çerçevede, toplam krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artarak 32,5 milyar liraya ulaştı.

Türkiye'de krizin etkilerinin en fazla hissedildiği Eylül 2008-Haziran 2009 döneminde, sektörün toplam kredileri yaklaşık aynı düzeyde kalırken, Ziraat;in kredileri yüzde 18 arttı. Sektördeki toplam 7,5 milyar liralık kredi artışının yaklaşık 5 milyar lirası Ziraat Bankası tarafından sağlandı. Bu dönemde kullandırılan kredi hacmi, haftalık 1 milyar liranın altına düşürülmedi.''

-BİREYSEL İHTİYAÇ KREDİLERİNDE SEKTÖR LİDERLİĞİ-

Ziraat Bankası;nın tarım kesimine desteğinin de sürdüğünü vurgulayan Çağlar, tarımsal kredilerini yıl sonuna göre yüzde 14;lük bir artışla 7,2 milyar liraya ulaştıran bankanın, bu yıl her hafta ortalama 136 milyon lira tarımsal kredi kullandırdığını kaydetti.

Yılın ilk yarısında, bireysel kredilerini yüzde 15 artırarak 15,3 milyar liraya ulaştıran bankanın sektör lideri olduğu ihtiyaç kredilerindeki pazar payının yüzde 25;i aştığını belirten Çağlar, Türkiye'de ihtiyaç kredisi kullanan her 4 kişiden birinin Ziraat;i tercih ettiğine işaret etti.

Çağlar ayrıca bankanın, Haziran sonu itibariyle tüketici kredilerinde 81 ilin 78'inde, konut kredilerinde ise 60 ilde lider konumda olduğunu açıkladı.

-''BAHAR PAKETİ'' İLE 276 BİN KİŞİ 2,3 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANDI

Can Akın Çağlar'ın açıklamasına göre, yılın ilk çeyreğinde açıklanan ''Bahar Paketi'' kapsamında 276 bin kişiye 2,3 milyar lira tutarında bireysel kredi kullandırıldı. Ödeme Kolaylığı Paketi ile de tarımsal, ticari ve bireysel alanlarda olmak üzere toplam 42 bin kişi üzerindeki 693 milyon lira kredi yeniden yapılandırıldı.

Ziraat Bankası'nın takipteki krediler oranının, uygulanan ihtiyatlı kredilendirme politikasının bir sonucu olarak yüzde 4,9 olan sektör takip oranının altında, yüzde 1,8 olarak gerçekleştiği bildirilen açıklamada, büyüme politikasını sürdüren bankanın bu yıl 1245 bankacıyı işe aldığı, yılın geri kalan kısmında bin kişiye yakın personel alımının öngörüldüğü kaydedildi.

Çağlar, yazılı açıklamasının sonunda, ''Halkımızın 145 yıllık güveni sonucunda oluşan bugünkü başarı tablosunun sorumluluğunun bilincinde olarak, söz konusu başarıyı özenle korumaya devam edeceklerini'' ifadesine yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER